Bértollnok

2017. augusztus 15. 09:18

Szomorúan tapasztalom, hogy a bértollnok szó nem kopott ki a szótárból.

2017. augusztus 15. 09:18
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„Amíg rendszeresen olvasgattam hozzászólásokat a cikkeim alatt, gyakran felbukkant ez a szó. Most, hogy évek óta nem követem írásaim sorsát, sőt, már Facebookon sem vagyok, csak odapislantok riadtan egy-egy percre mások írásai alá különféle portálokon. Szomorúan tapasztalom, hogy a bértollnok szó nem kopott ki a szótárból. Látom itt-ott felvillanni a kifejezést, felbukkan, aztán alámerül, végül ismét felszínre tör, mint vizenyős réten a dudva. Olyanok használják, akiknek lövésük sincs, hogyan működik a sajtó, és nagyjából-egészében azt hiszik, hogy a klaviatúrán politikai komisszárok kopogtatják a cikkeiket egész álló nap.Vagy a fene tudja, mit hisznek.

A lényeg a bértollnokság. Azt oda kell írni, mert ha nincs ott, apró cserepekre törik a belső tükör. Az elgondolás lényege, hogy a kedves olvasóval ellentétes nézetet valló újságíró bértollnok. Magyarul valaki hátulról fogja, vezeti a tollát, bérli, pénzt ad azért, hogy az érdekeit képviselje. Az újságíró voltaképpen kiárusítja önmagát, szemben a talpig tisztességes névtelen kommentelőkkel, őket persze, soha senki nem bérli semmire, pusztán emberbarátságból szerelik meg más autóját, tanítják mások gyerekeit, viszik ki a sört vadidegen embereknek. Az újságíró viszont más. Bértollnok.

Őszintén megvallom, ha ezt a szót látom leírva, felhorgad bennem a szakmai szolidaritás, pedig általában nem foglalkozom a bandaszellemmel, semmi közöm más újságírók dolgaihoz. A bértollnokozás mégis megmocorogtat valamit bennem. Annak a kimondását, hogy a bértollnokozó jobboldali olvasó és a bértollnokozó baloldali olvasó egyaránt téved. Bértollnokozni egyszerűen azért nem kéne, mert az adott írás megszületési körülményeit csak annak írója ismeri, következésképpen merész képzettársítás minden bosszantó írás mögé prostituálódást feltételezni. Gondolom én, de hát nem látok bele a bértollnokozó fejébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. augusztus 16. 12:18
A "bértollnok"-minősítés egy (gyakori) összefüggésben jogosult: amikor az írás "üzenete" nem jön a "szerző" (feltehető) meggyőződéséből, és a Valóságból sem - csak egy "megélhetési üzengetőtől"...
bellone
2017. augusztus 15. 21:27
Mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Szerintem viszont mindenki csak a sajátjára érti, mert általában nem oda harap (és ki is csapnák érte). De ki szereti, ha a szomszédé is ugat? Valahogy így van ez a tollnokokkal is, kár ezen háborogni.
BőröndÖdön
2017. augusztus 15. 18:10
Ződi nertárs nem érti,hogy miért okádnak a népek a tevékenységétől...Jobbulást!!
h.kovacs
2017. augusztus 15. 11:23
szánalmas, mikor egy bértollnok visítozik, hogy lebértollnokozzák
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!