A Magyar-csoda

2024. április 13. 08:49

Drukkolok Magyar Péter mozgalmának, noha eszem ágában sincs rá szavazni az EP-választáson.

2024. április 13. 08:49
null
Lendvai  Ildikó
Lendvai Ildikó
Népszava

Nyitókép: Anadolu / AFP

„Elöljáróban a lényeg: drukkolok Magyar Péter mozgalmának, noha eszem ágában sincs rá szavazni az EP-választáson. Nem ellenséget látok benne, egyelőre nem is szövetségest (ezt ő sem akarja), de lehetőséget. Stefano Bottoni szavaival »nem Messiást, de a változás katalizátorát«. Aki nem olyan világot akar, mint én, de olyat, amelyben értelmesebben lehet élni és politizálni. Szívesebben lennék az ő ellenzéke, mint Orbán Viktoré, mert utóbbi levegőt sem hagy az ellenzékének, így a változásnak sem.

De előbb a címről: Magyar Péter tényleg csodaszerűen, üstökösként tört be a mozdulatlan, befagyott magyar politikába, de nem speciálisan magyar csoda. Ám nálunk nagyobb sötétségen, nagyobb villanásokkal kellett áttörnie, mint régióbeli társainak.

Igaziból mégsem csoda kellett a feltűnéséhez, hanem a tehetségén és a kedvező pillanaton túl egyszerre két betöltendő rés a politikai piacon. Az egyiket az ellenzék hagyta, mert részben önhibájából, részben azon kívül, növekvő reménytelenség és bizalmatlanság vette körül.

Ha Magyar csak ebbe tört volna be, ennek a Fidesz akár örülhetne is. Erre utalnak Deutsch Tamás jóslatai a mindennél fényesebb fideszes győzelemről, vagy a csapdába került Gulyás titokzatos szavai a Kormányinfón: ha ő állna a Magyar-jelenség mögött, akkor egyszer még nagyon hálásak lennének neki.

De betört egy másik piaci résbe is, és ez már korántsem kedvező a kormánypárt számára. A Fidesz által üresen hagyott foltra: a hiányzó demokratikus konzervatív erő helyére, amit nyugaton erős polgári pártok töltenek be. Magyar egy ilyen pártot szán a sokszínű ellenzéki tábor vezető erejének. Ezért kampányol a »se Orbán, se Gyurcsány« jelszóval, amellyel az ellenzék egy részét is eltalálja. Nem véletlen, hogy a kormánykritikus táborból elsősorban a hasonló megfogalmazással élő Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt vagy a Budapest tekintetében szintén harmadik erőt kereső LMP szavazóit éri el.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:46
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­ö­­g­­ö­­s­­ ­l­­­á­­­n­y­o­­­k­­ ­v­á­­r­n­­­a­k­­ ­­­r­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­𝗡
Mich99
2024. április 21. 02:01
Ildi néni kettős beszéde: be van szarva Patkány Petitől, de szeretné, ha az ártana a kormánynak és az országnak...
figyelő4322
2024. április 20. 21:06
Amikor a cenzor elvtársnőtől olvasok ilyen és más (igencsak sántító) irományt, mindig ez jut eszembe: Tulajdonképpen miért is gyűlölik a néhai elftársak annyira az Orbán kormányt, a Fidesz vezette Magyarországot? Hiszen nagyon jól elvannak, szabadon szórják- hányják a sok rozsdás szemetet mindenre és mindenkire, ami és aki nem tartozik az egyre gyérülő gengjükhöz! Mivel ők sem tudnák jobban irányítani az országot, sőt... 🤣 És ezt jól tudják... Persze ha a cenzor és elftársai irányítanának, akkor nagyobb pénzeket tudnának leakasztani mindenféle jogcímen.. Ezért nem is tudom hibáztatni a cenzort SEM a sok nyikorgáséért... C'est la vie... Kell még valamit mondanom, Ildikó? 🤗
Ernest01
2024. április 14. 16:30
Kiveheted a műfogsorod és bő nyállal nekiállhatsz Öt is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!