Tizedével növelheti a GDP-t a mesterséges intelligencia

2024. május 02. 05:35

A gazdaság átalakulása egyfelől a munkaerőpiac felfordulásával, másfelől a csúcstechnológia, a telekommunikáció, a gyógyszeripar, az oktatás és a bankszektor termelékenységének javulásával jár.

2024. május 02. 05:35
null

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Bácsi Attila és Fekete Kíra, a Makronóm Intézet elemzőinek írása a Mandiner hetilapban

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint Írországban a gazdaság fontos szeletét jelentő adatközpontok már most a teljes villamosenergia-termelés mintegy 17 százalékát fogyasztják, és ez az arány 2026-ra akár egyharmadra is emelkedhet. Globálisan sem sokkal jobb a helyzet: az IEA szerint e központok teljes energiafogyasztása 2026-ra megduplázódhat.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. május 02. 06:05
Nagy vonalakban az AI felgyorsítja és hatékonyabbá teszi a vagyonkoncentrációs mechanizmusokat. Egyre kevesebb ember fog dolgozni.. és itt jön a kérdés, hogy a robotok és AI felügyelet mellett előállított termékeket kik fogják megvásárolni? Ronóbotvásárlók? Miből keletkezik majd kereslet a termékekre? (A kereslet implicite fizetőképességet is jelent a közgazdaságban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!