Úgy látszik, élvezem

2011. november 11. 15:46

A Wass-történetek morális környezete, gyökerét tekintve, talán nem áll túl messze az én történeteimétől. Interjú.

2011. november 11. 15:46
Bodor Ádám
NOL

„Mintha nem is ezen a bolygón lenne Verhovina, mégis reménytelenül ismerős. Hogy látja, a magyar olvasó el tudja fogadni Erdély ilyenszerű értelmezését?

Szeretném mindjárt tisztázni: bár a megidézett helyszínek kétségtelenül valahol a Kárpátok keleti karéjára emlékeztetnek, személyes Erdélyélményem mélyén kereshetők, amiről írok, az azért nem szigorú értelemben vett erdélyi táj. Ihletője talán az, ám az elvonatkoztatás művészi lehetőségeitől terhesen, a megrajzolt tájban kétségtelenül borús árnyalatok szabják meg a történet hangulatát. Remélem, hogy az olvasó megelégszik tágabb értelmezéssel: Kelet-Európa, vagy inkább Közép-Európa keleti peremének kissé deviáns látványával, és nem fogja érvényes Erdély-képként tekinteni.

Ez inkább Wass Albert territóriuma.

Wass vérbő, szenvedélyes író volt, eltelve Erdély romantikus, kissé idilli élményével. Dúlhatott benne valami nagy ellentmondás kvázi felismerése, ami mégsem akaródzott megfogalmazódni. Nota bene ő legalább tudomásul vette, hogy hol él, valós toponímiában volt jártas, regényei tele vannak román eredetű helynevekkel, vér szerinti román szereplőkkel. Ami nagy dolog ahhoz képest, hogy kortárs erdélyi írók közt akadnak-akadtak, akik környezetükben hasonló tüneményeket képtelenek voltak észrevenni. Legalábbis nem tartották időszerűnek műveikben megjeleníteni. Azt kell mondanom, a Wass-történetek morális környezete, gyökerét tekintve, talán nem áll túl messze az én történeteimétől. Ha utóbbiak merőben másról szólnak is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. november 11. 20:23
„Úgy látszik, élvezem” Az egyik színi direktorról tartja a fáma, hogy elfoglaltságai közepette kikezdett a takarítónővel az öltözőben, mivel kissé pityókás is volt közben elaludt. A takarítónő egy ideig izgett mozgott az ölében majd amikor észrevette, hogy elaludt a mester, elkezdte ébresztgetni a következő szavakkal : - Direktor Úr, ébredjen gyorsan, mindjárt élvezni tetszik!
jan
2011. november 11. 19:44
Bodor a legvadabb sztálinizmus idején két évet ült román börtönben. 16 évesen vitték be, 18 évesen szabadult. Amikor a börtönből távozáskor visszakapta a ruháit, azok kicsik voltak rá; növésben lévő kamaszként kinőtte őket a börtönévek alatt. Ennek fényében merje bárki is kétségbe vonni Bodor "magyarságteljesítményét". Más: miből él egy író, ha 10 évig nem ad ki könyvet?
Soma
2011. november 11. 17:16
Nem Bodor az egyetlen, aki azzal szeretne naggá lenni, hogy suni módon lealacsonyít mást. Wass Albert mitől giccses? Élvezhető, olvasható, aki képes a műveken, stíluson elgondolkodni, annak informatív is. Ó, persze, van egy nagy hibája Wassnak: Nem perverz és mindenki számára érthető.
Öreg
2011. november 11. 16:53
Bodor: Én meg tudom érteni Wass Albertet - ugyanonnan jöttünk- egyformák vagyunk mi, csak én -ugye- nagyobb. Én is ugyanazt látom, mint Wass, de én az igazat írom... Jó lenne részesedni Wass sikeréből, de én jobb vagyok.... Ez a tipikus- hazánkban liberálisnak nevezett- kákán is csomót keresés. Nem jobb lenne beismerni, hogy az egész magyar- mai - liberális társaság csak messziről ugatja azt a szókimondó, igazságot és szeretet hirdető irodalmi vonalat amit Tamási Áron, Sütő András , Wass Albert és társaik képviselnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!