BBC: Macron békegalambból háborús héjává vált

2024. március 16. 19:54

A szerző szerint Ukrajna egyre gyengébbnek tűnik, és az Egyesült Államok már nem megbízható szövetségese, ezért Európa egy új világba lép be.

2024. március 16. 19:54
null

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hugh Schofield a BBC hasábjain elemezte, hogy vajon mi késztette Emmanuel Macront, hogy a békítő attitűdből háborús uszítóvá váljon az orosz-ukrán háború ügyében. Szerinte ezt a kérdést nem csak ő, hanem az európai vezetők is felteszik maguknak, miközben megdöbbenten figyelik, hogy a francia elnök egyre jobban belemelegszik új szerepébe.

Kiemelte, hogy egyes országok – a Baltikum, Lengyelország – üdvözlik, hogy Macron elnök láthatóan áttért a Moszkvával szembeni agresszívabb föllépésre. Hozzátette, hogy mások – nevezetesen Olaf Scholz – pedig megdöbbentek ezen az újonnan folytatott agresszív politikán.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző fölteszi azt a kérdést, hogy Macron vajon mennyire gondolja komolyan állításait, vagy esetleg új álláspontja tisztán politikai megfontolásokon alapul. Kiemelte, hogy közelednek az európai választások, és szerinte úgy tűnik, hogy Emmanuel Macron arra használja Ukrajnát, hogy törésvonalat hozzon létre saját oldala és az ellenzék között,

 kontrasztot állítva saját világos harciassága és Le Pen Moszkvával való nem tisztázott viszonya között. 

A szerző szerint az elnök távolról sem szégyellte galambból háborús héjává való átalakulását. Szerinte Macron harciasabbá váló stílusa arra utal, hogy kimerítettünk minden tartalékot, megtettünk minden erőfeszítést, de ez sem volt elég, hogy megakasszuk az oroszokat. Kiemelte azt is, hogy az oroszok még csak most fogják egy teljesen új szintre emelni az agressziójukat.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint mondta, a Kreml az elmúlt hónapokban észrevehetően keményebb politikát folytat, szerinte úgy látszik, hogy hosszú távra is háborús alapokra helyezték az orosz gazdaságot, a belső ellenzék elnyomását fokozták, valamint

 ismét egyre nagyobb figyelmet kaptak a nyugati országok elleni kibertámadások.

A szerző arra hívta föl a figyelmet, hogy mivel Ukrajna egyre gyengébbnek tűnik, és az Egyesült Államok már nem megbízható szövetségese, Európa egy új világba lép be. Úgy látja, hogy egy olyan világ, ahol valóban megtörténik az, amit elképzelhetetlennek tartottunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Szerinte ez az oka annak, hogy az új Macron-doktrína szerint Franciaországnak és Európának egy hatalmas fordulatra kell készülnie – egy „mentális ugrásra a haldokló korszak hangulatos bizonyosságaiból az új korszak rideg valóságába”. A szerző szerint direkt alkalmazza A Churchilli megközelítést, miszerint

 a béke megőrzéséhez Európának szüksége van arra, hogy készen álljon a háborúra.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző szerint azzal, hogy Európa első számú háborús héjájává vált, Macron ismét új teret nyitott. Szerinte ezzel a francia elnök átveszi a vezetést, és arra készteti az európaiakat, hogy alaposabban gondolkodjanak biztonságukról, és készek legyenek a szükségessé váló áldozatok meghozására. 

***

 

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. március 17. 17:02
A bibisziiiís cikkiró valóban nem tudja mi készitette erre a burnyák francia elnököt? Segittek neki. Akik futtaják, eltartják, utasittják. Komolyan, abban a szebb napokat látott szerkesztőségben ez valóban kérdés lehet? Elképesztő mélységbe ásta magát a haladó nyugat. Mára a minden alapot nélküköző gőgjén kivül semmije nem maradt. Miért? Mert a világ kifosztásából, kirablásából szerzett javak, teljessen elbutitották.
Agricola
2024. március 17. 11:06
Új tűzkohót szít Macron.
Kristály
2024. március 17. 10:40
Hiába látszik a buzik nem megbizhatok. Valakik nagyon zsarolják képes elpusztitani egész Európát. Ezeket erőszakkal kellene félretenni mig élünk.
lendvaiildiko
2024. március 17. 08:50
Államférfiből ? államhéjává operáltatta át magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!