A világhírű magyar modell világhírűvé tette a menyecskeruhát

2023. augusztus 08. 10:25

A lakodalom éjszakáján, az éjfél után megrendezett szertartásos táncot nevezik menyasszony- vagy menyecsketáncnak, ez utóbbi kifejezés utal arra, hogy a menyasszony már asszonyruhában, menyecskeként táncolt, írja a Magyar Nemzet.

2023. augusztus 08. 10:25

Palvin Barbara magyarországi esküvőjével – amelyet az amerikai színész kedvesével, Dylan Sprouse-zal kötött – és a ruhakölteményeivel foglalkozó Vogue-cikkben benne van a „menyecskeruha” kifejezés is, méghozzá magyarul, mivel nincs angol megfelelője, ezért a Magyar Nemzet ennek a hungarikumnak járt utána. A modell a Merő Péter által tervezett piros menyecskeruháról azt mondta a lapnak, nem volt kérdés számára, hogy egy piros, pörgős szoknyás kreációra esik majd a választása.

Pedig a menyecskeruha nem mindig volt piros, ahogyan a menyasszonyi ruha sem volt mindig fehér, írja a lap. Utóbbi például a századfordulón még jellemzően színes, esetleg fekete volt, a fehér menyasszonyi ruha csak az 1920-as években jött divatba. 

Sokáig külön esküvői ruhát sem varrattak: a házasulandó lány a legszebb ruhájában ment férjhez, 

amelynek színeit a helyi viselet hagyományai határozták meg. A hagyományokat kevésbé tartó helyeken viszont erre az alkalomra is ruhát varrtak. 

A lakodalom éjszakáján, az éjfél után megrendezett szertartásos táncot nevezik menyasszony- vagy menyecsketáncnak, ez utóbbi kifejezés utal arra, hogy a menyasszony már asszonyruhában, menyecskeként táncolt. Az idősebb nők a menyasszony hajának kontyba fogásával avatták jelképesen asszonnyá a lányt, és egyben befogadták közösségükbe. A lányságot szimbolizáló koszorútól megfosztották, helyette az asszonyi állapot szimbólumaival, konttyal és kendővel látták el. Ami a menyecskeruha színét illeti, volt, ahol a menyasszonyi viselet feketéjét ellensúlyozva világos színű ruhát vettek fel, később 

a piros-fehér színű viselet terjedt el, azaz a piros vagy bordó ruhát egy fehér kötény ölelte körül. 

Az anyagok tekintetében is sokféleség mutatkozott és mutatkozik ma is.  

A házasságkötés egyben avatás volt, melynek során a legényből férfi, a lányból asszony lett. Az avatási eljárás első szakaszát elhálásnak nevezték, a menyecskeruha piros színe is erre utal. A nászéjszaka jogi jelentőséggel is bírt, ez képezte ugyanis a házasság létrejöttének, érvényességének alapját. Az elhálás időpontja tájegységenként változott: valahol a menyasszonytáncot követően, máshol azt megelőzően került rá sor. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 09. 10:00
Ez egy szép hagyomány és erre kell büszkének lennünk.
nempolitizalok-0
2023. augusztus 08. 17:37
Szerintem Barbi menedzserének egyre többet kell fizetnie az ilyen kamucikkekért, mert ezek egyre kínosabbak, egyre alaposabban kell utánuk kezet mosni. Foglaljuk össze, Barbiban egyszerúen semmi érdekes nincs.
T. Péter
2023. augusztus 08. 11:29
"és a ruhakölteményeivel foglalkozó Vogue-cikkben benne van a „menyecskeruha” kifejezés is, méghozzá magyarul, mivel nincs angol megfelelője," Ehhez képest azért van benne, mert így mondta (ez az ún. couleur locale, Mandiner, nézzetek utána ennek is) : “There is also a Hungarian tradition where you have to wear a red dress after midnight—it’s called menyecske ruhat,” the bride explains. Mellesleg van angol megfelelője: after-party dress vagy gown.
stormy
2023. augusztus 08. 11:16
"A világhírű magyar modell világhírűvé tette a menyecskeruhát" a cikkben kb nulla információ erről, de helyette van floklor estimese..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!