Kell-e félnünk a kommentektől?

2011. július 02. 11:30

A felhasználói tartalmak szabad áramlása az egyik legfontosabb demokratikus érdek, ami csak létezhet jelenleg - még akkor is, ha ismerjük árnyoldalait is.

2011. július 02. 11:30
Gerényi Gábor
gg.blog

„Ha valaki sérelmesnek, netán törvénysértőnek ítél meg egy kommentet - és ebből a szempontból mindegy, hogy médiatörvényt, szerzői jogi törvényt, adatvédelmi törvényt, vagy bármi egyebet sért -, akkor egy tennivaló van: értesíteni lehet a szolgáltatót, aki, mivel ilymódon megtudta, hogy valószínűleg törvénysértő az a tartalom, amit közvetít, eldöntheti, hogy vállalja-e a felelősséget, és továbbra is fenn hagyja a hozzászólást, vagy maga is kockázatot lát benne, és eltünteti.

 Ez tehát egy meglehetősen egyszerű és logikus rendszer, ami választ ad szinte minden potenciális problémára, és - figyelem! - a most hatályba lépett médiatörvény sem tesz hozzá semmi újat, és nem is vesz el belőle (mert nem is tehetné, ahhoz magát az eredeti törvényt kellene módosítani).(...)

Kicsit műfajidegen módon, az írás végén kérni szeretnék az olvasóktól - kommentelőktől, szerkesztőségektől, bíráktól és az állami hierarchia különböző szintjein dolgozó szakemberektől: kommentügyben mindenki higgadtan nyilatkozzon és cselekedjen, és ha nincs teljesen képben, tájékozódjon, keressen magának segítséget a családban, a barátok közt vagy akár szakmai szervezeteknél, és járjon el azok tanácsait is figyelembe véve. A felhasználói tartalmak szabad áramlása az egyik legfontosabb demokratikus érdek, ami csak létezhet jelenleg - még akkor is, ha ismerjük árnyoldalait is. Ha azonban a hisztéria tovaterjed, és - mindegy, milyen okok alapján - még több szolgáltató fogja úgy érezni, hogy be kell csuknia ezt a lehetőséget felhasználói előtt, azzal olyan bizonyítványt állítunk ki magunkról a világ előtt, hogy utána tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy mit csinálunk. ”

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2011. július 02. 19:39
Van három kategória, az első a normális vélemény csere, tudva azt , hogy a másiknak eltérő a véleméye, - én a sajátomat nem erőszakolom rá, nem tartom viszont az Ö álláspontját követendőnek. Például- a gazemberkedés a huszadik században nagyon gyors sikereket hozhat- aki akarja- kövesse- Lásd Gyurcsány dolgait. a második- az útszéli primitiv mocskolódás, abban a biztos tudatban , hogy büntetlen és névtelen marad. Aki ezt műveli , csak saját magáról állit ki bizonyitványt- sokat nem számit. A harmadik- az elfogadhatatlan bűncselekményre való felszólitás, amelyet, minden eszközzel - felderitéssel- üldözni kell, mert soha sem lehet tudni hogy esetleg- egy elmebeteg bujik meg az irás mögött. Itt a Mandineren valamennyi fajta vélemény megtalálható- és a harmadik kivételével tolerálható is. A büncselekményre való felszólitás esetén azt gondolom hogy a moderátornak is van jelenteni valója. Tudni kell mindenkinek a határt- akkor is ha egy fórumon nincs erős moderálás!
narmer
2011. július 02. 18:04
Ez nem szabad áramlás, hanem mocskos trágyadomb,ahol mocskos disznók turkálnak más szemetében. Épeszű ember már régen elmenekült néhány fórumról, mert térdig a trágyában azt vetíti előre, hogy te is belefulladsz. Elég belenézni az Index pol fórumába, a Velvetbe, a MH kommentjeibe stb.
tributum
2011. július 02. 15:41
"Furcsa számomra, ha valaki 2011-ben korlátozni akarja a szólás/vélemény szabadságot internetes kommenteknél, bloggoknál. Márpedig Te ezt szeretnéd(?!)" - És ha téged (hogy a kedves mamát ne is említsem) hülyézne le (diagnosztikus alapon) valaki, azt is tűrnéd, sőt, mint a szabadság bajnoka, tán üdvözölnéd is...?!
bükk
2011. július 02. 12:33
Kíváncsi lennék egy szabadságharcos hogyan kapcsolja össze a szabad kommentelés igényét és a gyűlöletbeszéd tv támogatását. Azt ugye européer demokraták hozták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!