Biciklizés szöges gumikkal

2013. január 31. 12:00

Voltaképpen az lenne a furcsa, ha télen nem ilyen abronccsal száguldoznának a finnek a bringájukon.

2013. január 31. 12:00
Polarlicht
Fin(n)tor

Helsinki környékét általában november végétől március végéig, esetleg április elejéig vastag hótakaró borítja. Mivel pedig az utakat a környezetvédelem jegyében egyáltalán nem sózzák (csak homoknak nevezett gránitzúzalékkal szórják meg), azt gondolhatnánk, hogy ebben az időszakban szünetel a finnek körében egyébként igen népszerű kerékpáros közlekedés. Hát nem. A kerékpárutak ugyan rendkívül csúszósak, de erre is van megoldás: a szöges gumi.

Voltaképpen az lenne a furcsa, ha télen nem ilyen abronccsal száguldoznának a finnek a bringájukon. Elvégre az autósok is szinte kivétel nélkül szögesre cserélik a nyári gumikat novemberben, errefelé ez nem tilos, sőt, kifejezetten ajánlott. Drótszamáron nyargalni pedig a finnek szemében teljesen egyenértékű (sőt, preferált) alternatívája a négy keréken gurulásnak. Helsinkiben rendkívül kiterjedt (1200 kilométeres) és kiváló minőségű kerékpárút-hálózat várja a tekerni vágyókat, nagy kár lenne, ha ezt évente négy hónapon át nem lehetne használni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!