Sokba kerülhet a készpénz a külföldieknek – új módszerrel támadnak a tolvajok az ATM-eknél!

2023. május 22. 23:14

Segítőkésznek mutatkozó tolvajok nyúlják le a külföldiek pénzét a VII. kerületben.

2023. május 22. 23:14
null

A főváros bulinegyedként közismertté vált területén működő, pénzjegykiadó automatákra szakosodott zsiványok tevékenységére figyelmeztet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A bűncselekménynek ez a típusa nem új keletű: már egy éve megfigyelt jelenség, hogy elkövetők kisebb csoportja olyan külföldieket károsít meg, akik épp készpénzt szeretnének felvenni egy automatából. A sértettek kivétel nélkül az éjszakai órákban, valamely szórakozóhely felé tartva vagy épp onnan távozva botlottak az elkövetőkbe a VII. kerületben – áll az index.hu cikkében.

Az elkövetők kedves gesztussal csalták lépre a gyanútlan külföldieket, segítségüket ajánlották a pénzfelvételhez. A határozott fellépés és a gesztus rendesen meg is zavarta a legtöbb külföldit, simán belementek a szituációba. Egyesek még annak is bedőltek, hogy nem lesz tranzakciós díj felszámolva, ha magyar nyelven használják az automatát.

Számos más esetben a klasszikus figyelemelterelés vezetett a zsiványok sikeréhez. A gép meghibásodására hivatkozva kísérték át másik pénzjegykiadóhoz a sértetteket, miközben társuk eltette a számláról leemelt és kiadott pénzt.

Pár tízezertől több százezer forintig terjedő károkozással jár ez a fajta bűnelkövetés a BRFK közlése szerint.

Az elmúlt egy évben csökken az esetek száma, de a jelenség nem szűnt meg, és számos más nagyvárosban is előfordulhat. Budapesten a VII. Kerületi Rendőrkapitányság folytat eljárást az ügyben. Az üzletszerűen elkövetett lopás bűntett, illetve lopás vétség miatt tavaly év vége óta eddig 22 gyanúsított kihallgatására került sor, akik egyébként egy és ugyanazon elkövetői körhöz tartoznak.

A BRFK óvatosságra int, és azt kéri, hogy akinek a sérelmére ilyen bűncselekményt követtek el, vagy hasonló módszerrel próbálták megkárosítani, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Borítókép: A térfigyelő kamera felvételének részlete (Forrás: BRFK)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kujon
2023. május 24. 05:22
Mulya külföldiek az ilyenek, mind. Ha bárki odajön, vagy elzavarom a fazba, vagy én megyek el azonnal, ez alap. De leginkább bankkártyával fizetek, ha csak lehet.
123321
2023. május 23. 11:30
"segítségüket ajánlották a pénzfelvételhez" - fuss az ellenkező irányba!
zrx8
2023. május 23. 08:02
Ez van, ha az emberből kiirtották az egészséges, etnikai alapú előítéletet. Megjegyzem, szégyen, hogy a belváros tele van ezekkel az Euronet automatákkal, amik már akkor megkárosítanak, ha amúgy C típusú kockázati tényező nincs a közelben. Külön szégyen, hogy az "Euronet" egy magyar "sikersztori".
-Zsolt-
2023. május 23. 00:55
HA MAGYARORSZÁGRA JÖSSZ TISZTELETBEN KELL TARTANOD A KULTÚRÁNKAT: A LOPÁST! - Országimázs és Nemzeti konzultációs Központ -
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!