Márki-Zay Péterék jelentkeznek az Európai Néppártba

2023. november 29. 19:49

Nem kizárt, hogy a párt listáját az egykori miniszterelnök-jelölt vezeti majd, de ennek ellenére Márki-Zay szeretne továbbra is Hódmezővásárhely polgármestere maradni.

2023. november 29. 19:49

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt vezetője nemrég Brüsszelbe utazott, hogy tárgyalásokat folytasson a közelgő EP-választások kapcsán uniós tisztségviselőkkel és politikusokkal. A baloldali összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje az Európai Bizottság két tagjával, Vera Jourova jogérvényesülésért és Elisa Ferreira kohéziós alapokért felelős biztossal is egyeztetett.

Többek között találkozott, Daniel Freund német baloldali EP-képviselővel is, akivel „a mindent átható magyarországi korrupció mellett arról is beszélt, hogyan fenyegette meg nyíltan Lázár János Hódmezővásárhelyt, valamint a hazánkban működő német és svájci építőipari vállalkozásokat”.

Ezt is ajánljuk a témában

Hódmezővásárhely polgármestere brüsszeli tudósítóknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy vezető néppárti politikusok támogatják, hogy a Mindenki Magyarországa Néppárt  – amely a Mindenki Magyarországa Mozgalom mellett párhuzamosan működik –  az Európai Néppárt tagja legyen. 

A tagfelvétel során azonban számolniuk kell azzal, hogy ha már van egy tagpárt az adott országból, akkor annak döntő szava lesz a tagfelvétel során. A Fidesz már kilépett, de a Kereszténydemokrata Néppárt még tagja a pártszövetségnek, 

így a KDNP megvétózhatja az MMN tagságát. 

„Jó esélyük van” arra, hogy képviselőket küldjenek Brüsszelbe

Márki-Zay azt is kijelentette, sokat javítana a helyzetükön, ha az EP-választásokon képviselőket tudnának küldeni Brüsszelbe, és úgy látja, erre jó esélyük van. A politikus hozzátette, hogy csak februárban dől el, kik szerepelnek a pártlistán, de nem kizárt, hogy azt ő fogja vezetni. Ugyanakkor továbbra is 

hódmezővásárhelyi polgármester szeretne maradni

 – húzta alá. 

A tárgyalásról is beszámolt a politikus közösségi oldalán:

A tájékoztatón az is kiderült, hogy Márki-Zay azért is utazott Brüsszelbe, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy Magyarország minél hamarabb hozzájusson az uniós forrásokhoz

Ezt is ajánljuk a témában

Márki-Zay arról is beszélt hogy a magyar kormány továbbra sem teljesíti a szükséges kritériumokat, ezért a források túlnyomó többsége elzárva marad. 

A pártelnök továbbá arról is beszámolt, hogy egyeztetései során felvetődött az a lehetőség, hogy 

az EU egy munkacsoportot telepítsen Magyarországra, amely irányítaná a pénzek elosztását és felhasználását.

 Ez a modell működik a csatlakozásokra váró országok esetében, amelyek az úgynevezett előcsatlakozási alapokat használják fel.

A kormányra nem merik rábízni, de az EU szétoszthatná a pénzt, és akkor a fejlesztések elindulhatnak”

– húzta alá Márki-Zay, aki szerint ebben még a kormányt is érdekeltté lehet tenni, mert így a fideszes önkormányzatok is kapnának pénzt.

A sajtótájékoztatót teljes terjedelmében alább tekintheti meg:

Nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. december 07. 00:23
Amíg özönlenek a külföldi pénzek, addig tud politikai tényező maradni ez a futóbolond. Idehaza nem igazán politikai tényező, de hazaárulásban ő tudja a legjobb árfolyamot elérni
FreedomEva3
2023. november 29. 22:23
Ez nem bír lejonni a cuccrol. Teljesen reménytelen!
nempolitizalok-0
2023. november 29. 21:52
Makimajom úgy csinál, mintha a pártja komolyabb tényező lenne. Vannak benne párszázan és szavazóik sem lesznek többen párzeren, azok Hódmezőv.ről.
zakar zoltán béla
2023. november 29. 21:30
Barlangi bolha? Tespedő tevéket keres ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!