Össze kell húznia a nadrágszíjat annak, aki most akar nagy esküvőt tartani

2023. december 21. 21:13

Nagyságrendileg 20 - 35 százalékos növekedést érezhettek a párok az idei évben.

2023. december 21. 21:13
Pair of golden wedding rings on white textile background with copy space. Engagement ring with diamond on fabric backdrop. Symbol of love and marriage.
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A fiatal párok életének egyik legfontosabb mozzanata nem más, mint mikor kapcsolatukat hivatalossá teszik és a jövőben férjként és feleségként folytatják életüket, azaz összeházasodnak. Alapvetően kultúra és emberfüggő, hogy ki, milyen ceremóniát szeretne, ugyanis az egészen diszkrét, csak a hivatalban aláírástól kezdve a fenséges pompáig minden elképzelhető, nem hiába épült több szolgáltatói kör is az esküvők köré. Az utóbbi években azonban egy újabb szempont került fel látványosan amellé, milyen lagzit kíván a pár, ez pedig nem más, mint az anyagiak. 

Mert míg öt éve ötmillió forintból meg lehetett csinálni egy 80-100 fős esküvőt egy szolid helyszínen, rendes szolgáltatókkal, addig az utóbbi két-három évben drasztikusan megemelkedtek az árak és ez ma már inkább a 10 millió forintot súrolja. 

Abonyi Attila, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnök a Mandinernek elmondta, hogy az elszállt infláció, a jelentősen megemelkedett rezsiköltségek a helyszínek és catering szolgáltatók esetében közvetlenül jelent meg. 

Szavai szerint ezt a terhet lehetetlen volt részükről úgy kigazdálkodni, hogy azt ne terhelték volna legalább is részben a párokra. Mint megtudtuk, hogy az összes szolgáltatói körnek kemény volt az idei esküvői szezon, ugyanis nem csak szakmájukból kifolyólag tapasztalták az infláció hatásait, hanem magánemberként is.  

Egy esküvő tervezésében a párokra az elmúlt évben nagyobb, és nehezebben tervezhető feladatok vártak” 

– jegyezte meg Abonyi Attila, majd úgy folytatta, hogy a pároknak muszáj kompromisszumokat kötni a tervezett helyszín és szolgáltatások terén egyaránt.  

Wedding guests tossing rice at newlyweds, outdoors
Fotó: Hans Neleman/Getty Images

Azon kérdésünkre, hogy az elmúlt években átlagosan mennyivel drágult egy esküvő, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, ezt nehéz meghatározni, nagyságrendileg 20 – 35 százalékos növekedést érezhettek a párok az idei évben.  

A szolgáltatók nagyobbik része nem akkora árréssel dolgozik, hogy a családját terhelő nagyobb kiadásokat, a vállalkozásának folyamatos fejlesztését, és saját képzését áremelés nélkül meg tudná oldani”

 – fogalmazott Abonyi Attila, aki szerint a 23-as szezon óriási taktikázást, és újra tervezést jelentett a szolgáltatóknak és pároknak egyaránt. 

Romló tendenciák és következmények 

A szervezet adatai szerint a szolgáltatók is megérezték, hogy mind az esküvők, mind az egyszerű házasságkötések száma visszaesett, elsősorban anyagi okokból többen “csak házasságkötést” tartottak az évben. Abonyi Attila számszerűsítve elmondta, 30-35 százalékos visszaesés látható a területen.   

A költségérzékenyebb párok és az általuk szervezett esküvők számának növekedése magával hozta azon esküvői „szolgáltatók” megjelenését a piacon, akik nem minden esetben dolgoznak teljesen tisztán és hivatalosan” 

– mondta a szakértő, aki szerint az ilyen „szolgáltatók” nem foglalkoznak a minőséggel, nem figyelnek a párokra.  

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek az emberek mind a pároknak, mind azon szolgáltatóknak, akik tisztán minden engedély birtokában nyújtják a szolgáltatásaikat óriási károkat okoznak 

Mi lesz jövőre? 

Az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke úgy számol, hogy az új év sem hoz sok pozitívat a szakmabelieknek és kemény esztendőre számíthatnak a szolgáltatók, akik többsége nem, vagy csak minimális áremelést tervez, hiszen a párok pénzügyi tűrőképessége szinte a maximumon van.  

Amit a párok figyelmébe ajánlok, nem mindig az a jó, ha csak a szolgáltatások árát nézik” 

– mondta Abonyi Attila, aki szerint sokkal gazdaságosabb és számukra nyerő megoldás, ha az ár-érték arányokat helyezik előtérbe.  

Ezzel meg tudják találni azokat a vállalkozókat, akik minőségi szolgáltatást nyújtanak megfizethető áron” 

– zárta. 

Nyitókép: Konstantin Aksenov/Getty Images 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jetinyugger
2024. január 17. 06:40
Esküvőnél szerintem elég egy étteremet kibérelni, majd ott mindenki magának rendel saját költségre, vége annak az időnek, hogy rengeteg embert ingyen zabáltatnak. Zeneének elég egy dízségyerek, a többit megoldja a család. Semmi több nem kell, a fiataloknak kell az erőforrás a családalapításhoz.
Kriszta67
2023. december 22. 05:53
Anno elmentünk az anyakönyvvezetőhöz, a templomna. Aztán volt egy hajnalig tartó éttermi vacsora valami zenekarral. Le lehet mondani a milliós dekorációról, tűzijátékról meg mindenféle faszságról. Még szervező sem kell, mert a vacsorát le tudják maguk fixálni az étteremmel. A vége úgyis a válás lesz az esetek többségében. Minél flancosabb az esküvő annál valószínűbb a válás állítólag.
Akitlosz
2023. december 22. 02:43
"Nagyságrendileg 20 - 35 százalékos növekedést érezhettek a párok az idei évben. " Hát, a minden évben házasodás nagy luxus.
survivor
2023. december 22. 02:36
Drágult az esküvő ? Miert, a VÁLAS olcsóbb lett ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!