Mi újság, szingli magyarok?

2024. január 01. 20:06

Mi a különbség a szingli és az egyedülálló között? Miért van annyi jól szituált harmincas még mindig egyedül? Hiszünk-e az Igaziban és a nagy szerelemben? S ha igen, hol keressük? Többek között ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ keresni Rövid Irén szociológussal és Weiler Péterrel, a Randivonal alapítójával.

2024. január 01. 20:06
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

„2018-ban készítettem el az első magyarországi Szinglitérképet, amihez a 2011-es népszámlálási adatokat használtam fel, és a 20–39 éves szinglik arányát ábrázolja településenként. Majd a 2016-os mikrocenzus, azaz a »kis népszámlálás« adatait vettem alapul két újabb térkép összeállításához. Azért készült rögtön két térkép, mert itt már a 20–39 és a 40–49 éveseket is vizsgáltam. A népszámlálás egy teljes körű adatfelvétel, a mikrocenzus pedig a háztartások 10 százalékát fedte le, és mintegy egymillió embert érintett, így egy meglehetősen nagy »mintán« kutathattam ezt az élethelyzetet” – kezdi történetét Rövid Irén szociológus.

A térképek elkészítése, a népszámlálási adatok elemzése után a Randivonallal végzett közös kutatást, először 2021 márciusában, a koronavírus-járvány harmadik hullámának idején, amit idén október végén és november elején megismételtek. Így állt végül össze egy szerteágazó, több korcsoportra is kiterjedő kimutatás.

A Szinglitérképről leolvasható, hogy a szinglik többsége, tízből hét párkereső Budapesten és a nagyobb, főként a vidéki egyetemi városokban – Szeged, Debrecen, Pécs – él. A fővárosban minden negyedik, 20–39 év közötti fiatal szingli volt. Arányaiban a legkevesebb szingli pedig továbbra is a kisebb városokban és különösen a falvakban él. Érdekesség, hogy a magasabban képzettek között valamivel magasabb a szinglik aránya. Míg, ha a teljes népességet nézzük, akkor a diplomások aránya 20 százalék körül alakul, addig a szinglik esetében ez az arány ennél jóval magasabb (a 20–39 éveseknél 44, a 40-es éveikben járóknál 36 százalék). 

„Nem minden egyedülálló szingli, de minden szingli egyedülálló”

A szociológus szerint a hétköznapi beszélgetésekben a szinglit és az egyedülállót sokszor egymás szinonimájaként használják. „Pedig a statisztikai értelemben az egyedülálló alatt az egyedül élő személyeket értjük, függetlenül például a családi állapotuktól, illetve attól, hogy van-e gyerekük. 

A legtöbb egyedülálló 60 év feletti, és a nők közé tartozik. 

Közöttük vannak özvegyek, elváltak, illetve a házastársuktól különélők is.”

A szinglik ugyanakkor az egyedülállóknak egy szűkebb csoportját jelentik. „Nem minden egyedülálló szingli, de minden szingli egyedülálló. De ahány kutatás, annyi szingli definíció. Ez megnehezíti a nemzetközi összehasonlításokat is. Vannak olyan kutatók, akik azokat a személyeket sorolják ide, akik még nem kötöttek házasságot, míg mások azokat is szinglinek tartanak, akik már voltak házasok, de újra a párjukat keresik. De az is kérdés sok kutató részéről, hogy tekinthető-e szinglinek, akinek már van gyermeke, ahogy a korcsoportot illetően sincs konszenzus a kutatók között” – sorolja a szakértő.

Ha meghalljuk a szingli kifejezést, akkor sokan talán a 30-as és 40-as éveiben járó nőkre gondolnak. „Ebből indultam ki többek között én is, amikor megalkottam a saját szingli fogalmamat, hiszen ezt támasztották alá más kutatások is. Ennek értelmében a 20 és 49 év közötti korosztályt vizsgáltam különböző szempontok alapján, közülük is azokat, akik még nem kötöttek házasságot és nem született gyermekük, egyedül éltek” – ismerteti a szociológus.

