Minden út bringaút

2012. július 26. 15:50

A biciklizés a praktikus és menő közlekedési eszközből nagyon könnyen avanzsálódhat létformává.

2012. július 26. 15:50
Phirkász
Phirkász

A bringások, mint a legpopulárisabb városi extrémsportolók ez idő tájt újra helyet követelnek maguknak a nap alatt a körutakon és kis utcákban, fővárosban illetve vidéken, vagyis szinte mindenhol. Az első tavaszi hetekben már mindenki számára világos, hogy ilyenkor minden út bringa út! Nincsen dugóban álldogálás, nincs káros anyag kibocsátás, nincs alattunk lángra kapó metró. Nincsen vizeletszagba pácolt éjszakai busz és nincsen céltalanul botorkálók kerülgetése.

Van viszont adrenalin, sebesség és lüktetés. Nem kell hozzá sok, hogy elkapjon az a bizonyos gépszíj és beszippantson a biciklizés. Forgalomban kiélesednek az érzékszervek, egy másodpercnyire sem lankadhat a figyelem, míg egy könnyedebb és kevésbé inger gazdag környezetben könnyen azon kapjuk magunkat, hogy percek óta messzibe révedt tekintettel tekerünk, vagy éppen a napi problémáinkat boncolgatjuk. Szerencsére nincs meg az a monotónia, hogy ajtó kinyit - beszáll – ajtó kinyit – leszáll. Mindig mást nyújt, mindig mást tapasztalunk.

Az idilli kép azonban mégsem lehet teljes, hisz kicsiny hazánk, és annak kicsiny fővárosa nem kedvez a bicikliseknek. A honi bicikli utak az is csak pusztán pocsékok és veszélyesek, vagy nemes egyszerűséggel nincsenek. Pocsék és veszélyes a minőség és a kialakítás miatt, hisz gyakran a parkoló autók és a forgalomban haladók közé vannak a kerekesek száműzve. Sok biciklis gyorsan megtapasztalja, hogy milyen a parkoló autó kicsapódó ajtajával a másodpercnyi találkozás, vagy a türelem és tolerancia bajnokaként tisztelgő autós modora, ha éppen az ő territóriumán haladunk. Szerencsére a bicikliseknek azonban nincs sok ellensége. Csak az autósok, gyalogosok és az évszakok.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2012. július 29. 18:40
Az utak készen vannak, csak ahol van két sáv ott az egyiket ki kéne jelölni bicikli útnak! Sokkal gyorsabb lene a közlekedés, jobb lenne a levegő. A puhaseggű autósok meg, várjanak türelemmel azon az egy sávon. Legalább addig sem gurul aza autójuk és kavarja a port az autójuk... Ugyanis a légszennyezés döntő része a kerekek miatt van!!!! Levegőben tartja a port, akármilyen üzemű is az a jármű!
Fly
2012. július 28. 13:06
Mintha egy kissé elavult szemléletet képviselne... "városi extrémsportolók", "forgalomban haladók közé vannak a kerekesek száműzve", ja és persze tekerni csak kerékpárúton lehet... Az utóbbi pár év alatt azért szerencsére megváltozott ez a hozzáállás.
Arslan
2012. július 27. 18:57
Ha minden út bringaút, akkor a dugódíjat is megosztjuk. :) KRESZ vizsga, rendszám, kötelezőbiztosítás, a lopások visszaszorítására vázszám és forgalmi és mehet a menet. :) Egyébként egyedül azt nem értem, miért nem szerveznek a nagy biciklis szervezetek gyűjtést a tagoktól, egy-egy bicikli-út megépítéséhez? :) Szerintem abszolút jó ötlet lenne, le lehetne mérni, hogy mekkora az igény a bicikliutakra és nem kell folyamatosan az önkormányzatra vagy államra várni, hogy pénzt adjon rá, vagyis hamarabb és több megépülne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!