Bevezetik tíz európai országban a német kapcsolatkövető alkalmazás új változatát

2020. szeptember 25. 10:58

Németország után tíz további európai országban is bevezetik a szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kontaktkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) egy igazolt hordozójával, jelentették be szerdán Berlinben.

2020. szeptember 25. 10:58
A Németországban száz napja bevezetett alkalmazás sikertörténet, már több mint 18 millió letöltésnél tart.

Ugyanakkor használatában nagyobb következetességre van szükség, emelte ki Jens Spahn szövetségi egészségügy miniszter, hozzátéve, hogy az érintett felhasználók eddig csak nagyjából minden második esetben rögzítették az alkalmazásban, hogy pozitív a koronavírustesztjük.

Az alkalmazás valószínűleg több tízezer figyelmeztetést küldött ki automatikusan. Ez is igen sok, de messze nem elég, mondta.

A fertőzésveszélyre figyelmeztető applikáció „rocksztár az alkalmazások között, több követője van, mint a Rolling Stonesnak”, fogalmazott Timotheus Höttges, a fejlesztést az SAP német szoftvercéggel együttműködve végző Deutsche Telekom német távközlési vállalat vezérigazgatója. Kiemelte, hogy az alkalmazás a kormány és az üzleti szféra együttműködésének kiemelkedő példája. Elmondta, hogy a következő lépésben európaizálják az alkalmazást, a napokban készülnek el az új verzióval, amelyet októberben tíz partnerországban – Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Olaszország, Spanyolország – vezetnek be.

Valamennyi ország az úgynevezett decentralizált rendszert választotta a fertőzésre figyelmeztető okostelefon-alkalmazások területén, ami azt jelenti, hogy a felhasználói adatokat nem központilag, hanem csak a felhasználó készülékén tárolják. Németország legnagyobb szomszédjával, Franciaországgal éppen azért nem lehetséges az együttműködés, mert ott centralizált adattárolási rendszert vezettek be – fejtette ki a Deutsche Telekom vezetője.

A Németországban nagyszabású kormányzati reklámkampánnyal népszerűsített alkalmazás – hivatalos nevén Corona Warn-App – akkor riasztja a felhasználót, ha legalább 15 percig 2 méteres távolságon belül tartózkodott telefonjával egy olyan igazolt fertőzöttel, akinél ugyancsak volt okostelefon, rajta az alkalmazással, amelyben rögzítette, hogy pozitív eredményt mutat a koronavírustesztje. A riasztott felhasználó így tudhatja, hogy elkaphatta a vírust, és az értesítés arra sarkallhatja, hogy megvizsgáltassa magát.

A tudományos kutatások alapján az alkalmazás akkor járulhat hozzá számottevően a fertőzési láncolatok megszakításához, ha a lakosság legalább 15 százaléka letölti és megfelelően használja.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!