Béke poraidra, korrupció! Itt az ideje, hogy a történelem szemétdomjára kerülj!

2024. április 26. 05:36

A korrupciót mint kampánytémát szoros egymásutánban utasították vissza a magyarok, a törökök, a lengyelek, a szlovákok és a horvátok is.

2024. április 26. 05:36
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Amikor a magyarok 2022-ben kormányváltás helyett kormányt erősítettek, kinyílott a temetőkapu. Amikor a törökök újraválasztották Recep Tayyip Erdoğant, megkerestetett a kis ásó. Amikor a lengyelek kormányt váltottak, megásatott a gödör. Amikor a szlovákok visszaszavazták Robert Ficót, megrendeltetett a koporsó. Most pedig, amikor a horvátok múlt szerdán Zoran Milanović köztársasági elnök alkotmány körüli kaszkadőrmutatványai ellenére is elég világosan újraválasztották Andrej Plenković jobbközép pártját, azt hiszem, ideje belehelyezni az elhunytat:

a korrupciós tematikát a közép- és kelet-európai demokráciákban.

Mert az bizony menthetetlenül elhunyt. Nincs többé. Közép-Európa két legfontosabb közelmúltbeli kormányváltásában, a lengyelben és a szlovákban egészen pontosan semmilyen szerepet nem játszott. Donald Tusk ügyek mentén összerakott egy választói koalíciót az abortuszpárti nőktől a gazdák egyik felén át a városi liberálisokig, s ezzel verte le az Európai Bizottság pénzügyi zsarolása ellen esetlenül védekező, Jog és Igazságosság vezette kormányoldalt. Szlovákiában pedig a korrupcióellenes liberális csodadoktorok kaotikus instabilitását megelégelve visszahívták a kormányozni tudó szociáldemokratákat, és

fütyültek azokra a korrupciós vádakra, melyek miatt Ficónak 2018-ban távoznia kellett.

Azokon a helyeken pedig, ahol nem történt váltás, az ellenzék végig a korrupcióval hadonászott. Márki-Zay Péter „ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányának leváltását” ígérte; a legutóbbi török elnökjelölt, Kemal Kılıçdaroğlu arra panaszkodott, hogy Erdoğan hivatali ideje alatt „nemzeti sporttá” vált a korrupció; Milanović szerint pedig Plenković körül „masszív lopás” megy, sosem loptak még annyit Horvátországban, mint alattuk. Aztán négy demokratikus választáson döntött a nép, és az állítólagosan korrupt gengszterek leverték a kihívókat, mint a botot.

Minden bizonnyal nem azért tettek így a választók, mert szeretnék a lopást,

vagy mert megalapozatlannak tartottak volna minden olyan vádat, amelyet az ellenzék a kormányukra szórt. Hanem mert nem ez érdekelte őket sem pró, sem kontra. Nem a közelebbről nem definiált, vizek felett lebegő „korrupciót” látták személyes és országkénti boldogulásuk szempontjából a legfontosabb tényezőnek.

Meg nem nevezendő bécsi fejlesztéspolitika-professzorom minden félév első óráján széttárja a kezét, és megkérdezi: „Mi az a korrupció?” Nem véletlenül.

Aki a világ fejletlen országainak fejlődési lehetőségeit kutatja, óhatatlanul kiszúrja a szemét egy nagy probléma: míg Afrika és Latin-Amerika szegénységét rutin­szerűen a helyi elitek korrupciójával magyarázzák, addig a világ sikeresen fejlődő vagy éppen magasan fejlett országai között is számos „korrupt” van a szívességek és ajándékok olajozta Kínától a nepotista arab államokon vagy épp a törzsiségnek fontos szerepet szánó Kazahsztánon át a pártos konszernek uralta Auszt­riáig. Továbbmegyek: a masszív olajvagyonnal bíró országok közül Venezuela, Angola és Szaúd-Arábia mindegyike „korrupt” a maga módján. Előbbi kettő mégis földi pokol, utóbbi népe dúskál a javakban. Miért?

Azért, mert a „korrupció” intellektuálisan végtelenül igénytelen s a kifejezőképtelenségig tág fogalom. Jelent mindent és semmit, egy nagy csalamádé az egész

az egyszeri rendőrjárőr csúszópénzétől a köz­beszerzések lezsírozásán meg az intézmények politikai befolyásoltságán át a nagyvállalatok és oligarchák törvényhozásra gyakorolt befolyásáig. Pedig ezeknek mind-mind merőben eltérő hatásuk van az ország életére: van olyan korrupció, amely megbénítja a gazdaságot, van olyan, amely a jó ízlésen kívül másnak nem árt, és olyan is van, amiből az ország gazdasága még hasznot is tud húzni –

például abból, ha egy ország közbeszerzésein hallgatólagosan előnyt élveznek a hazai cégek.

S a folytonos korrupciós károgás elfedi azokat a nemzet- és világgazdaság struktúrájából adódó tényezőket, amelyek a „korrupcióval” ellentétben tényleg országokat tesznek koldussá vagy királlyá.

A korrupciót mint kampánytémát szoros egymás­utánban utasították vissza a magyarok, a törökök, a lengyelek, a szlovákok és a horvátok; minél régebb óta vagyunk demokrácia, annál kevésbé működik. Ez már akár elég is lehetne ahhoz, hogy mifelénk is odakerüljön, ahová való:

a politikatörténet szemétdombjára.

 

 

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­g­­­ö­­­s­ ­­l­á­n­­­y­­o­­k­ ­v­­­á­r­­­n­a­­­k­­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
koronaszepe
2024. április 28. 14:33
Világos! Találjunk ki valami új elnevezést arra a rendszerre, ahol a hatalom csúcsán lévő vezető édesapja, gyereke, gyermekkori kispajtása az ország leggazdagabb emberei lesznek az állammal kötött felettébb előnyös közbeszerzéseken felkapaszkodva, majd törvényhozási háttérrel maguk mögött komplett szektorokra teszik rá a kezüket!
Valodi
2024. április 27. 14:38
rocktoberi-2 12:49 "Sose volt gázszerelő és te is kereshetnél többet" - höhöhö .... "Nézze meg, ebben a házban is ő vezette be a gázt a két kezével, meg a faluban majdnem az összesben" - emeli fel a hangját a felcsúti ház kis konyhájában minket vendégül látó asszony" https://thehungariantimes.hu/hirmegtekintese.php?id=53603 Amikor pedig én még kisiparos voltam, harcolnunk kellett a megrendelésekért ....
rocktoberi-2
2024. április 27. 12:40
Korrupció az amiből téged kihagynak……Az USA-ban pedig egyszerűen lobbitevékenység néven legalizálták. A legtöbb esetben pedig városi legenda. A természetéből fakadóan a sok jól értesült fajankónak fingja sincs róla de ugatni könnyű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!