2011 és 2016 között azt láthattuk, hogy a 20 és 39 év közötti szinglik száma némileg csökkent: 2011-ben még 201 ezren, 2016-ban pedig 188 ezren tartoztak közéjük. Míg ugyanebben az időszakban a 40-es éveikben járó szinglik száma nőtt. S hogy mi állhat annak a hátterében, hogy 2011 és 2016 között csökkent a fiatalok körében a szinglik száma? A 20-as, 30-as korosztályból feltehetően sokan megtalálták a párjukat, ezzel is magyarázható a szinglik számának csökkenése.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Egyre kevesebben hisznek az Igaziban, de még mindig fontos a megbízhatóság

A szociológus szerint a koronavírus-járvány ugyanakkor megnehezítette az ismerkedést, az egymásra találást, mivel a karanténidőszakban jóformán csak online „találkozhattunk” egymással, a párkeresők is az online térbe szorultak. Nem volt ez persze ebben a tekintetben nagy változás, hiszen manapság a párok gyakran valamelyik online társkeresőn keresztül találnak egymásra. Ugyanakkor az mégis csak szokatlan, új helyzet volt, hogy a személyes találkozásra nem kerülhetett olyan gyorsan sor, ahogyan esetlegesen a párkeresők szerették volna.

„2021 márciusában a Randivonal regisztrált felhasználói közül 1200-an vettek részt a kutatásban. Tőlük többek között megkérdeztük azt is, hogy miért az online térben keresik a párjukat. A lehetséges válaszok között az is szerepelt, hogy a pandémia miatt nem tudnak ismerkedni az offline térben, ami a harmadik hullám idején különösen aktuális volt. De mint kiderült, nem ez volt a legfőbb ok arra, hogy ezt az ismerkedési formát választották. 

A legtöbb regisztráltat a lehetséges partnerek száma vonzotta a felületre, hiszen az online térben jóval nagyobb a merítési lehetőség, mint a közvetlen környezetükben.” 

Rövid Irén megjegyzi, hogy a Randivonallal közös 2021-es kutatásuk során a válaszadók többsége nő volt. A legtöbbjük minimum érettségivel rendelkezett, az átlagéletkoruk pedig 53 év volt – így inkább a statisztikai értelemben vett egyedülállókhoz „hasonlítottak”. Itt nem határolták le a korcsoportot, „mivel a szerelem kortalan”, és azok körében vizsgálódtak , akik életkortól függetlenül komoly kapcsolatot vágytak, és az online térben keresték a párjukat. 

„A felmérésből kiderült, hogy 

megosztja a válaszadókat, hogy létezik-e az Igazi vagy sem. 

Az első felméréshez képest az ideinél azt láttuk, hogy minimálisan csökkent azoknak az aránya, akik hisznek a Nagy Ő létezésében. Tízből két válaszadó teljes mértékig hisz abban, hogy létezik az Igazi, és meg fogja találni, de nagyjából ugyanennyien vannak azok, akik úgy gondolják, hogy az Igazi nem létezik, hanem közösen kell tenni azért, hogy azzá váljanak a párok egymás számára.”

Abban pedig nem mutatkozik különbség, hogy a férfiak és a nők mit keresnek a leendő párjukban. 

Az első helyeken a megbízhatóság, a nyitottság és az intelligencia áll. 

„A férfiaknál az a fontos legkevésbé, hogy többet keressen nála a párja. Míg a nők a titokzatosságot szeretnék a legkevésbé felfedezni a kiszemeltjükben” – hangsúlyozja. 

Rövid Irén a jövőbe tekintve elmondta, hogy amint a 2022-es népszámlálás adatai a rendelkezésére állnak majd, akkor mindenképp szeretné a Szinglitérképet frissíteni, és megnézni, hogyan változott a szinglik száma, aránya a 2010-es évek óta. De tervei között szerepel, hogy személyes interjúkat is készítsen. Így még átfogóbb képet kapna ugyanis a magyar egyedülállók helyzetéről.

Sok fiatal nem érzi magát „elég jónak” a pártaláláshoz

A szakértő felhívja arra a figyelmet: a Randivonallal közös felmérésük egyik nagyon fontos eredménye, hogy arra is rákérdeztek, a válaszadók mennyire érzik magukat „elég jónak” a pártalálásra. 

