A Ferencváros orosz vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov: Fontos, hogy az ilyen meccseket megnyerjük!

2022. március 19. 01:56

A Ferencváros hamar megszerezte a vezetést hazai pályán a Mezőkövesd ellen, de Tokmac Nguen gólja után nem rezdült meg többet egyik háló sem. Így vékony, de fontos győzelmet aratott a Fradi, pedig a vendégeknek több helyzete is akadt az egyenlítésre.

2022. március 19. 01:56
null
Bánfalvi Szabolcs

A labdarúgó NB I 24. fordulójának záró mérkőzésén a Ferencváros idegenben 2-0-ra verte a MOL Fehérvár FC-t. A 25. forduló nyitó meccsén pedig a Fradi a Mezőkövesd együttesét fogadta. A találkozó esélyese a bajnoki címvédő volt, az összecsapás előtt az FTC 21 ponttal előzte meg a vendégcsapatot a tabellán.

A meccs előtt a hazai szurkolók hatalmas 1848-as drapériával emlékeztek meg nemzeti ünnepünkről. Míg a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kezdeményezésére a Down-szindróma március 21-i világnapját jelző molinót feszítették ki, felhívva a figyelmet a Down-szindrómás emberekre.

A ferencvárosi kezdő tizenegyben mindössze egyetlen magyar szerepelt, a kapus Dibusz Dénes. Külön érdekesség az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy a Fradi ukrán szélsője, Olekszandr Zubkov is kezdett.

A hazai gólra nem kellett sokat várni, ugyanis már a 3. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros, miután Tokmac Nguen megindult a labdával a félpályáról, és bő 20 méterről lőtt jobb lábbal a kapu bal sarkába.

A labda pont felpattant Tordai Örs előtt, s ez megzavarhatta a mezőkövesdi kapust (1-0). Az FTC norvég légiósa a hatodik gólját szerezte a Mezőkövesd ellen, ebből ötöt hazai pályán ért el.

A mérkőzés egyetlen gólszerzője, a ferencvárosi Tokmac Nguen. MTI/Kovács Tamás (archív)
A mérkőzés egyetlen gólszerzője, a ferencvárosi Tokmac Nguen. MTI/Kovács Tamás (archív)

A 18. percben Ryan Mmaee fejjel próbálta bevenni a vendégek kapuját egy hazai szöglet után, de Tordai ezúttal könnyedén védett. Három perccel később megint a Fradi marokkói csatára veszélyeztetett, Ryan Mmaee szabadrúgását szögletre tolta a kövesdiek kapusa.

A Mezőkövesd a 25. percben került először az FTC védelme mögé, ám nem alakult ki gólhelyzet ebből. Míg öt perccel később a másik oldalon Tordai magabiztosan hárította Tokmac Nguen 25 méterről elvégzett szabadrúgását.

A Ferencváros nagyon nyomott a meccs ezen szakaszában, a 31. percben Ryan Mmaee hozta helyzetbe Tokmac Nguent a tizenhatoson belül, akinek a hét méterről leadott lövését blokkolták a gólvonal előtt. Azonban azonnal újabb ferencvárosi helyzet alakult ki, Zubkov bal oldali pontos beadását követően az izlandi Kristoffer Zachariassen középről, négy méterről a kapu közepébe lőtt. Az asszisztens viszont lest intett.

Több mint négy percig vizsgálták az esetet a VAR-szobában, és a hosszas videós elemzés után megerősítették a lesállást,

a gól érvénytelennek bizonyult, mivel Zubkov térde néhány milliméterrel előrébb volt a kövesdi védőknél.

Ezután a vendégcsapat néhány percre kijött a szorításból, és két helyzetig is eljutott. A 39. percben az ötösről végrehajtott mezőkövesdi fejes kerülte el a hazai kaput. Három perc múlva pedig Dibusz mutatta be az első komoly védését a meccsen, bár a bő 20 méterről leadott lövés középre tartott, így a magyar válogatott kapusa könnyedén megfogta a labdát.

