Kokaint fogyasztott két magyar kajakos

2015. május 02. 16:15

Két magyar kajakosnak, Csipes Tamarának és Dombvári Bencének a dunavarsányi edzőtáborban vett mintáján végzett drogteszt kokainfogyasztás nyomait mutatta ki. A két sportoló válogatott kerettagságát felfüggesztették. Az eset nem minősül doppingvétségnek, mivel versenyen kívüli ellenőrzésen mutatták ki a droghasználatot.

2015. május 02. 16:15

A Blikk úgy tudja, hogy pozitív lett a drogtesztje a kajakos Csipes Tamarának és Dombvári Bencének, és emiatt felfüggesztették válogatottbeli tagságukat. Az ötszörös világbajnok Csipes 2011-ben az év sportolónője volt, Dombvári pedig nyert már ezüst- és bronzérmet is vb-n.

A lap szerint a versenyzők ellen fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból, a szövetség pedig értesítette klubjukat, a Honvédot. „Csütörtökön kaptuk az értesítést a szövetségtől, hogy két versenyzőnk, Csipes Tamara és Dombvári Bence válogatottbeli kerettagságát felfüggesztették sportolóhoz nem méltó magatartás miatt” – nyilatkozott a lapnak Horváth Gábor, a fővárosi klub szakosztály-igazgatója. Hozzátette: a részletekről nem tud beszélni, mert előbb házon belül kell lefolytatniuk fegyelmi vizsgálatot, ugyanakkor bízik abban, hogy a két versenyző indulhat az egy hónap múlva esedékes vb-válogatókon.

A Blikk úgy értesült, hogy a két sportolótól a közelmúltban, a dunavarsányi edzőtáborban vettek vizeletmintát, és a doppingtesztjük negatív, a drogtesztjük azonban pozitív lett.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára a Duna tévécsatorna műsorában cáfolta azt a hírt, hogy a szövetség megpróbálta eltitkolni a történteket – amelyekről konkrétan sem neveket, sem tényeket nem említett. Azt mondta, ahogy értesültek két versenyzőjük sportemberhez méltatlan viselkedéséről, azonnal léptek az ügyben.

„Van két versenyző, akik olyan magatartást tanúsítottak, ami egy sportolóhoz nem méltó. A szakmai vezetésnek, a szakmai igazgatónak és vezetőedzőnek van olyan jogosítványa, hogy ebben az esetben azonnal lépjen, ezért a két versenyzőnek azonnali hatállyal megszüntették a válogatott kerettagságát, és ebből adódóan az ezzel kapcsolatos juttatásait is” – mondta el Schmidt Gábor, hozzátéve, az MKKSZ nem jelölte a két sportolót az Európa Játékokra utazó csapatba.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke az Origónak azt mondta, hogy nincs „semmilyen fegyelmi ügy” a két sportoló ellen, csupán „egy szabálytalanság történt az edzőtáborban”. Úgy fogalmazott: a szabálytalanságról tájékoztatták az elnökséget, amely tudomásul vette ezt. Baráth Etele azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mi történt az edzőtáborban.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője a Telekom Sporthír Szolgálatnak azt mondta: Csipes Tamara és Dombvári Bence pozitív drogtesztje nem doppingeset, ezért nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé.

„Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait” – fogalmazott Tiszeker Ágnes. „Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupaversenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát” – tette hozzá. Tiszeker elmondta: a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé.

„Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európai Játékokon” – mondta a szakember.

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. május 03. 16:59
Viselkedés???? Semmi nem vett észre senki, egy laborban kiszűrték egy mintából a dolgot. Nem hirdették, nem reklámozták, nem a nagy nyilvánosság előtt csinálták. Most persze kapott nyilvánosságot a dolog. Az biztos, hogy a profi sportolók megítélése nem fog javulni ettől. Ugyanakkor a lányok-fiúk elképesztő fizikai és pszchikai terhelésnek vannak kitéve, na és persze a hormonjaik is csúcsra vannak járatva, és ki tudja, még mijük, mer arról vadul kussolnak a sztáredzők, orvosok. Lassan a kajakos lányaink is medveszerűek lesznek, gondolom, azért csináltatják meg a mellüket.
dick52
2015. május 03. 10:13
Ezt nem lehet megmagyarazni. Azonnali hatalyal kirugni oket!
formaegy
2015. május 03. 09:15
"„Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait” – fogalmazott Tiszeker Ágnes" Az év 365 napján bármikor, versenyen kívül is doppingtesztnek vetik alá, amit a WADA vezetett be valamennyi élsportoló vonatkozásában. Tiszeker Ágnes! Aki az ilyen aljas esetet képes védeni, az húzza le magát a WC-n! Ez a két gyalázatos sportoló csalással, törvénytelenül éri el ezek szerint a világversenyeken való részvételt azokkal szemben, akik becsületes, erőn felüli munkával érik el eredményeiket! A szigorú ellenőrzések mindig, és mindenkor alkalmazása kiszűrheti a csalókat, a versenytársaikra, és a sport tisztaságára szégyent hozó szarháziakat! Minden élsportolót, akik ilyen aljas csalásra stb. képesek, örökre el kell tiltani a versenyeken való részvételtől! Juhász Péterke "értékrendje" meghozza a gyümölcsét!
gudmen
2015. május 02. 21:36
brüsszelbén az európai parlament wc-minek a 75%-ában..kimutatták a kokaint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!