„Az látszódik az adatokból, hogy legkevésbé a fiatalabb korosztály tagjai érzik magukat elég jónak a pártaláláshoz: legkevésbe a 20-as és 30-as korosztály tagjai gondolják ezt magukról. Ez összecseng az Egyesült Államokban pár éve végzett kutatással, ahol közel száz lehetséges okot vizsgáltak a szingliléttel kapcsolatban. Ott is arra jutottak, hogy 

a fiatalabb szinglik általában azért vannak ebben az élethelyzetben, mert alacsony az önbizalmuk, nem érzik magukat elég jónak egy párkapcsolathoz. 

Ez pedig talán arra motiválja őket, hogy tanuljanak, minél sikeresebb karriert fussanak be, hogy ezáltal is vonzóbbá váljanak a megannyi jelölt között. Az idősebb korosztály tagjainál elsősorban pedig a szabadság iránti vágy jelent meg a szinglilét okaként” – fűzi hozzá, megjegyezve, hogy némi aggodalomra ad az okot, hogy pont a családalapítás előtt álló korosztály értékeli kevésbé jónak, alkalmasnak magát a párkeresés szempontjából.

Ezt is ajánljuk a témában

S hogy miért van annyi jó egzisztenciájú harmincas szingli nő? A Randivonallal közös kutatásban megkérték arra a résztvevőket, hogy a felsorolt 12 ok közül válasszák ki azokat, amelyek közrejátszanak abban, hogy még nem találták meg a párjukat. A 30-as férfiak és a nők között jelentős különbségek mutatkoztak. „Ha a kutatásban részt vevők teljes körét nézzük, akkor 

az első helyre a másikkal szembeni túl magas elvárások kerültek, második lett a saját célok előtérbe helyezése, míg a harmadik helyen a karrierépítés végzett. 

Ugyanakkor a 30-as nők az önismeret hiányát jelölték meg az első helyen, ami arra utal, hogy nem találják a helyüket, a szerepüket a világban, nem tudják megnevezni pontosan milyen kapcsolatra lenne szükségük. De dobogós helyen végzett a túl kevés potenciális jelölt és a túl magas elvárások is a nők esetében. Egyébként a férfiaknál az utóbbi szempont került az első helyre. Érdekesség, hogy a fiatalabb nőknél a kérdésekre adott válaszok alapján előrébb helyezkedett el az, hogy a férfi többet keressen náluk vagy rendelkezzen saját ingatlannal, ugyanezek a szempontok a férfiaknál a lista végén szerepeltek” – mondja a szociológus.

Rövid Irén a felmérést összegezve arra is rámutat, hogy a kérdésekre adott válaszokból is kiderült: a férfiak és a nők egyaránt vágynak a stabil párkapcsolatra, és ezt az érzést az ünnepek még inkább felerősítik. „Megnő az igény a meghittségre, és keresik a társkeresők a kapcsolódási lehetőségeket a másik nem tagjaival.”

Hamarosan a mesterséges intelligencia is segíthet a párkeresésben

„Egy Facebook-statisztika szerint az ünnepek után megugrik a szakítások száma, és ennek a közösségi oldalon is nyoma van. Jellemzően ezek a párok a karácsonyt még együtt töltik – mivel nem szeretnének szomorúságot okozni a másiknak –, annak ellenére, hogy érzik, menthetetlen a kapcsolat. A Randivonalnál pedig az a tapasztalatunk, hogy januárban jelennek meg az új társkeresők. Emögött sokaknál újévi fogadalom is állhat, hiszen sokan határozzák el a két év fordulóján, hogy a következő karácsonyi időszakot már nem szeretnék egyedül tölteni” – mondja a Mandinernek Weiler Péter, a Randivonal társkereső egyik alapítója.

Weiler az online társkeresők kapcsán kijelenti: azt a pluszt nyújtják leginkább, hogy olyan emberekkel is összeakadhat a felhasználó rajtuk, akikkel a mindennapok során, offline nem biztos, hogy találkozna. „Ezen oldalak használata ki tud szakítani abból a burokból, amelyben a napjaink telnek: kollégák, barátok, egy adott város. Azaz elhagyjuk ilyenkor valamennyire a komfortzónánkat. Viszont ez magában hordozza azt a veszélyt is, hogy olyan egyedülálló férfiak vagy nők is szembejöhetnek, akikkel amúgy nem szeretnénk semmilyen kapcsolatba kerülni. Ha egy ilyen személlyel mégis eljutunk a személyes találkozóig, akkor vannak praktikák, amelyekkel könnyen kikerülhetünk a kellemetlen szituációból. Ilyen többek között, hogy időben bekorlátozzuk a randit, illetve olyan helyre szervezzük, ahonnan gyorsan lehet távozni. Egy kávéházban egyszerűbb felállni az asztaltól, mint egy parkból elsétálni. De szerencsére leginkább arra van példa, hogy pozitívan csalódunk, és lehet folytatása az új ismeretségnek” – fejti ki Weiler Péter.

