Ezért jár Magyarország technológiában kortársai előtt

2019. augusztus 30. 11:18

Magyarország olyan ipari szerkezetet épített fel, amivel csak a nála jóval gazdagabb országok büszkélkedhetnek. Az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya a 70 százalékot közelíti az IMF adatai szerint. Ezzel hazánk szinte rekorder: előzi Németországot, az USA-t, Nagy-Britanniát, az északi országokat vagy Ausztriát.

2019. augusztus 30. 11:18
null
Oláh Dániel

Kínai-magyar különutasság

Lengyelország e tekintetben rendkívüli hátrányban van: a high-tech szektor aránya kevesebb mint 20 százalék, pedig az ország jövedelmi szintje (egy főre jutó GDP-ben mérve) közel azonos Magyarországéval. Hazánk tehát a lengyel jövedelmi szinten német ipari szerkezetet képes felmutatni. Persze a lengyel iparnak is van erőssége, az például több hazai, nemzeti multival rendelkezik. 

Érdekesség Kína esete is, amely innovációs protekcionizmusával és határozott iparpolitikájával már most azon az ipari fejlettségi szinten áll, mint Franciaország, Spanyolország, Olaszország és megelőzte Belgiumot is. 

A tudás és technológia itt van és még sincs

Az ország fejlettségi szintjéhez képest kimagasló magyar ipar sikere annak is köszönhető, hogy a magyar gazdaság kedvező földrajzi elhelyezkedésének, adózásának, képzett munkaerejének és politikai stabilitásának köszönhetően vonzó a fejlesztéseket végző külföldi vállalatok számára is.

Magyarország így sikeresen csatlakozik rá a nemzetközi értékláncokra, hogy az azokban rejlő tudást becsatornázza gazdaságába. Bizonyítja ezt, hogy a magyar exportban uniós szinten a legmagasabb a high-tech szektor aránya. Ami azt jelenti, hogy a magyar munkaerő jól ismeri a jövő technológiáit – de az is igaz, hogy többnyire egyelőre külföldi vállalatoknál kamatoztatja e tudást, így erőfeszítéseiből sok esetben nem hazai hozzáadott érték, tőkejövedelem és profit keletkezik.

A tudás és a jövő itt van, de nem egyenletesen érkezett el

minden régióba és ágazatba, ezért indokolt a magyar kkv-szektor minden szakpolitikai eszközzel való támogatása és a magyar multik felépítése.
 

(Címlapkép: Önvezetőautó-szimulátor a thyssenkrupp budapesti fejlesztőközpontjának szakmai nyílt napján a zsámbéki Drive Campen 2018. június 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2020. május 19. 00:56
A foximaxi képzőkből kikerült magyargyűlölő, európaidegen senkiháziak csak kárunkra vannak!
yndi
2020. március 05. 20:32
Hruscsov: le fogjuk hagyni a hanyatló nyugatot! Fidesz-propaganda: már le is hagytuk! Tőlünk tanulhatnak a németek technológiát! :-DDD
Megtalálta
2020. január 22. 19:26
Én meg eddig azt hittem, hogy összeszerelő ország vagyunk. Ami egyébként még mindig jobb, mint hitelből élni, vagy az IMF kegyelemkenyerén.
Lombi
2019. december 21. 11:56
A jó mérnök cseszheti a tudását jó szakemberek nélkül. Ez mindig így volt, így is marad. Szükségük van egymásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!