Ünnep Mátészalkán

2010. október 25. 09:52

Nem gondolták, hogy az a jó magyar csak, akinek Vona Gábor volt a jele az óvodában.

2010. október 25. 09:52

„A miféléink öregjei saját emlékeik, saját múltjuk, saját fiatalságuk, saját igazi vagy vélt hősiességük foglyai. És nincsen ebben a kijelentésben semmi sértő szándék vagy gúny, még divatos cinizmus sincsen. Ez egyszerű tény. Mi sem fogunk tudni már húsz-harminc esztendő múlva sem újat és érdekeset mondani 1988-ról vagy éppen a Fidesz megalapításáról. Saját múltunk házi őrizetében vagyunk már most, húsz-harminc esztendő múltán pedig a foglyai leszünk annak a múltnak.(...)

A mifélénk fiataljai pedig pusztán ennek a kornak és korszellemnek a foglyai. Ez a kor pedig nem kedvez sem hősi eposznak, sem önfeladásnak, sem múltidézésnek – nem kedvez ez a kor semminek. Ez a kor a carpe diem szomorú sivataga, ezért lesz vége. S a bomlás virágai között virítanak azok a szegény fiatalok, akik elhitték, hogy ők majd játszanak most egy kis ’56-ot. Ők a legszánalmasabbak.(...)

A mátészalkai Esze Tamás Gimnázium tanulói a hiányzó láncszem 1956 és a ma között. Mert beszéltek valamiről magyarul, értőn és érzőn, felesleges és hamis pátosz, de rideg távolságtartás és érdektelenség nélkül, az örök és folytonos történelem részeként. Nem akartak túl lenni a dolgon, és nem akarták megúszni sem. S nem gondolták, hogy az a jó magyar csak, akinek Vona Gábor volt a jele az óvodában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2010. október 25. 14:13
Hagyni kellene már a Jobbikot. Azok a "nyugati nagyhatalmak" akiknek a szemében szálka a Jobbik radikalizmusa és az általuk favorizált internacionalizmussal szemben a Jobbik nacionalizmusa, nos ezek a "nagyhatalmak" ma már csak papírtigrisek. Komolyan "fenyegetni" sem tudnak minket azzal, hogy körmöst adnak, ha nem követjük marxi, akarom mondani milton friedmanni utat. Mik is a régi nagy mumusok? - Eltűnnek a nyugati csodálatos termékek. Hát szerintem észre sem vennék, mert szinte már semmilyen termék sem érkezik nyugatról. Távol-keleti termékekkel vannak tele a nyugati hipermarket polcok. Azt magyar vállalkozások is ugyanúgy tudják importálni és még a profit is itt marad. A könnyűszerkezetes olcsó hyper-hangárakat gyorsan pótoljuk mi is. A nyugati hulladék-élelmiszerek helyett, meg jobb is ha magyar minőségi élelmiszer kerül a polcokra. - Kivonják a tőkét Magyarországról. Sorban áll majd helyette távol-keleti és arab tőke. És még mi gondoljuk meg, hogy kit milyen feltételekkel engedjünk be, vagy inkább hagyjunk nagyobb növekedési teret a kisebb de mégis hazai magyar tőkének. A görög gazdaságot nem akarta megmenteni az EU, hát jött helyette Kína. Egy ideje már nem pótolhatatlan a dicső nyugati tőke. Maga Vona és a Jobbik pedig csak jó az országnak, biztonságosabbá teszi. Régi ballibes toposz az, hogy 'ha Jobbik egyenruhás gárdistákról' olvas na nagyonbefolyásos NY-i befektető, akkor bizony nem Magyarországra fekteti be a kezében levő dollár milliárdokat. Ha ez igaz lenne, akkor az is el kell fogadni igazságnak, hogy: A pakisztáni barlangban rejtőzködő és újabb európai terrorcélpontokat kijelölő nagyonveszélyes Al-kaida terrorista egyből kihagyja Magyarországot a célpontok közül ha azt olvassa, hogy a Magyar parlamentben egy párt rendszeresen szidja Izraelt, kiáll az elnyomott palesztinok mellett. A magyar sajtóban szinte soha sem idézett oroszországi lapok is kifejezetten pozitívan fogadták, hogy megjelent a Magyar parlamentben egy olyan párt, amely kritizálja a Nato-t és az ország egyoldalú észak-atlanti elkötelezettségét. Változnak az idők.
szpal
2010. október 25. 13:03
"beszéltek valamiről magyarul, értőn és érzőn, felesleges és hamis pátosz, de rideg távolságtartás és érdektelenség nélkül, az örök és folytonos történelem részeként." jótékony homály fedi, hogy miről is volt szó, mit jelent a mátészalkai iskolásoknak 1956. Bayer Zsolt elnézte őket, és ilyen őszies hangulatba ringatta magát.
szpal
2010. október 25. 13:02
Kb. az a lényeg, hogy a fenébe, mi már megöregedtünk, a huszonévesek jobbikosok vagy lmp-sek lettek, már csak a romlatlan kisiskolásokban lehet bízni.
Serio
2010. október 25. 11:36
"Ez a kor pedig nem kedvez sem hősi eposznak, sem önfeladásnak, sem múltidézésnek – nem kedvez ez a kor semminek. Ez a kor a carpe diem szomorú sivataga, ezért lesz vége." Na, kedves Ötös Számú FIDESZ Tag Úr! A maga lejárt korszellem-ostorozása helyett inkább a miniszterelnök szavait tenném meg mottónak: Nekünk nem az jutott, hogy meghaljunk az igazságért, hanem hogy éljünk és dolgozzunk érte. Persze ez unalmas és "hősietlen" a maga lelkének, de még forradalom, vérontás, önfeláldozás egy népet sem tett naggyá - legfeljebb megnyitotta az utat. Az úton járni viszont unalmas, carpe diemes, gyarapodós, dolgozós, élős folyamat, és teljesen híján van a rituális öngyilkosságnak, mártírhalálnak, sortűznek, Nemzeti dal szavalásnak és utcákon özönlésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!