A Ferencváros ukrán légiósa, Olekszandr Zubkov kezdőként lépett pályára és több helyzetet kidolgozott a Mezőkövesd ellen. MTI/Kovács Tamás (archív)
A Ferencváros ukrán légiósa, Olekszandr Zubkov kezdőként lépett pályára és több helyzetet kidolgozott a Mezőkövesd ellen. MTI/Kovács Tamás (archív)

Az első félidő végén Zubkov kétszer is komoly helyzetbe került, de kihagyta mindkettőt. A 44. percben az ukrán légiós megtolta a labdát a kövesdi hálóőr mellett, majd feldobta magát a tizenegyes kiharcolása reményében, ám szabálytalanság nem történt, sárga lapot kapott színészkedésért. Négy perccel később Zubkov a bal oldalon ment el, ezúttal nem passzolt középre, mint a lesgól előtt, hanem egyedül próbálta befejezni az akciót, közvetlen közelről akarta átpréselni a játékszert Tordain, de a vendégek kapusa remekül jött ki és bravúrral védett.

Mezőnyjátékban hatalmas különbség volt a két együttes között az első játékrészben, ám Tordainak és a ferencvárosiak rossz befejezéseinek köszönhetően csak egy gólban mutatkozott meg a fölény.

Az első gólt leszámítva Tordai magabiztosan védett, pedig nagyon megdolgoztatták őt a Fradi játékosai.

A szünetben reagált Supka Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője kettős cserét hajtott végre, és a csapata szerkezetét is megváltoztatta. Madarász Márk állt be Kis Tomislav helyére, míg Sztefan Drazsics Jurinát váltotta.

Majdnem meg is lett az eredménye, ugyanis az 50. percben Cseri Tamás nagyszerűen ugratta ki a csereként beállt Drazsicsot, aki egy az egyben vitte a labdát Dibuszra, és nyolc méterről jobbról nem sokkal a hosszú oldali kapufa mellé lőtt.

Hatalmas ziccer volt, megúszta a Ferencváros.

Rögtön a másik oldalon Adnan Kovacevic közeli fejesét parádésan védte a mezőkövesdiek kapusa.

Az 59. percben még egy magyar futballista lépett pályára a Ferencvárosban, miután Vécsei Bálint csereként beállt Aissa Laidouni helyére.

Majd a 68. percben Ryan Mmaee kiválóan tálalt Henry Wingo elé a 16-oson belül, ám az amerikai légiós lövését Tordai védte.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros orosz vezetőedzője. MTI/Kovács Tamás (archív)
Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros orosz vezetőedzője. MTI/Kovács Tamás (archív)

A 70. percben az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov kettős cserére szánta el magát, lehozta Zubkovot és Zachariassent, és a helyükre Zseljko Gavrics és Botka Endre állt be. Így már három magyar labdarúgó játszott a Fradiban. Mindez azt is jelentette, hogy Wingo ment feljebb Zachariassen pozíciójába, az amerikai légiós helyét pedig Botka foglalta el.

A csere után egy perccel

Dibusz a meccs védését mutatta be, miután bámulatos reflexszel hárította Drazsics hat méterről leadott lövését. A szerb csatár akár meg is fordíthatta volna a mérkőzést, ha értékesítette volna mindkét óriási ziccerét.

A 75. percben pedig Vécsei hat méterről fejelt kapura, azonban Tordai ezt is szenzációsan védte. Három perccel később Tokmac Nguen 18 méterről lőtt gyengén kapura, Tordainak ez sem okozott gondot.

A 81. percben a kenyai születésű norvég válogatott labdarúgó pedig nyugalomra intette Csercseszovot, az orosz vezetőedző ettől csak még idegesebb lett.

Egy perc múlva akár meg is nyugodhatott volna a szakvezető, azonban Ryan Mmaee újabb ziccert hibázott, mintegy 14 méterről néhány centiméterrel a jobb kapufa mellé helyezte a labdát.

Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa remekül védett a Mezőkövesd ellen. MTI/Czeglédi Zsolt (archív)
Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa remekül védett a Mezőkövesd ellen. MTI/Czeglédi Zsolt (archív)

A 86. percben érdekes jelenetnek lehettek szemtanúi a nézők. Vécsei passzolta a labdát Dibusz felé, ám közben Drazsics beleért, így Dibusz úgy értelmezte, hogy emiatt nem számít hazaadásnak, és kézzel megfogta a játékszert. De a játékvezető nem így gondolta, és közvetett szabadrúgást ítélt hazaadásért két méterrel az alapvonaltól az ötös mellett.

Csercseszov és a Fradi játékosai hevesen reklamáltak, előbbi sárga lapot kapott ezért.

