Boldogok a sajtkészítők: két aranyat is nyert egy magyar sajtmester

2023. december 12. 13:37

A 3 hónapos érlelésű Tanyasajt és a 9 hónapos Pilis sajt nyert aranyérmet.

2023. december 12. 13:37

A világ legnagyobb sajtversenyén két aranyérmet is szereztek a Brier farm sajtjai – írja a szeretlekmagyarorszag.hu. A 3 hónapos érlelésű Tanyasajt és a 9 hónapos Pilis sajt nyert aranyérmet.

„Amikor nem hivatalos infóként hallottuk, hogy egyik sajtunk aranyérmet kapott, nem hittem el, legalább fél óráig. Amikor kiderült, hogy kettő is, nagyon meglepett. Állati boldog voltam, de tudom, ennél jobbat is tudok” – mondta Elek Szabolcs sajtmester.

„A tanyasajtunk nagyon kellemes, krémes, amikor fiatal és enyhén savanykás, van neki egy pici bukéja, illatban is és ízben is, ami még nem olyan durva. 9 hónaposan már sokkal intenzívebb az íze, édes, karamellesebb. Megjelennek benne sókristályok is idővel.  Sós és édes ízt ad egyszerre. A Pilisi egy hegyi sajt, de nem a kemény verziója, hanem a félkemény. Fiatal korában ez hozza ki a legjobban a legelők aromáját, érezni a növény ízét. Ez egy picit édes fiatalon, és  amikor öreg lesz, akkor durván édes, pikáns, majdnem húsos íze van. Ennek mossuk a kérgét egy baktérium és élesztőgomba flórával. Ez olyan enzimeket bocsát ki, ami a sajtban lebontja a fehérjéket, meg a zsírokat, és borzasztó jó ízeket ad. Ettől kicsit büdös, mint az osztrák, francia és svájci sajtok, cserébe viszont nagyon finom” – fogalmazott a sikeres darabokról.

Mint írják, a versenyen több mint 4 ezer sajt indult, és körülbelül 300 kapott aranyérmet.

Fotó: Mátrai Dávid

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. december 12. 14:29
nézd ándi sáájt
auditorium
2023. december 12. 14:02
Jó hir, hiszen Mo-n legelő van elég, tehát a sajtkészités minden fortélyát is el lehet sajátitani. Erdélyben nagyon jók a sajtok. Mo-n a juhtúró kitűnő, ha nem keverik margarinnal. Sajnos nem lehet kapni finom juhsajtokat . A boltok sajtkinálatát is lehetne javitani.
tulliola
2023. december 12. 13:58
Szenzációs címadás! :)
kizokkentido
2023. december 12. 13:56
Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!