Jávor Benedek bevallotta, hogy Ukrajnával kapcsolatos politikája miatt bünteti Magyarországot az EU

2024. január 11. 06:47

Őszintén szólva európai léptékkel kit érdekel, hogy Magyarországgal mennek a jogállamisági csaták – fogalmazott Jávor Benedek.

2024. január 11. 06:47

Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti listavezetője interjút adott a Hírklikknek, melyben kifejtette álláspontját a napokban felröppent hírről, miszerint Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke. Jávor kitálalt arról is, hogy miért indított akciót Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő Magyarország szavazati jogának a felfüggesztéséért. 

Orbán Viktor lehetséges ET elnökségével kapcsolatban a párbeszédes képviselő határozottan kijelentette, hogy „teljesen légből kapott, abszurd dolog” ez a felvetés. 

„Nyilván jól hangzik a magyar sajtóban, hogy Orbán átveheti az Európai Tanács elnöki tisztét, de valójában ennek az esélye a nullához közelít, ugyanis ehhez az kellene, hogy a tagállamok többsége ezt akarja, vagy, hogy elbénázzák, képtelenek legyenek elnököt választani” 

– fejtette ki Jávor.

Hozzátette: „Senkinek nem áll szándékában ezt a pozíciót Orbánra bízni, és nyilván meg fogják oldani, hogy ez ne is következzen be”.

Petri Sarvamaa EP-képviselő Magyarország ellen indított aláírásgyűjtésével kapcsolatban elmondta, hogy ez a kezdeményezés arra szolgálhat, hogy nyomást gyakoroljon a Tanácsra, hogy lépjen előre a 7. cikk szerinti eljárásban. 

„A meghallgatások után olyan állásfoglalást fogadjon el, ami szerint Magyarországon a jogállamiság rendszerszintű megsértése tapasztalható. Ebben az esetben akkor már szankciókról lehet tárgyalni, és ezek sorában az egyik lehetőség a szavazati jog megvonása” 

fogalmazott Jávor Benedek.

Jávor azt is egyértelművé tette, hogy elsősorban Ukrajnával folytatott politikája miatt büntetnék Magyarországot. „A biztosítékot a tagállamoknál az Ukrajnának nyújtott támogatás elkaszálása verte ki. Őszintén szólva európai léptékkel kit érdekel, hogy Magyarországgal mennek a jogállamisági csaták, illetve, hogy visszatartanak vagy sem pénzeket, ezt egy partikuláris történetnek tartják, s úgy vélik, annál jobb az EU-nak, minél inkább nyugton van Orbán. 

De az Ukrajnával kapcsolatos zsarolása, támogatásának az elkaszálása viszont megmutatta, hogy immár nem csak Magyarországgal kapcsolatos marginálisnak tekintett ügyekben okoz Orbán fejfájást, hanem olyan valóban nagy horderejű ügyekben is, amelyek kockázatokat hordoznak magukban az Unióra, a tagállamokra nézve”

 – vallott a Párbeszéd képviselője.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 11. 17:05
Az EU-nak egyszerűen nincsen hatásköre Ukrajna vonatkozásában döntenie. Semelyik uniós szerződésből nem következik, hogy az EU dönt a tagállamok pénzének az elköltéséről Ukrajnára. Arról van szó, hogy az EU már megint hatalmat akar a tagállamai felett jogtalanul. Független országok arra költik a pénzüket, amire akarják. Ehhez nem kell EU döntés.
nyugalom
2024. január 11. 13:41
És ti, dobrevaekkal remekül küzdottetek a magyarok ellen, hiszen ti csak lakvímkartyaval rendelkeztek!
fofo
2024. január 11. 10:52
Magyarországon a jogállamiság rendszerszintű megsértése tapasztalható. Évek óta halljuk ezt a demagóg szöveget, ideje lenne konkrétumokkal megtölteni. Nagyon érdekelne, mik a vádak. Az is érdekelne, hogyan lehet egy nulla-százalékos pártnak (gitt egyletnek) Eu-parlamenti listavezetője. Ezt a közpénzből fizetett ingyenélőt ugyan ki jogosította fel, hogy az országos médiákban bármiről is véleményt mondjon? Számít-e egyáltalán valahol az ő véleménye? Miért tűri meg a nép az ilyen ingyenélőket?
Krupp Skya
2024. január 11. 10:00
Elveszett a hozzászólásom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!