A végéhez közeledik az Északi Áramlat-1 karbantartása

2022. július 20. 10:21

Az orosz elnök is utalt arra, hogy a karbantartás után újraindulnak a szállítások.

2022. július 20. 10:21
null

Az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezeték rutinszerű karbantartása különösebb problémák nélkül a tervezett időre lezajlott és a befejezés előtt áll. A Nord Stream AG szóvivője szerint

semmi sem áll a gázszállítás csütörtöki megkezdésének útjában.

Ellenkező esetben az üzemeltető társaságnak meghatározott módon tájékoztatnia kellene a piacot. Szerda reggelig nem történt ilyen bejelentés.

Putyin is utalt arra, hogy megindulnak a szállítások

Ellentétben a gázcsap elzárásáról elterjedt híresztelésekkel, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este utalt arra, hogy a karbantartás után megindulnak a szállítások. „A Gazprom teljesíti kötelezettségeit, mindig is teljesítette azokat, és továbbra is teljesíteni fogja minden kötelezettségét” – idézte Putyint az Interfax orosz ügynökség.

Jelezte ugyanakkor a szállítási mennyiség további csökkentésének lehetőségét.

Ugyanis ha Oroszország nem kapja vissza a Kanadában megjavított turbinát, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy július végén ismét jelentősen, napi 30 millió köbméterre esik vissza a szállítási kapacitás. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték elméletileg több mint 167 millió köbmétert képes szállítani naponta.

Az már szerdán kiderülhet, hogy a Gazprom csütörtökön megkezdi-e a szállítást, mivel rendszerint az előző nap szokta bejelenteni ügyfeleinek a szállítani tervezett mennyiséget – mondta el a Gascade hálózatüzemeltető szóvivője. A jelentősebb tételek szállításának előfeltétele ugyanis a nyilvántartásba vétel, az úgynevezett „nominálás”.

A Gascade üzemelteti az Északi Áramlat-1 két átvételi pontját a németországi Lubminban, Pomeránia tartományban.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 20. 12:44
Nyilván presztízskérdést csinálnak belőle, hogy percre pontosan elinduljon. Hogy aztán mikor zárják el, az már nem rajtuk fog múlni.
Vakfolt
2022. július 20. 12:43
Még mindig nem adták vissza a kurva turbinát? Eszem-faszom megáll.
Senye Péter
2022. július 20. 12:34
Nincs gáz, ha van gáz.
Alo973
2022. július 20. 12:33
És Putyin újra korrektül figyelmeztette a németeket. Az Északi Áramlat-2 beindítása nem oldja meg a gázhiányt Az orosz elnök szerint a Gazprom tartalékai nem lóghatnak a végtelenségig a levegőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!