Gyenge kísérlet a belföldi gázárakat magasnak beállítani

2024. május 07. 15:58

Továbbra is Magyarországon a legalacsonyabbak a rezsiárak az unióban.

2024. május 07. 15:58
null

Nyitókép: AP Photo/Michael Probst

 

A baloldali sajtó szerint a rezsicsökkentés értelmét vesztette, mivel a világpiaci ár kedvezőbb, mint az itthoni rezsicsökkentett ár – olvasható a vg.hu-n. 

Az Európában iránytadó holland gáztőzsdén a gáz megawattóránkénti 31–34 eurós árra csökkent, ami köbméterre átszámolva körülbelül a rezsicsökkentett árnak felel meg, de a lakossági piaci ár átlagfogyasztás felett jóval magasabb. Az EU-ban továbbra is a magyar rezsiárak a legalacsonyabbak, részben a hatósági árazásnak köszönhetően, amely véd a piaci árkilengésektől. 

„A rezsi és a gázárak kapcsán érdemes megvizsgálni a gázszámla összetételét is. A számla végösszegének csaknem a felét teszi ki idehaza a gáz mint alaptermék ára. Erre jön rá a rendszerhasználati díj, a szállítás, elosztás, tárolás költsége (ami a teljes díj 22 százaléka), a 8 százalékos kereskedelmi árrés és az áfa. Ilyen formában nulla forintos számla akkor sem létezne, ha átmenetileg nulla forint lenne a földgáz mint alaptermék egységára” – írja a lap. 

Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy a földgáz nem teljesen behozatalból származik, így a köbméterre vetített árat az is befolyásolja, hogy az import és a hazai kitermelés lényegében részarányosítva szerepel benne.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hónapról hónapra közzéteszi az árstatisztikát, eszerint is idehaza a legolcsóbb a földgáz, még akkor is, ha a piaci ár mozog, és jelenleg alacsony. 

A rögzített áraknak továbbá előnye, hogy megvédi a fogyasztókat a durva piaci árkilengésektől, ahogy például az orosz-ukrán háború okozta elszabadult energiaárak esetén is tapasztalhattuk. 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­g­­a­­z­­­i n­­i­­m­­f­o­­­m­­­á­­­n­­i­­­á­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
2024. május 07. 20:05 Szerkesztve
Gyenge kísérlet a belföldi gázárakat magasnak beállítani --- az hát... Főleg azt követően, hogy maga a kormány pontosan ezt tette. Beállította jó magasra ahhoz képest, ahonnan veszi. Sőt mellé csapta a brenyó árat és kapszkodjatok meg a paksi atom-áramét plusz jól figyuzz a viz dijét ami egyben csatornadíjat is magával emelte a fellegekbe. Hogy ezt fokozza, előtte még az ingyen napáromos visszatáplálókat is letiltotta, holott a rendszer terhelésnövelt időben helyi keresztmetszeten szolgáltatott helyi igényeket szállítási meg egyéb örvényármú, kapőacitív ill. trf veszteségek nélkül cseszd meg. A te államcsicska fajtád meg ahhoz hasonlítja a gázt, akiknek tankerhajó az USA-ból tengeren át szállítja! (=hogy vágnád sutba a tollad meg kussba a mocskos pofát lanságodat)
DINO54
2024. május 07. 18:20
Nyár elején, erősen lecsökkent keresletnél mitől lenne drága?
stormy
2024. május 07. 17:41
hazudj még.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!