Kiszivárgott: NATO-ügyekről és a világ válsággócairól tárgyalt Trump a lengyel államfővel

2024. április 18. 10:56

A díszvacsorán többek között szó esett az ukrajnai, illetve az Izrael és a Hamász közötti háborúkról is.

2024. április 18. 10:56
Maráczi Tamás

Donald Trump vacsorára látta vendégül szerda este a Trump Towerben lévő luxusapartmanjában Andrzej Duda lengyel elnököt. A két és fél órás találkozóról kiadott rövid amerikai közlemény szerint az ukrajnai és a közel-keleti háborúról, valamint a NATO-tagállamok vállalásairól tárgyaltak. „Négy nagyszerű évet töltöttünk együtt” – nyilatkozta a volt amerikai elnök a vacsora előtt újságíróknak, majd hozzátette: lehet, hogy újra együtt fognak dolgozni.

A megbeszélésén hangsúlyos szerepet kapott Duda elnök felvetése, miszerint 

az orosz fenyegetés miatt a NATO-tagországoknak a GDP 3 százalékára fel kell emelniük a védelmi kiadásaikat. 

Mint az uniós lap emlékeztet, a lengyel elnök ezt az álláspontot megírt a Washington Post napilapban közölt véleménycikkében. Duda azt írta ott, hogy „Oroszország imperialista ambíciói és agresszív revizionizmusa a NATO-val való közvetlen konfrontáció felé tolja Moszkvát”, és hogy a NATO-nak készen kell állni a biztonsági fenyegetés kezelésére.

A vállalás alapvető fontosságú Európa biztonsága szempontjából, de abból a szempontból is, hogy ha Donald Trump lesz újra az Egyesült Államok elnöke, korábbi figyelmeztetéséhez fogja tartani magát: ha az európai NATO-tagállamok nem költik hadsereg-fejlesztésre a GDP-jük 2 százalékát, akkor nem számíthatnak Amerika védelmére. A díszvacsorán szó esett az ukrajnai, illetve az Izrael és a Hamász közötti háborúkról is, erről azonban semmilyen részlet nem szivárgott ki. 

A jelek szerint Donald Trump sorra találkozik a világ vezetőivel a novemberben esedékes elnökválasztás előtt, a privát találkozó során beszélt már Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel, David Cameron brit külügyminiszterrel, Javier Milei argentin elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

A Politico megjegyzi: Trump és Duda régóta szívélyes viszonyt ápolnak, a lengyel elnök 2020-ban Trump újraválasztási kampánya közepén járt a Fehér Házban. Ugyanakkor 

Ukrajna támogatása ügyében az álláspontjaik különbözőek, 

Duda néhány hete a Fehér Házban történt találkozón kérte Biden elnököt, hogy hasson oda az Ukrajnának szánt támogatás kongresszusi blokkolásának feloldására.  

--

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­s­ ­­­l­­á­­n­y­­o­­­k­ ­v­­­á­r­­­n­a­­k­­ ­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Tommaso
2024. április 25. 21:18
40 millió lengyelnek, és 8 millió magyarnak jól működik a memóriája, amikor az országaikat többszer lerohanó, megszálló, gyarmatositó Orosz Birodalom a téma. 2 millió, a hamis orbáni propaganda által megvezetett magyar viszont mintha Alzheimer-kórban szenvedne. Támogatják és segitik azt a Putyint, aki fő céljának Kelet-Közép-Európa feletti, ( s igy a hazánk feletti ) egykori szovjet uralom visszaállitását nevezte meg. ORBÁN ezzel HAZAÁRULÁST KÖVET EL.
llnnhegyi
2024. április 18. 12:41
Ez jó hír.
kailniris
2024. április 18. 11:44
"„Oroszország imperialista ambíciói és agresszív revizionizmusa a NATO-val való közvetlen konfrontáció felé tolja Moszkvát”," Ha az oroszok szóba kerülnek a lengyeleknél, mintha elszakadna valami és veszett örjöngésbe kezdenek, ez a mondat is arról tanuskodik. Ami egyébként érthető, viszont az oroszokkal kapcsolatban nem szabad engedni, hogy a lengyelek bármilyen döntést hozzanak. Megértem azt is, hogy az amcsik ezt azonnal kihasználják, de jó lenne ha kivételesen ezt a népet nem küldenék be a darálóba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!