Teljesen kivonul Hegyi-Karabahból Oroszország

2024. április 17. 18:08

Moszkva magára hagyja a Nyugathoz közeledő Örményországot?

2024. április 17. 18:08

Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images 

 

Oroszország kivonja az összes, közel kétezer békefenntartóját Azerbajdzsán Karabah régiójából – közölte a Kreml. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára szerdán megerősítette a kivonulást – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az orosz egységek Békefenntartó mandátuma 2025 végéig szólt, de

Moszkva minden rendelkezésre álló erőforrást az Ukrajna elleni háborújába irányít

írta a Politico. 

Az Azerbajdzsán nemzetközi határain belül fekvő hegyvidéki területet a Szovjetunió bukását követő háború óta a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-Karabahot Köztársaságként örmény nemzetiségű lakosai irányították. Az orosz katonai kontingens azonban nem avatkozott be, amikor Azerbajdzsán 2022 decemberétől kezdve blokád alá vette a régiót. A moszkvai erők tavaly szeptemberben is visszavonultak a két fél közötti állásaikból, pillanatokkal azelőtt, hogy Azerbajdzsán meglepetésszerű offenzívába kezdett abból a célból, hogy teljes mértékben átvegye az ellenőrzést a szakadár régió felett. A Hegyi-Karabahban élő 100 ezer örmény közül gyakorlatilag mindenki elmenekült a területről az ezt követő időszakban.

Decemberben Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke azt mondta, hogy „katonai kontingensünk továbbra is a békés élet megteremtésének lehetőségét és a lakosok visszatérését a régióba garantáló feladatokat látja el”. 

A kivonulás mellett azután döntött Oroszország, hogy Örményország és történelmi szövetségese között egyre nagyobb a szakadék, amióta

a dél-kaukázusi ország egyre inkább a nyugati hatalmak kegyeit keresi.

Örményország nemrég befagyasztotta tagságát a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (CSTO) majd közös hadgyakorlatot rendezett volna az Egyesült Államokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tavirozsa2
2024. április 17. 23:13
Hegyi-Karabahról elsőkênt a mostani örmény vezetés mondott le, és ezt az örmény nép is tudja! Most az új , nyugati barátaikhoz lehet fordulni... Jól teszik az oroszok, hogy eljönnek onnan.
2024. április 17. 19:58 Szerkesztve
NATO tagság az azeriek ellen, mikor azok a helyi NATO góré törökök kistesói? A 2008-as grúziai, 2020-as azeri-örmény és a 2022-24-es ukrán-orosz balhé után? Ezek a jereváni rádió hírei? Ja, ezek azok és a vicc az, hogy komoly...
B_kanya
2024. április 17. 19:55
Tommaso 2024. április 17. 19:50 "A magát kereszténynek HAZUDÓ ORBÁN orosz haverja cserbenhagyja az életveszélyben lévő keresztényeket." vs "Angry Armenia To Arm Ukraine With Tochka-U Ballistic Missile System As Ties With Russia Decay – Reports By Sakshi Tiwari -November 21, 2023 "
Tommaso
2024. április 17. 19:51
"Karabah Azerbajdzsan, milyen jogalapon avatkozhatott volna be az orosz? / Csigorin / Csigorin MINDIG HÜLYESÉGEKET MOND, és ez nem költői túlzás. Rajta kivül mindenki tudja, hogy AZ OROSZ ra az a jellemző, hogy mindig jogalap nélkül avatkozik bele mindenbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!