Beismerte a koszovói szerb politikus, hogy ő szervezte meg a vasárnapi észak-koszovói fegyveres támadást

2023. szeptember 29. 20:20

A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót pedig lelőttek.

2023. szeptember 29. 20:20
Banjska Village where armed Serbs clashed with Kosovo Police

Beismerte a Szerb Lista nevű koszovói kisebbségi szerb párt alelnöke, hogy ő szervezte meg azt a fegyveres támadást a múlt vasárnap, amelyben egy koszovói rendőr életét vesztette.

Észak-Koszovóban vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót pedig lelőttek. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált és foglalt le a faluban.
A koszovói rendőrség egy drónnal készített felvételt is közzétett, amelyen a bajskei kolostor udvarán pihenő fegyveresek láthatók. Néhány napja közölték, hogy az egyik férfi Milan Radoicic, a Szerb Lista nevű kisebbségi szerb párt alelnöke. Ezt eddig senki nem erősítette meg, pénteken viszont a politikus ügyvédje nyilvánosságra hozta Radoicic vallomását, amelyben 

mindent beismert, és azt is közölte, hogy a hivatalos Belgrádnak nem volt köze a támadáshoz.

A politikus vallomása

A vallomás szerint Radoicic és társai azért mentek Észak-Koszovóba, hogy bátorságot öntsenek az ott élő szerbekbe az Albin Kurti koszovói miniszterelnök „terrorjával” szembeni ellenálláshoz. A vallomás szerint terveiről nem tájékoztatta sem a szerbiai, sem az észak-koszovói szerb politikai vezetőket, és nem is kapott tőlük semmilyen segítséget, mert eltérő véleményen vannak a koszovói miniszterelnök elnyomó rezsimjével szembeni ellenállással kapcsolatban. 

Hozzátette: már számtalan alkalommal igyekeztek békés úton megoldani a kialakult helyzetet,

 amit a másik – a koszovói albán – oldal gyengeségnek vett, és az elnyomás csak nőtt. Mivel ezek a megoldási módszerek kudarcot vallottak, más módszerhez kellett folyamodni. 

A szerb népet azért üldözik, hogy Koszovót megtisztítsák tőlük. Szeretnénk a nemzetközi közösség figyelmét is felhívni arra, hogy a szerbek nem tűrik tovább a terrort” 

írta. Közölte, hogy lemond a Szerb Lista alelnöki posztjáról, mert politikai tevékenységének nincs köze a múlt vasárnapi tetteihez.

Milan Radoicic leszögezte: a koszovói rendőrt, akinek egy robbanószerkezet okozta a halálát, nem akarták megölni.
  

Nyitókép: ERKIN KECI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. szeptember 30. 14:31
Koszovo=Szerbia. Itt nem számit a szerb állam szuverinitása, ahogy a milyenk sem számitott Trianonban. Ukrajnáé szent és sérthetetlen. Emlékszem mikor a KFOR készült Koszovo lerohanására. Strumicába és Tetovoban volt a kiindulási pont.(Itt ültem először Léopáárd Panzerban.) Elképesztő túlerőt sorakoztattak fel, a megszállás mégis több napig tartott. De ha kerábbi példákat nézünk az ugynevezett politikai rendezésbe, amit az angolszászok és franciák hoztak létre, itt is, mint szinte mindenhol, garantált volt a késöbbi komoly konfliktus.
contractor-2
2023. szeptember 30. 02:11
Vucic a legfőbb terrorista. Nélküle nem történhet semmi Szerbiában és nem juthattak volna ekkora mennyiségű, Szerbiában 2021 és 2022-ben gyártott katonai fegyverekhez a szerb terroristák. Most, hogy így lebuktak, Vucic lapít, terel, csúsztat és próbál államférfinek látszani. Erre volt jó Orbán belgrádi útja is - beszélgetni a nagy semmiről, lehetőleg kéthetente, vagy gyakrabban.
lájkbajnok
2023. szeptember 29. 23:20
A magyar katonákat meg kell védeni a szerb csőcseléktől.
NorthernOutlaw
2023. szeptember 29. 21:36
A szerb államnak nincs köze mi? És mi ezekkel a gyökerekkel haverkodunk... Az albánok sem angyalok, de elmennek már a faszomba a szerbek Vucic-al az élen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!