Pünkösd van – küzdjünk a hazáért szűkebb pát­riánkban, a Kárpát-medencében és a fel nem adott Európában egyaránt!

2024. május 19. 15:24

Ez az ünnep arra tanít, hogy egy időre szakítsuk meg a kataton körforgást, mélyüljünk el a pillanatokban, és értékeljük helyünket, hivatásunkat a világban.

2024. május 19. 15:24
null
Constantinovits Milán

(Nyitókép: A csíksomlói búcsúra tartó zarándokok Csíkmadaras határában / MTI / Koszticsák Szilárd)

A posztmodern ember sajátossága a rohanás. A hétköznapok ördögi dinamikája hozta el a semmiről sem lemaradni érzését, a telhetetlenséget, a folyamatos mozgásigényt. Az életen át tartó rohanás az örök túlvállalásban, önmagunk túlhajszolásában vagy épp a fogyasztási és birtokolási lázban testesül meg.

Az időcsapda érzetét pedig kiválóan kiszolgálják azok a hipersebességű eszközök,

amik látszatra megkönnyítik a hétköznapokat, azonban távlatosan szemlélve csak felfokozott tempóra kárhoztatják társadalmunkat. A villámsebes közlekedés (Budapest üdítő kivételt képez), az okoseszközök, a mesterséges intelligencia szövegalkotása megoldják mindennapi feladatainkat, de kizárólagosságuk, az eszközökbe vetett vakbizalom éppen életfeladatainktól visz távolabb.

Pünkösd ünnepe pontosan arra tanít, hogy egy időre szakítsuk meg a kataton körforgást, mélyüljünk el a pillanatokban, és értékeljük helyünket, hivatásunkat a világban. Ezt megtehetjük az én szintjén is, ám környezetünk, hazánk, az összmagyarság perspektívájában is érdemes időről időre leltárt készítenünk. Hiszen épp az egyház megalapításának, a Szentlélek kiáradásának ünnepe közeleg, ami a vallásos olvasaton túl a hagyományok erejéről, 
a közösséghez tartozásról, a határokon átívelő szövetségről üzen.

Csíksomlyó varázsa ebben rejlik: megmutatja, hogy 

a közös hit, a közös múlt és a nemzeti tradíciók sokkal mélyebben gyökereznek annál, mintsem divatos világáramlatokkal el lehetne mosni őket. 

A család egységét, a hagyományok szükségét vagy a nemzeti identitást támadó hullámokkal szemben azonban szilárdnak kell lennünk.

Pünkösd lehetőség a meg­torpanásra, fejünk felszegésére, hogy lássuk és tudatosítsuk, milyen célokért küzdünk nap mint nap. Egy olyan Magyarországért, ami a szabadság szigete maradhat a „progressziónak” fejet hajtó Európában. Egy olyan országért, amiben a nők, az elesettek, az idősek védelme alapérték, amit semmiféle politikai hurráoptimizmus nem írhat felül.

Egy olyan hazáért, ami nem ér véget a trianoni határoknál, hanem érzésben és cselekvésben Bereg­szásztól Szabadkáig, Csallóköztől a Székelyföldig húzódik.

Egy ilyen hazáért azonban küzdeni kell. A pünkösdi erőgyűjtés segíthet abban, hogy elköteleződésünket, elszántságunkat megerősítve, távlatainkat tudatosítva folytassuk a küzdelmet érte. Szűkebb pát­riánkban, a Kárpát-­medencében és a fel nem adott Európában egyaránt.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­­k­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­x­­­i­ ­­p­­­u­­n­­c­­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Tommaso
2024. május 19. 18:48
Vigyázat! HAZUDIK a FIDESZ, ORRBÁN ÁTVERI a MAGYAR EMBEREKET!!! Ugyanis az EP-képviselőnek kisebb a hatáskörük, mintsem Háború s béke kérdésében döntsenek. Arra ott vannak a nemzetállamok kormányai. Nálunk az Orbán-kormány. Ezért június 9.-én NEM KELL a FIDESZ JELÖLTJEIRA SZAVAZNI.
Tommaso
2024. május 19. 18:44
FOSIK a FIDESZ, hogy odalesz a 6 alma. Ezért jelenik meg naponta 30 mocskolódó, lejérató rágalmazó cikk. HAZUDIK a FIDESZ, mikor azt állitják egyetlen Fdesz-szavazót sem vesztettek Magyar Péter miatt. De akkor minek dobnak ki sok száz milliót a karaktergyilkosságára???
gilou-au-clavier
2024. május 19. 18:12 Szerkesztve
A divatos világáramlat éppen a nernyik troll szoponczok, fizetett moszkoviták, kubatovista, butaházysta bugris huligánok, ostoba kalapgyűrögető taktaharkányi nerjobbágyok pszeudokeresztény narancsmoslék hordába verődése, toporzékolása mélymagyarság jeligére CÖFCÖF meneten. Kihagytam valakit? Talán a seftes + dópcigányokat, bocsííí...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!