A szerelem nem szorítható a négy fal közé

2022. február 15. 13:21

Falusi Mariann tökéletes választás volt a kliphez.

2022. február 15. 13:21
null
Molnár Áron „noÁr”
Euronews

„Szinte minden kliped aktuális közéleti, politikai ügyeket dolgoz fel – született már számod a klíma védelméről, a free SZFE-ről, a hajléktalanságról, a covid-járványban dolgozókról, vagy épp az oktatásról. Az új számod a melegellenes »gyermekvédelmi« törvényre rezonál, megemlítve annak legismertebb elemeit, például a televízióban megjelenő melegek ábrázolását, vagy épp az iskolai felvilágosítás, az LMBTQ-érzékenyítés ellehetetlenítését. Miért választottad épp ezt a témát?

Az LMBTQIA rövidítésben az A betű – bár alapvetően az aszexualitást jelöli – de egyben az angol »sally«-t vagyis szövetségest is jelenti és azokra az emberekre mondják, akik heteroszexuálisak ugyan, de támogatják ezt a közösséget és kiállnak értük. Pont, mint én. Az LMBT+ közösség tagjai ugyanúgy magyar állampolgárok, mint a heteroszexuálisok, mégis, egy egészen elképesztően gusztustalan politikai hadjárat és retorika, ellenségkép-gyártás indul ellenük. Ha csak egyetlen egy embernek erőt ad ez a klip, nem is feltétlen ahhoz, hogy előbújjon vagy elmondja magáról, hogy ő nemi identitásában, szexuális orientációjában hova tartozik, hanem csak nemes egyszerűséggel ahhoz, hogy ne féljen, hogy legyen bátorsága vállalni önmagát, hogy tudja: nincs egyedül, hogy nyugodtan mehessen az utcán kéz a kézben a párjával, már elértük a célunkat. Én heteroszexuálisként olyan országban szeretnék élni, ahol nincs szükség egy ilyen klip elkészítésére, mert úgy élünk egymás mellett, mint ember az ember mellett. Ha én a feleségemmel kéz a kézben megyek az utcán, minket sose fognak leköpni.

De ha egy meleg pár, vagy olyan valaki teszi ezt, aki másképp néz ki, kicsit kirívóbb, az számíthat arra, hogy leköpik, inzultálják, megütik, lökdösik. A Háttér társaság felmérése alapján a homofóbtörvény elfogadása óta felerősödtek az LMBTQIA közösség tagjai ellen elkövetett bűncselekmények száma, mind fizikálisan, mind verbálisan, miután a kormány legitimizálta ezt a viselkedésformát, és lehet szabadon gyűlölködni. Holott ha belegondolunk, magyar állampolgárokról beszélünk. Senkit nem lehet kizárni ebből az országból. Hivhatod ezt naivitásnak, de én inkább optimistának tartom magamat, és úgy gondolom, hogy ha egy elfogadóbb és nyitottabb társadalomban fogunk élni, akkor olyan országot fogunk tudni építeni, ahonnan nem elmennek az emberek, hanem inkább visszajönnek.

Hogyan került a képbe Falusi Mariann énekesnő, a Pa-dö-dö egyik frontembere?

Egy olyan refrént akartunk írni, ami képviseli ezt a fajta a szabadságot és nyitottságot – de egyszerűen nem tudtam jól megírni a refrént. Ezért végül felhívtam Mischl Róbert dalszövegírót, és ő írta meg azt a négy sort helyettem. Az, hogy ennek a feléneklésére pedig Mariannt kérjük fel, az a klip rendezőjének, Duda Évának az ötlete volt. Tökéletes választás volt! Mikor felhívtam és megkérdeztem, elvállalná-e, kérte, hogy küldjem át neki a szöveget - aztán csak annyit kérdezett, mikor és hova jöjjön. Szerintem egy nagyon erős felkiáltójel, hogy ő énekli ezt a refrént, mivel az ő vagánysága, hangja, attitüdje, jól ellenpontozza az általam ebben a klipben képviselt visszafogottságot. Amit ők képviselnek Lang Györgyivel énekesként, művészként és emberként, az számomra nagyon fontos.”

Kép forrása: Youtube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 26. 12:39
"Ha én a feleségemmel kéz a kézben megyek az utcán, minket sose fognak leköpni." Mert akkora sztár, hogy a kutya sem ismeri fel.
Akitlosz
2022. május 26. 12:38
A Mandineren kívül senki sem mondja az LMNOPQ-t. Ilyen szó nincsen semelyik nyelvben és nem is jelent semmi értelmeset.
Hunyadi Mátyás
2022. február 16. 10:55
Aki ránéz erre a Mariannara - örökre lemond a szerelemről. Ilyen idióta cikket idetenni!?
syphax
2022. február 16. 07:14
FALUSI MARIANN SZEMÉLYÉBEN KILÓRA MÉRHETŐ A NŐ-HÚS. "VÉKNYA" NINCS CSAK FELSÁL! SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL FOGYASZTANDÓ--AZZAL KÖNNYEBBEN KIHÁNYHATÓ A KLOZETTBA.... KANNIBÁLOK BÓNUSZT KAPHATNAK....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!