Migránsoknak adott bankkártyákról vitáznak Németországban

2024. március 22. 12:28

Bankkártyákra terelnék a migránsok juttatásait – de mire fordíthatják az összeget?

2024. március 22. 12:28

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Folytatódik a régóta húzódó bankkártyavita Németországban. A lassan évtizedes migrációs válság során többször előkerült az a javaslat, hogy a migránsoknak bankkártyákra (fizetési kártyákra) utalják a juttatásokat, és 

ezzel kontroll alatt lehetne tartani, milyen célokra használhassák és mikre nem a nekik adott összeget.

A vita új fejezete kezdődött el a napokban, miközben Bajorországban kísérleti jelleggel több körzetben megkapták a migránsok a bankkártyáikat.

Németországban előző év novemberében megegyezett a baloldali-liberális szövetségi kormány a tartományi vezetésekkel egy nagyrészt egységes fizetési kártya bevezetéséről a migránsok számára. Az akkori megállapodás szerint a cél az volt, hogy németországi költésekre használhassák, ám például az otthon maradt rokonoknak való átutalásra már ne használhassák a megkapott összegeket. Novemberben tizennégy tartomány közös rendszer bevezetése mellett határozta el magát, miközben Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia saját bankkártya bevezetésére készült.

Azóta viszont tovább akadozik a folyamat. Friedrich Merz, a CDU elnöke 

azt veti a Zöldek szemére, hogy blokkolják az országos szintű megoldást a migránsok bankkártyáira. 

Merz nem is érti, miért történik ez, hiszen novemberben már megvolt egy megállapodás a kormány és a tartományi vezetők között; és a Zöldek most ezt akarják felrúgni – mondja a CDU elnöke.

Az országos szintű szabályozás azonban még továbbra is várat magára. Egyes tartományok viszont már nem akarnak várni: Hamburgban elkezdődött egy próba-projekt, és Türingiában is zajlik a kártyák kiosztása több körzetben.

És ugyanez történik Bajorországban is, ahol csütörtöktől kezdődött több körzetben a kártyák kiosztása a menedékkérők számára. A regisztrált, közösségi szálláson élő menedékkérők 460 eurós összeget kapnak a kártyájukra havonta, amiből 50 eurót tudnak készpénzként levenni. 

A kártyával a kiutalt menedékhely szerinti város vagy körzet meghatározott boltjaiban lehet vásárolni,

de például az online vásárlás és a pénz tovább utalása nem lehetséges.

Markus Söder, Bajorország CSU-s miniszterelnöke szerint a cél az, hogy a menedékkérőket segítsék, ugyanakkor megakadályozzák azt, hogy a német államtól kapott pénzt külföldre utalják; vagyis elzárnák a pénzcsapokat és csökkentenék Németország vonzerejét a bevándorlók számára.
 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
attysh
2024. március 24. 18:15
Min csodálkozik Herr Merz? Minszki egyezmény is volt, azt sem én rúgtam fel.
gebsi1
2024. március 23. 09:16
Semmit sem kellene nekik adni, amelyik szutyok nem dolgozik az ne is egyen, takarodjon vissza oda ahonnan jött.
Reszelő Aladár
2024. március 23. 09:14
Sebaj, majd jön az Alkotmánybíróság és emberiesség-ellenesnek ítéli a gyakorlatot. Egyáltalán miért kéne fizetnie bármiért is annak, aki tíz határon át menekült? Élete végéig jólét jár neki és Németország hálája, hogy hozzájárul a lakosság és a kultúra végérvényes megváltoztatásához.
uranvaros
2024. március 22. 16:12
otthon maradt rokonoknak való átutalásra??? Az emberkereskedőket fizették a készpénzzel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!