Bécsi választás: nem voltak szomorúak a szabadságpártiak

2015. október 12. 10:38

Noha Strache végül nem nyert, az FPÖ mégis története eddigi legjobb eredményét érte el Bécsben. A párt eredményváró buliján nem is volt rossz a hangulat.

2015. október 12. 10:38

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerte a bécsi választást, de az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) így is története legjobb eredményét érte el vasárnap az önkormányzati és tartományi választások első eredményei szerint. A szociáldemokraták nagyjából 39,4 százalékot szereztek, de ez 5 százalékkal kevesebb, mint az előző választás alkalmával. Ezzel szemben az FPÖ több mint 6 százalékot erősödve 32,2 százalék körüli eredményt ért el. A Zöldek 11,1, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 8,7, míg a liberális NEOS 6 százalék körüli eredményt ért el.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke, egyben bécsi főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott: „Bécs polgármestere, a Zöldekkel és az Osztrák Néppárttal egyetemben a választás vesztesei, mondjuk ki. De ez őket nem zavarja, folytatni fogják ott, ahol abbahagyták, képtelenek komolyan venni a demokratikus szavazás eredményeit. És ez csak további kudarcokat fog eredményezni”.

Az FPÖ folyamatosan erősödik Ausztriában, miközben a kormányzó SPÖ és ÖVP támogatottsága folyamatosan csökken. Ennek egyik jele az is, hogy az amúgy „vörös bástyaként” emlegetett Welsben, Felső-Ausztria második legnagyobb városában a vasárnapi választásokon 63 százalékkal nyert az FPÖ-s jelölt.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. október 12. 20:01
Ezeknek az újságíróknak ki van adva, hogy a jobb oldali, de csak a jobb oldali pártokra mindenféle jelzőket aggassanak. A Szociáldemokrata pártra persze soha nem mondják, hogy szélsőbaloldali bolsevista. Ehhez az óriási médiaaránytalansághoz képest még szebb a Szabadságpárt sikere.
apagyi
2015. október 12. 11:14
Bécs szavazóbázisai nem ugyanaz mint az országos! Pont mint Budapesten,itt koncentrálódnak a ballibek,plusz Bécs lakosságának 40% bevándorló hátterû!
Energetikus
2015. október 12. 11:08
nem sikerült az FPÖ gulyás ... - pedig a mandiner kommentelök jól belepaprikáztak ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!