Nem halt el a segítő szándék, de tavaly kevesebb jutott adakozásra

2023. január 07. 17:56

Az óévi, inflációval és energiaválsággal sújtott decemberben sem volt reménytelen az adományokat gyűjtő karitatív szervezetek helyzete, bár a nehézségek meglátszottak az adományok mennyiségén. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatot kérdeztük, hogy milyen eredménnyel zártak.

2023. január 07. 17:56
null

Az ünnepek ünnepére nem sajnáljuk a pénzt – derült ki riportunkból, amit az is jól mutatott, hogy 2022-ben sem úsztuk meg a karácsony előtti napokat sorban állás nélkül a boltokban. 

Ezúttal annak jártunk utána, hogy az energiaválság és az infláció árnyékában töltött ünnepi készülődés közben mennyi adomány jutott kevésbé szerencsés sorsú honfitársainknak. 

Mennyi élelmiszert gyűjtöttek?

A Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi akciója során 143 tonna tartós élelmiszert sikerült összegyűjteni –mondta el a Makronómnak Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. 

A 2022-ben 26. alkalommal megrendezett Adni öröm! akció a korábban kialakult gyakorlat szerint zajlott, december 15. és 20. között a SPAR csoport 143 kiválasztott üzletében a Szeretetszolgálat 3000 önkéntese szólította meg a vásárlókat, hogy ha tehetik, a rászoruló embereknek is vásároljanak tartós élelmiszert, a felajánlásokat pedig a pénztárak mögött felállított gyűjtőpontokon fogadta a szervezet. 

„A gyűjtés eredményeképpen 19 500 adománycsomagot sikerült összeállítani, ezeket még az ünnep előtt eljuttattuk a rászoruló családoknak, hajléktalan embereknek, egyedül élő időseknek” – tudtuk meg Romhányi Tamástól, aki ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy

az összegyűjtött mennyiség mintegy 25 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

Adtak, de kevesebbet

Az előző évinél visszafogottabb eredménnyel zárult a Máltai Szeretetszolgálat másik országos gyűjtése is. Az általános iskoláiban meghirdetett Mosolymanók akcióban a tanulók cipősdobozokban adhatják le a rászoruló gyerekeknek szánt játékaikat, ajándékaikat. 

Az iskolai gyűjtést a Pontvelem Nonprofit Kft. szervezte meg, az adományokat a GLS futárszolgálat szállította el az iskolákból, és a Máltai Szeretetszolgálat vitte el a rászoruló családok gyermekeinek. Tavaly 11 ezer cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze, ami több a 2020-ban érkezett hétezernél, de kevesebb a 2021-ben összegyűlt húszezer doboznál – értékel a kommunikációs vezető.

Más szervezetek is kevesebbet gyűjtöttek

Persze a máltaiak nincsenek egyedül, számos adománygyűjtő szervezet már tavaly jelezte, hogy szűkösebben érkeznek a felajánlások. A Baptista Szeretetszolgálat akkor úgy nyilatkozott, hogy vidéken észleltek jelentősebb visszaesést az adományozási hajlandóság terén, és bár még folyamatban volt a gyűjtés, úgy látták, cipősdoboz-akciójuk sem fogja hozni a 2021-es számokat. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat is úgy nyilatkozott, hogy kevesebbet tud gyűjteni, miközben 2021-hez képest nőtt az igénylők száma. 

Az élelmiszer-adományok csökkenésében nyilvánvalóan nagy szerepe volt a hatalmas inflációnak, és mivel a tartós élelmiszerek körében számos hatósági áras termék is található, lisztet, cukrot, olajat a mennyiségi korlátozások miatt jobbára csak maguknak tudtak venni az emberek. 

Tudatosabb boltok, kevesebb adomány

Érdekesség, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatban a boltok is tudatosabbak lettek, ami tavaly nem jött jól az adományokat gyűjtőknek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület például országszerte gyűjti az élelmiszer-felesleget az üzletekből, és átadja az adománygyűjtő szervezeteknek. 

Ám decemberben úgy nyilatkoztak, hogy hiába látogattak el naponta a korábbinál több áruházba, nem nőtt ezzel arányosan a begyűjtött élelmiszer mennyisége. Ez szerintük arra utal, hogy

a boltok inkább akciók keretében értékesítik a lejárat előtt álló termékeket, amelyeket eddig jó eséllyel odaadtak volna az élelmiszerbanknak.