Az alapító szól arról is, hogy az oldalukon elérhető a Randivonal Akadémia is, ahová olyan cikkek és szakértői anyagok kerülnek fel, amelyek segítséget, mankót nyújthatnak a társkeresőknek ebben az érzékeny időszakban. Hiszen ilyenkor ismeretlenek előtt kell magukat kiadniuk. Mindemellett a felhasználók rendelkezésére áll egy ügyfélszolgálat is, ahol jelezni tudják, ha bármilyen probléma felmerül például az applikáció használata során, de akár azt is, ha valakire panasz lenne az oldalon.

Weiler Péter kitér arra is, hogy jelenleg tesztelnek egy olyan mesterséges intelligencia alapú alkalmazást, amely figyeli a Randivonalra regisztráltak keresési szokásait, például azt, hogy kiknek az oldalán időzik el egy felhasználó, milyen fényképeket nyit meg, és ezek alapján dob fel olyan javaslatokat, akikről úgy gondolja matematikai algoritmusok felhasználásával, hogy a társkeresőnek érdemes lenne megismerkednie. „Az AI olyan összefüggésekre is rálát, amikre mi, emberek nem. Az alapfelvetése az, hogy mindenkinek lehet párja. Ezt a modult már a felhasználók egy kisebb csoportja látja, teljes körben a  jövő év elején élesítjük majd” – tekint előre a Randivonal alapítója.

Nyitókép: illusztráció (fotó: Pixabay)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. január 02. 17:27
Az én központu felfogás eredménye a sok egyedül élő. Az illetők lehet, hogy igy érzik jól magukat. Azt viszont nem értem, miért megy nálluk a görcsös társ keresés. Nem meglepő, hogy a diplomások körében és a nagy városokban élők között van a legtöbb. idén lesz 50 éve, hogy megesküdtünk a Feleségemmel. Elmondhatom, hogy teljes, boldog életet élünk. Ő több diplomás, az idén már hetvenkedni fog, mégis aktivan dolgozik. A diplomáit munka mellett a Házasságunk alatt szerezte. Hétszer jelentkeztem a közlekedés mérnöki karra, helyhiány miatt nem vettek fel, aztán bele untam. A felmenőim miatt. Több évi kitelepités Hortobágyra, ... BUÉK mindenkinek. ui:hat személyes névmás van, nem csak az én én én én én én.
Bell & Sebastian
2024. január 02. 17:23
Ez D-dúr és e-moll! Én kipróbáltam mind a négy lehetséges variációt, ketten hajtottuk a mókuskereket, egyedül vagy egyikünk se. Mindnek volt előnye és hátránya. Azt hiszem, a szüleink hátszele nélkül simán éhen döglünk 3 gyerek mellett, ami a kutyát se érdekelte volna, ha bekövetkezik. Természetesen igazat adok magának, és bár látom a probléma lényegét, úgy vélem, rendszerszintű a hiba, a kapitalizmus még a szocializmusnál is ócskább. Hogy hogyan kellene megjavítani, az az elit(ek) dolga lenne, ha az elitek nem segg hülye prolikból állnának, akik vakok a látásra, és süketek a hallásra. Úgy is mondhatnám, nem horizontális a probléma, vagyis nem bal / jobb, hanem vertikális, vezetők vs. vezetettek. A kontraszelekció a tilinkós kanászból bír királyt csinálni. (Bár így lenne, de még így sincs.)
palinka-0
2024. január 02. 08:59
Én csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam. Na majd pont Randivonal osztja az észt, mikor tele van kamus profilokkal és átveréssel! Csak a kihasználásra, lehúzásra mennek vagyon gyarapításért.
Uztu
2024. január 02. 07:44
50 misi egy lakás. 800ft egy kiló kenyér és 300k-t kereshet átlagban a paraszt. KELETEN!. Tuti biznicc. Hülye aki nem alapít családot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!