Robert Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos – ÖSSZEFOGLALÓNK

2024. május 19. 11:08

A szlovák kormányfőn pénteken újabb műtétet hajtottak végre, helyettese szerint fájdalmai vannak, de erős a szervezete. Merénylőjét vizsgálati fogságba helyezték, és átszállították a Különleges Büntetőbíróság épületébe.

2024. május 19. 11:08

Nyitókép: Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter nyilatkozik a sajtónak a besztercebányai kórháznál 2024. május 18-án  /  fotó: Ferenc ISZA / AFP

 

A Robert Ficót több lövéssel súlyosan megsebesítő elkövetőt, Juraj Cintulát szombat délelőtt átszállították a Különleges Büntetőbíróság bazini épületébe, ahol kihallgatása során bűnösnek vallotta magát. A Főügyészség a férfit előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével gyanúsítja. A Különleges Büntetőbíróság bírója elfogadta az ügyészség javaslatát, és a szökés, illetve a bűnelkövetés megismétlésének veszélye miatt 

a 71 éves merénylőt vizsgálati fogságba helyezte

  írja a pozsonyi Új Szó.

A Különleges Büntetőbíróság épületét lezártak a nyilvánosság és a sajtó előtt, rendőrök és kommandósok őrizik.

Hogy van Robert Fico?

Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter, aki minden nap bemegy látogatóban a besztercebányai Roosevelt Kórházba, szombat reggel a TA3 televízió riporterének elmondta: a kormányfőnek fájdalmai vannak, és csak erős fizikumának köszönheti, hogy életveszélyes lőtt sebeibe nem halt bele. 

Mint fogalmazott, az orvosi kezelések jelenleg arra koncentrálnak, hogy a sérülések szövődményeit minimalizálják, ugyanis a négy lőtt seb közül az egyik súlyos fertőzéseket okozott, ezt a helyzetet kell az orvosoknak stabilizálniuk, ezért műtötték meg újra pénteken. 

A következő 4-5 nap még kritikus, a kormányfő szervezete küzd az extrém terhelés elviselésében 

tette hozzá.

Kaliňák azt is elmondta, hogy Fico magánál van, a rövid beszélgetések során az egészségügyi állapotáról, a kormány következő lépéseiről volt szó.

Ezt is ajánljuk a témában

Kommentelők, fenyegetők

Szintén az Új Szó írja, hogy várhatóan letartóztatnak egy férfit, akit a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) azzal gyanúsít, hogy 

halálosan megfenyegetett két parlamenti képviselőt, valamint Matúš Šutaj Eštok belügyminisztert 

ha bírósági eljárás indul ellen, és elítélik, a szlovák törvények értelmében hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés vár rá.

A NAKA szombaton három másik személy ellen is eljárást indított, ők a közösségi médiában gyűlöletkeltő bejegyzéseket tettek: helyeselték a Fico elleni merényletet. Ennek is van büntetőjogi következménye, előzetes letartóztatásba kerültek.

Igor Matovic volt kormányfő, ellenzéki vezető eközben a merénylet jelentette biztonsági fiaskó miatt a belügyminiszter lemondását követelte.

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­i­ ­­p­­u­­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
auditorium
2024. május 19. 17:35
Nem tudtam eddig, most olvastam külföldi hiradásban, feleségéről Katalin Szalayováról.
alenka
2024. május 19. 15:53
Igazi transz: orrban...:-)))
kastellorizo
2024. május 19. 13:23 Szerkesztve
orrban 2024. május 19. 12:47 Ficót egy náci haverotok likvidálta. Azaz, csak próbálta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!