Ki ez a luxemburgi kormányfő, aki Magyarország megértését kéri?

2024. január 17. 14:21

Ritka alkalom mostanában, hogy az európai mainstream egyik képviselője nyitottsággal fordul a magyar álláspont felé – ő Luxemburg új miniszterelnöke.

2024. január 17. 14:21
null

Luc Frieden, Luxemburg új miniszterelnöke kifejezetten Magyarországról és Orbán Viktorról adott nyilatkozatot a Politicónak.  Mint arról lapunk is beszámolt, az Európai Néppárthoz tartozó Keresztényszociális Néppártban politizáló Luc Frieden arról beszélt: 

beszélgetne Orbán Viktorral, és megismerné a magyar álláspontot.

„Magyarország Európa-pártibb, mint azt néha gondoljuk, és szerintem támogatnunk kell az eltérő nézeteket, hogy elérhessük a közös célt” – nyilatkozta a lapnak Frieden, aki ennek érdekében Orbán Viktorral ismerkedne. „Jobban meg kell ismernem Orbán Viktort” – mondja.

A luxemburgi miniszterelnök meggyőződése, hogy „ha valaki nem ért egyet bizonyos politikákkal, akkor meg kell próbálni megérteni, miként jutott erre”. Frieden ezért azt fontolgatja, hogy „a következő hónapokban” Magyarországra látogatna, hogy jobban megértse a magyar álláspontot.

Ezt is ajánljuk a témában

De ki is Luc Frieden, aki az elmúlt években szokatlan nyitottsággal szólal meg európai vezetőként a magyar kormányfőről?

Frieden alig pár hete lett Luxemburg új miniszterelnöke, miután pártja, a Keresztényszocialista Néppárt (CSV) megnyerte az őszi parlamenti választást. A miniállam ezzel új vezetőt kapott, mivel az előző kormányfő, Xavier Bettel koalíciója elveszítette a voksolást.

Igaz, az egyébként nyíltan vállalt melegségéről is ismert Bettel sem került messze a luxemburgi döntéshozataltól: a nyertes keresztényszociálisok ugyanis éppen az ő szociálliberális Demokrata Pártjával álltak össze egy új koalícióba, és Bettel az új kormányfő helyetteseként folytathatja a politizálást.

Az új kormányfő, Luc Frieden épp egyidős Orbánnal: 1963-ban született, és már 1998 és 2013 között 

kormánytagként szolgált Jean-Claude Juncker maratoni hosszúságú, 18 évig tartó miniszterelnöksége idején.

Frieden alapból kiváló pedigrével rendelkezik: a párizsi Sorbonne-on, a cambridge-i Queens' College-ban és a Harvard Law Schoolban végezte jogi tanulmányait. A luxemburgin kívül beszél természetesen németül és franciául, valamint angolul és a felesége nyelvén, hollandul is.

Frieden volt Luxemburg pénzügyminisztere, amikor a kis ország az eurózóna alapító tagja lett. De nem csak a hazai, hanem a nemzetközi pénzügyi politikában is fontos szereplő volt. Tizenöt évig volt a Világbank egyik kormányzója, de dolgozott az IMF kormányzói tanácsának elnökeként is – vagyis a nemzetközi pénzügyi elit egyik fontos és ismert személyisége volt.

Xavier Bettel tíz évnyi kormányzása idején Frieden a magánszektorba vonult: a Deutsche Bank alelnökeként dolgozott évekig, majd az európai kereskedelmi kamarákat összefogó Eurochambres elnöke lett.

Most viszont kis hazája kormányfőjeként folytatja tovább karrierjét. Kormányprogramját bemutató beszédében kifejtette: 

a digitalizáció gyorsítása, a bürokrácia csökkentése és az adóügyek lesznek a középpontban. 

Fontosnak tartja a bevándorlási célpontnak számító Luxemburg lakhatási válságának megoldását is – jelentette ki Frieden.

Félig luxemburgi nyelven, félig franciául elmondott beszédében leszögezte: „Modern, polgárbarát, digitális és gyors államot akarunk megalkotni”.

Pár héttel kormányra kerülése után pedig az első nagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó megszólalásában Magyarországgal foglalkozott, mint azt fentebb írtuk.

Frieden ezért azt fontolgatja, hogy „a következő hónapokban” Magyarországra látogatna, hogy jobban megértse a magyar álláspontot.

Ezt is ajánljuk a témában

Megkerestük a nyilatkozat kapcsán a miniszterelnök sajtófőnökét. „Valóban, a magyar és a luxemburgi miniszterelnök Párizsban, Jacques Delors gyászszertartásán beszélgettek egymással, és megállapodtak abban, hogy hamarosan újra találkoznak”közölte megkeresésünkre Havasi Bertalan.

 

Nyitóképen: Luc Frieden (forrás: Facebook)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. január 17. 21:54
"toma$$o 2024. január 17. 14:58 A nemzetet eláruló, végletesen megosztó, az embereket brutális mértékű inflációval sanyagató, a jogállamot szétverő, egyeduralmat megvalósitó ORBÁN1G "-t é s hasonlókat érv HELYETT használó, vádjait SOHASEM BIZONYÍTÓ hülye tomi$$ivics és nélkül felmondja ami a kornisi 5000 jobban gyűlölő a szájába ürített és azt hiszi, mondott valami.
B_kanya
2024. január 17. 21:52
"Unknown 2024. január 17. 16:17 • Szerkesztve tommaSSO1G csak játszom a betűkkel, ahogy ez a selejtes geci is teszi.." A HÜLYE tomikát hívd csak toma$$ivicsnek.
BBrutus
2024. január 17. 21:26
Magyarország és Orbán Viktor álláspontja 20 éve ugyan az. Normális EU-ban akarunk élni. Ha ez a faszi ezt eddig nem tudta, akkor vagy most jött a Marsról, vagy 20 évig kómában feküdt valahol.
Janika50
2024. január 17. 18:25
A 80-as, 90-es években volt vállalkozásun a Nagyhercegségben. Számtalan derék emberrel ismerkedtem meg. Csinossak a nők, persze a mi lányaink, asszonyaink mögött vannak. Lenyűgözött az életnivojuk, különössen azután hogy megtudtam tőllük, hogy még a 60-as években is a szegény országok közé tartoztak. Érdeklődtek Hazánkról folyamatossan. Pedig a történelemből nem sok jót tanultak rólunk. Gondoljunk csak Ettelbrück, Etternach helységeikre. Akár a franciáknál Troyers, Catalaunumi mező környékére. Milyen bicskanyitogató emléktáblák voltak ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!