Ennek tulajdonítják, hogy míg 2021-ben 348 tonnát tudtak begyűjteni, tavaly mindössze 241 tonna élelmiszert sikerült összekalapozni ilyen módon.

Mindent odaadtunk az ukránoknak?

Romhányi Tamást arról is kérdeztük, lehetséges-e, hogy más célokra, például a háború sújtotta ukránok támogatására nagyobb lendülettel adakoztak az emberek, ezért ment most kicsit kevesebb a hazai rászorulóknak. Válaszából kiderült, hogy 

2022 karácsonyán a Máltai Szeretetszolgálat nem hirdetett külön gyűjtést az ukrajnai menekülteknek, de a fegyveres konfliktus kitörése óta folyamatosan fogadják a felajánlásokat, melyek csökkenő mértékben, de azóta is érkeznek.

„A háború kirobbanása után volt egy óriási adományozási hullám, sokan megmozdultak, segítettek, ám azt tapasztaljuk, hogy az év végére kicsit elfáradtak az emberek. Továbbá az infláció, a rezsinövekedés is egész biztos jelentősen visszafogja a felajánlható mennyiséget” – tette hozzá a kommunikációs vezető. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján egyébként kint vannak a tavalyi adatok, amelyek szerint a karitatív szervezet

415 tonna árut és 482 millió forint értékű adományt szállított Ukrajnába. 

(Fotó: MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. január 09. 11:14
Nálunk minden hétfőn hozza a francia multi a lejáratközeli dolgokat a nappali szociális/nyugdíjas házba. Nem nyugdíjasotthon, nappali játszó, kézimunkázó. Annyi van, hogy úgy kell még más rászorultaknak, nagycsaládosoknak szólni, jöjjenek érte. Kakaós csiga, pékárú, stb.
nuknuk
2023. január 09. 10:20
A TESCO világ mocska. (Nem az ott dolgozókat értem ez alatt.)
nempolitizálok
2023. január 09. 08:28
Azért alakult így, mert az emberek főleg lisztet, olajat, cukrot adnak. Ezeket szokták kérni a segélyszolgálatok a szórólapjaikon is. Na ezek pedig eleve ársapkásak, nem vehetsz annyit amennyit akarsz. Volt amikor én is gyűjtöttem, teljesen általános volt, hogy odatolták a kocsit, benne egy karton liszt, olaj, cukor. Olyan is, hogy mindháromból. Na ez most lehetetlen volt, tehát szerintem nem az emberek lettek fukarabbak. Ami viszont dühített, hogy fiatal srácok úgy mentek el mellettünk mintha ott sem lennénk, kezük tele sörrel, miközben a segélyszolgálat sok ilyen útját vesztett kis genyát vakar ki szarból és ezek közül fognak kikerülni idősebb korukban is az "ügyfelek". Egy liszt 3 kiló, tehát nem egy összeg, a csóró főzhet belőle hatszor, de a kishülye inkább vesz magának 9 kilóért egy túlhájpolt 200 Ft-ot érő doboz rágót. Miközben ott van ugyanaz más csomagolásban 3 kilóért. A fiatal lányok sokkal rendesebbek, bár nyilván nem vágják, hogy az olaj értékesebb mint a kétszer annyiba kerülő natúr narancsital. 25 év után kezdenek inkább adakozni, a legkomolyabb adományok középkorúaktól jönnek, a férfiak nem szaroznak, feldobnak egy-két kartonnal, praktikusak, a nők inkább vegyesen, sokfélét, több időt szánnak a válogatásra. Láttam több százezres adományt is, a középkorú faszi úgy tolta oda a kocsit, mintha lenne benne 2 kiló kenyér, miközben csak csokikból volt benne vagy 100 rugóért. A nyugdíjasok a legkomolyabb adományozók, keveset hoznak, de szinte minden második hoz.
nuknuk
2023. január 08. 23:10
Nem a rákosokat, süketeket, némákat, nyomorékokat ... kell ám támogatni, hanem az LMBTQ híveket, ha másképpen akarnak baszni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!