Ettől szállhat el a forinthitelek havi törlesztője

2014. június 17. 16:29

Miközben a csapból is a devizahiteles probléma folyik, alig esik szó a forinthitelesekről.

2014. június 17. 16:29
Pénzkérdés
Pénzkérdés

„A mostani áldott állapot hosszú távon aligha tart ki, és a nagy optimizmus inkább vihar előtti csöndnek látszik. Ha pedig kitör a vihar, ha a befektetők jó hangulata elpárolog, akkor Magyarország az elsők között lesz, ahonnan eltűnik a pénz, a likviditás. A jegybank ilyen helyzetben nem egyszerűen leáll az alapkamat csökkentésével – amire túl nagy tér már egyébként sincs – hanem ha kell, akár radikális emelésről is dönthet. Volt ilyenre már példa, hiszen a 2003. január végi 6,5 százalékról kicsit több mint egy év alatt 12,5 százalékra nőtt az alapkamat, de 2006. június és 2008. október vége között is csaknem megduplázódott, pontosabban 6,25 százalékról 11,5 százalékra nőtt. (...)

Ha valaki most vesz fel forinthitelt, akkor egy radikális kamatnövelés bizony egekbe repítheti a havi törlesztőket is. Jelenleg például az államilag támogatott lakáscélú forinthitelek drágábbak a piaci kamatozású hiteleknél, ezek THM-je (az összes költséget tartalmazó Teljes Hiteldíj Mutató) az előbbieknél akár 2 százalékkal is magasabb lehet az utóbbiaknál, de az olcsóság egyben nagyobb kockázatot is jelent. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy havi 100 ezer, vagy havi 140 ezer forintot kell kigazdálkodni a családi büdzséből, ráadásul mindezt akár évekig, rossz esetben évtizedekig.

És akkor megint ott vagyunk, mint most a devizahitelek esetében: vajon az emberek tisztában vannak ezekkel a kockázatokkal, amikor kölcsönt vesznek fel. Tudják vajon, hogy az alapkamat és a hitelük kamatai meddig emelkedhetnek extrém esetben? Felkészültek vajon arra, hogy ilyen kiélezett helyzetben mit is fognak csinálni, van netán vészforgatókönyvük?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. június 17. 19:58
Valóban: hitelt annak ad szívesen a bank, akinek nincs rá szüksége. Azért az elrettentő példák mind a zseniális baloldal kormányzásának idejében történt, nem véletlenül. Az pedig egyáltalán nem árt, ha az emberek (a történtek után) többször is végiggondolják, hogy mire és milyen feltét4elekkel vesznek fel hitelt.
Zsolt75
2014. június 17. 17:28
Igen. Pár ezerrel nőhet a törlesztő kamatrésze. De nem mondhatják, hogy tegnapelőtt felvettél 8-at, ami most 12...
Berecskereki
2014. június 17. 16:55
" Ha pedig kitör a vihar, ha a befektetők jó hangulata elpárolog, akkor Magyarország az elsők között lesz, ahonnan eltűnik a pénz, a likviditás. A jegybank ilyen helyzetben nem egyszerűen leáll az alapkamat csökkentésével – amire túl nagy tér már egyébként sincs – hanem ha kell, akár radikális emelésről is dönthet. Volt ilyenre már példa, hiszen a 2003. január végi 6,5 százalékról kicsit több mint egy év alatt 12,5 százalékra nőtt az alapkamat, de 2006. június és 2008. október vége között is csaknem megduplázódott, pontosabban 6,25 százalékról 11,5 százalékra nőtt. (...)" Ez ebben a formájában nem igaz. A jegybank a jegybanki kamaton keresztül tudja az inflációt és a forint stabilitását befolyásolni. A jegybanki kamat növekedés egyrészt azt célozza, hogy a megtakarítás kerüljön előtérbe és ne a fogyasztás. Ez növeli a megtakarításokat és csökkenti a keresletet, ezen keresztül az inflációt. A magas kamat erős sávba tartja a forint árfolyamát és segíti a kormány konvergencia tervében megfogalmazottak teljesítését. 2003-2006 között ezért volt ennyi a jegybanki kamat. Az egy másik dolog, hogy a regnáló kormány nem teljesítette a konvergencia programban megfogalmazottakat és folyamatosan nőtt a költségvetési hiány, az államadósság és a GDP növekedés a nullához konvergált. Amennyiben nem így történik, akkor 2008-ban euróval fizetünk és 2007 évtől nem indul el a tőkekivonás és 2008 második felében a piac is hitelezte volna a költségvetést. Így nem lett volna szükség az IMF segítségére sem.
Apáczai
2014. június 17. 16:45
Takarékoskodni kell, nem hitelekből előre felélni a jövőt. Igaz ez kicsiben is, nagyban is. Olyan hitelt felvenni, aminek a törlesztőrészlete ingadozhat, nem is lenne szabad. És akkor -kereslet híján- a kínálatból is kikopna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!