Versenyelőnybe kerülnek az identitásukat megőrző országok építészek szerint

2020. június 16. 09:15

Neves építészek, közgazdászok, séfek és designerek adtak ki közös nyilatkozatot – közölte az Oktogon építészeti szaklap.

2020. június 16. 09:15

Egy csapatban Shigeru Ban, Kengo Kuma, Jean Nouvel és Renzo Piano: a neves építészek 24, a világ gondolkodását meghatározó közgazdász, séf és designer társaságában kiadtak egy nyilatkozatot a gazdaság kulturális újjáélesztésére reflektálva a koronavírus következtében kialakult gazdasági helyzetre. A nyílt levél kiemeli a kultúra fontosságát és kijelöli az utat, amelyen a társadalmaknak el kell indulni, ha szeretnének maguknak egy fenntartható jövőt. A kulcsfontosságú kulturális és gazdasági elemek mellett, mint például a gasztronómia és az idegenforgalom, a nyilatkozat aláhúzza az építészet és a formatervezés létfontosságú szerepét is, amelyek segíthetnek urbanizált világunk újragondolásában. Az aláírók kihangsúlyozzák, hogy a világjárvány rávilágított arra, amit például az UNESCO már hosszú ideje mond: a kultúrának meghatározó helyet kell elfoglalnia a fenntartható fejlődés koncepciójában.

A kultúrának vezető szerepet kell kapnia a közpolitikában

A kulturális dimenzió ugyanis formálja életkörülményeinket és elválaszthatatlan a gazdaság működésétől, így Kumáék szerint azok az országok küzdhetnek meg sikeresen például egy válsággal, ahol a kultúra előkelő helyet kap a közpolitikában, de az üzleti stratégiákban és döntésekben is. Ha egy ország megőrzi a kulturális sajátosságokat és az identitását, akkor valódi versenyelőnybe kerülhet más országokkal szemben. Ugyanakkor az országra jellemző kulturális aspektusok revitalizációja nem jelenti a más országok iránti érdeklődés elvesztését, hiszen az étvágy a távoli kultúrák megismerése iránt egy természetes, elvehetetlen része az emberiségnek. Azt azonban fontos látni minden egyes nemzetnek, mi az, ami egyedivé teszi őket a világban.

Helyi kultúra fontossága

Az aláírók kitértek arra is, hogy egyre növekvő fontossága ellenére a helyi kultúrát nem igazán tekintették önálló, társadalmat formáló ökoszisztémának, mintha csak egy apró szelete lenne a társadalmaknak. Elég, ha megnézzük a városainkat, ahol a nyilvános és magánterek funkciói sokszor egyáltalán nincsenek összhangban a lakosság igényeivel. Az építészeti tervezésnek nagy szerepe lesz az urbanizált világ újrafeltalálásában, a jövő városai és társadalmai csak úgy lehetnek életképesek, ha a funkciók, az ökológiai vonások, a helyi jellegzetességek és a társadalmi elvárások összhangban lesznek egymással.

Szisztematikus megközelítés

Olyan szisztematikus megközelítést javasolnak tehát, amelyben a különböző tevékenységek és kulturális tényezők (például az oktatás és kommunikáció) nem izoláltan léteznek, hanem egymással egységben. Ez a fajta új és innovatív gondolkodás és cselekvés előkészítheti az utat a globális jóléthez, a társadalmi aránytalanságok csökkentéséhez, tiszteletben tartja a természeti környezetet és igazságosabban osztja el a gazdasági javakat. A fenntartható fejlődés többé nem egy lehetőség, hanem a jövőnk záloga, melynek globális jelenséggé kell válnia – írta meg az Oktogon.

(kép forrása: Oktogon)

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. június 16. 19:11
Orbánéknak az a törekvése, hogy eredetiben visszaépítsék sok épület kommunisták előtti arcát, vagy ha le lett rombolva, felépítsék, nagyon-nagyon tetszik. Ahogy egyébként Tarlósék "Elültetünk 10.000 fát" programja is. Ahogy az is, hogy végre elvették az önkormányzatoktól a bringautakat és egységes rendszerben kezelik. Bp olyan szép volt, hogy Hitler, aki egyszerűen irigye volt ennek, nem akart Berlinnek versenytársat, azt persze nem tudta, hogy Berlint szénné fogják bombázni.
Akitlosz
2020. június 16. 18:22
"Versenyelőnybe kerülnek az identitásukat megőrző országok építészek szerint" Vannak még olyanok? Globlaizáció van, Európai unió, lehetetlen identitást megőrizni.
békalepcse
2020. június 16. 13:26
A versenyelőny másik lehetősége: https://koponyeg.hu/hireso/eleg-volt-a-tervezett-elevulesbol-rml
nyugatiszél
2020. június 16. 12:07
Nincs egyetlen autó sem a fenti képen! Ez veszélyes! Tóth Gy. László segíts!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!