Világot látna? Érdemes lehet a szezon végén!

2023. szeptember 11. 06:36

Utazni szeptemberben és októberben is lehet. Sőt, bakancslistás úticélok esetén még anyagilag is jobban járhat, aki jól időzít.

2023. szeptember 11. 06:36

Egy percig se szegje a kedvünket, hogy a naptár már szeptembert mutat, és lassan beköszönt a csillagászati ősz is. Utazni szeptemberben és októberben is lehet, sőt egyes szakértők arra hívják fel a figyelmünket, hogy

 néha jobban is járunk, ha megvárjuk, hogy lecsengjen a főszezon. 

A CNN összeállítása szerint nemcsak a pénztárcánknak, testünknek és lelkünknek is jobban eshet, ha kora ősszel vesszük nyakunkba a világot. Amellett, hogy mérséklődnek a szállodák és a vendéglátóhelyek árai, attól sem kell tartanunk, hogy elviselhetetlen forróságban telik majd a szabadságunk. Sőt, annak is csökken az esélye, hogy pusztító erdőtüzek elől kell menekülnünk vagy a brutális turistaáradat miatt nem tudjuk kiélvezni egy-egy város nevezetéssegeit, vagya a zaj és a stressz miatt nem tudjuk kipihenni magunkat.

A lapnak nyilatkozó közgazdász, Hayley Berg –  aki a Hopper utazási alkalmazás vezető munkatársa – arra a kérdésre, hogy jobb-e ősszel utazni, mint nyáron, azt a választ adta, hogy „abszolúte”. Ha megtehetjük, hogy a belföldi vagy nemzetközi kiruccanásunkat vagy egy hosszú  hétvégénket szeptemberre és októberre tudjuk időzíteni, akkor

nemcsak kevesebbet fogunk fizetni, mint a nyári csúcsidőszakban, de még több „extravagáns” lehetőségben is részünk lehet

– tette hozzá a közgazdász.

„Ha kikérik a véleményem, mindig azt mondom, hogy ha valaki bakancslistás utazást tervez – tehát nászútra, nagy családi nyaralásra, vagy bármilyen olyan utazásra menne, ami nagyobb befektetést igényel – , akkor ősz elejére érdemes foglalni, mert ekkor sokat többet kaphatunk a pénzünkért” – fogalmazott Berg.

Ezt is ajánljuk a témában

A CNN megkereste, Jim Bendt utazási tanácsadót, Pique Travel Design tulajdonosát, aki úgy vélekedett, hogy ősszel utazni még ökotudatosabb is. „Ha valaki úgy dönt, hogy inkább az utószezonban utazik, nemcsak a kisebb tömegből profitálhat. Jó érzéssel segíthet a helyi közösségeknek abban, hogy fenntartható gazdasági hatást érjenek el, mindemellett kevésbé terhelik az úticéljük környezetét is” – hívta fel a figyelmet Bendt.

A cikkből az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban a következő hónapokban érdemes repülőre ülni, mivel a jegyek árai jócskán mérséklődtek a nyári értékekhez képest. Sőt, az idei őszi viteldíjak 9 százalékkal alacsonyabbak, mint tavaly ősszel. A Hooper felmérései szerint az amerikaiknak érdemes európai úticélokra is jegyet váltaniuk: ugyanis az átlagos viteldíjak több mint 30 százalékkal csökkentek a nyári hónapokhoz képest.

Az indiánnyár befűthet az őszi szezonnak

Ráadásul úgy tűnik, idehaza sem kell panaszkodniuk a szállásadóknak. A Világgazdaság nemrég arról írt, hogy az idei kevésbé erős első félév után sokkal jobban festenek a hazai szálláshelyek foglalásai. Flesch Tamás, a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke pedig az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy amint beköszöntött a jó idő, megélénkült a foglalási kedv. Ha kitart a kellemes időjárás, „még elég erős lehet az őszi szezon” – tekintett a jövőbe.

A Szövetség elnöke arra is kitért, hogy „összességében a külföldi vendégéjszakák erősödésének a tendenciájával és a belföldi vendégéjszakák csökkenésével együtt is

várhatóan pozitív lesz majd a teljes év”.

A turisztikai szakértők azt is hangsúlyozták, hogy 2019 óta az idei volt az első olyan év, mikor korlátozások nélkül lehetett utazni a világban; azaz aki arra várt és gyűjtött, hogy külföldre utazzon, az így is tett– idézte az Indexet a vg.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: vydumka/Pixabay

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2023. szeptember 11. 14:10
Most ez komoly? Egy átlag 8 általános iskolát végzett tudja ezeket, de miért kell pont a CNN riportját átvenni ide? Mandiner nagyon silány kezd lenni.
auditorium
2023. szeptember 11. 10:35
A bölcs és ráérős magyarok szeptemberben mennek a mediterrán tengerpartra. Akkor már nem égnek az erdők (98%-ban gyújtogatás eredményeként), az árak szelidebbek, az iskola megkezdődött, tehát kevesebb a helyi nyaraló, több a parkoló, a tengerviz langyosabb, a kb. 28 fokos nap sütésben az észak- és közép-európaiak még nyárias klimát találnak. Oktoberben pedig mediterrán városokat kell látogatni. Júliusban-augusztusban jobb a magyar klima, jobb Bp. rengeteg látnivalója és rendezvénye , amit SAJNOS a külföldiek alig ismernek megfelelő reklám és a jelenlegi hungarofóbia miatt. Jobb július-augusztusban a Balaton vagy Tisza-tó és a sok fesztivál, rendezvény,nyári tábor, klasszikus zenei koncert és szabadtéri opera.
szintetikus
2023. szeptember 11. 06:58
érdemes menni a balatonhoz jah oda nem, mert rossz helyre megy a píz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!