Ilyen esetekben a VAR-t nem alkalmazzák, így nem változott meg a játékvezetői döntés. A nagy lehetőséget viszont gyengén oldotta meg a mezőkövesdi gárda, nem került veszélybe a hazai kapu, kirúgás lett a vége.

Azonban nem nyugodhatott meg a Fradi, mert a vendégcsapat az utolsó percekben némi nyomást gyakorolt az egyenlítés érdekében, azonban az akciókat nem tudta eredményesen befejezni.

Így a találkozó végére maradt az 1-0 a harmadik percben megszerzett ferencvárosi góllal.

Hiába próbált meg újabb gólt szerezni a Ferencváros, és hiába kísérelt meg egyenlíteni a Mezőkövesd, egyik csapatnak sem sikerült mindez.

A Ferencváros marokkói csatára, Ryan Mmaee két gólt szerzett a Fehérvár ellen, de nem tudta bevenni a Mezőkövesd kapuját. MTI/Vasvári Tamás (archív)
A Ferencváros marokkói csatára, Ryan Mmaee két gólt szerzett a Fehérvár ellen, de nem tudta bevenni a Mezőkövesd kapuját. MTI/Vasvári Tamás (archív)

A 94. percben lecserélt Ryan Mmaee – a marokkói támadót a nigériai csatár, Fortune Bassey váltotta – nagyon sokszor került gólhelyzetbe, ám ezúttal egyet sem tudott értékesíteni, nem úgy, mint az előző fordulóban Fehérvárott, ahol kétszer is bevette az ellenfél kapuját. A marokkói légiós helyzetein kívül több is akadt a a Fradinak.

A mezőkövesdi csapat a szünetben végrehajtott két cserével és a szerkezetváltással sokkal stabilabb lett az első játékrészben mutatott játékához képest. Végül mindkét együttes kihagyta a ziccereit 1-0 után, és

ezzel a sovány győzelemmel is fontos három pontot szerzett a bajnoki címvédő, így 52 ponttal áll a tabella élén, és nyolc pontra növelte előnyét.

„Nem gondoltam volna 1-0 után, hogy ez marad az eredmény, mivel nagyon sok helyzetet dolgoztunk ki, főleg az első félidőben. De megszereztük a három pontot. Nem tudom, mi hiányzott a támadások pontos befejezéséhez, én csak próbáltam együtt élni a játékkal a meccsen. Az első játékrész remekül sikerült, a második félidőben nem játszottunk jól. Ki kell elemeznünk a találkozót, mert hazai pályán nem lehet úgy játszani, mint ahogy tettük a második játékrészben. Három év után más szerepkörben futballozom Csercseszov irányítása alatt, ez kicsit nehéz, de jó így, folyamatosan fejlődünk támadásban, és egyre jobb lesz” – fejtette ki a gólszerző Tokmac Nguen a mérkőzés után az M4 Sportnak.

„Nagyon örülök a győzelemnek. Úgy kezdtünk, ahogy azt megbeszéltük a meccs előtt, szerettünk volna hamar gólt szerezni, és nyomást helyezni az ellenfélre, ez megvalósult. Sajnos ez a nyomás idővel alábbhagyott, ezért maradt az 1-0-s eredmény. A második félidőben talán több teret adtunk az ellenfélnek, ettől függetlenül fontos, hogy az ilyen mérkőzéseket behúzzuk. A második játékrészben, 1-0-nál talán megfordulhatott a rivális fejében, hogy még lehet esélye, ám örömmel láttam, hogy csapatként küzdöttünk” – idézte a fradi.hu Sztanyiszlav Csercseszov meccs utáni sajtótájékoztatón elhangzott értékelését.

 

Nyitókép: A győztes gól szerzője, a ferencvárosi Tokmac Nguen (elöl). MTI/Kovács Tamás (archív)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
henrihenri
2022. március 20. 18:27
A Ferencváros a magyar labdarúgás ékköve, a nemzet legnépszerűbb csapata. A szurkolói elkötelezett hazafiak. Túlélve a kommunisták mindenkori támadását, e nagyszerű csapat a sportág újabb csúcsait ostromolja. Hajrá Fradi! Hajrá Magyarország!
foldizs
2022. március 20. 12:43
Most akkor nem a Felcsútot kell szeretni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!