Újra jön az „álruhás adó”

2014. október 22. 13:07

Az elmúlt éveknek adózási szempontból egyetlen komoly innovációja volt: az álruhás adó. Mikor a kivetett adó befizetésekor a polgárok nem az adót kivető kormányra, hanem másokra kell haragudjanak.

2014. október 22. 13:07
Pénzkérdés
Pénzkérdés

Az adók kivetése Magyarországon hagyományosan csak és kizárólag a költségvetésről szól. »Mi másról szólna, mint a pénzről?« – kérdezi a laikus, pedig a valóság az, hogy sok minden másról is szólhatna. Van amikor az eltérítő hatás miatt vetnek ki adót, a társadalmilag káros szokások, vagy termékek drágítása céljából. Vagy szólhatna bizonyos közvetett finanszírozásról, közteherviselésről, amikor egy adó az pántlikázottan valami más közjó fedezésére szolgál. Vagy lehetne az oka gazdaságvédelem is, igaz, az Európai Unió nem nézi jó szemmel az ilyen jellegű lépéseket a tagállamokban.

Nem, nálunk minden egyes adó azért van kitalálva, hogy jöjjön pénz a büdzsébe. Legyen a neve útadó, vagy környezetvédelmi adó, vagy szakképzési hozzájárulás, akármi, egyetlen nagy lukacsos zsebbe megy: betömni a költségvetési hiányt.(...)

Az elmúlt éveknek adózási szempontból egyetlen komoly innovációja volt: az álruhás adó. Mikor a kivetett adó befizetésekor a polgárok nem az adót kivető kormányra, hanem másokra kell haragudjanak. Biztosítási adó esetében természetesen a pénzéhes biztosítókat kárhoztatjuk. A megnövekedett számlavezetési díjak és az arcpirító pénzfelvételi díjak láttán elmormolt szidalmaink miatt a pénzintézeteknél dolgozók szülei csuklanak. A telekomadóval terhelt számlaértesítőt megkapva a telefont vágjuk a földhöz.

Az álruhás adó már többször bizonyított, most is be fog válni.

Az internetadó ocsmányul eltúlzott adó. Felesleges bármilyen hátsó szándékot belelátni. Nem volt cél a nemzetrontás, a fiatalok elűzése, nem a demokrácia ellen lett kitalálva és nem idegen hatalmak kényszerítik ránk. Egyetlen oka van, hogy kivetik ránk: mert könnyen beszedhető, bőséges, és kell a pénz. Mindenki, aki ennél többet lát ebbe bele, az feleslegesen tartja többre a törvényalkotói szándékot annál, mint ami: tarhálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. október 22. 18:38
"nálunk minden egyes adó azért van kitalálva, hogy jöjjön pénz a büdzsébe" ez mindenütt így van. De nem marad ott.
hátakkor
2014. október 22. 18:36
"az álruhás adó. Mikor a kivetett adó befizetésekor a polgárok nem az adót kivető kormányra, hanem másokra kell haragudjanak." az fel sem merül, hogy nem haragszanak senkire. a polgárok.
BőröndÖdön
2014. október 22. 17:40
Agyatlan adóztatás,semmi mást nem tud a fidesz!
Pinter68
2014. október 22. 16:02
Ne szopjátok be! Az egész csak figyelemelterelés a korrupciós ügyről és a Déli-Áramlattal kapcsolatos törvénymódosításról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!