Kicsoda Lantos Csaba, az új energiaügyi miniszter?

2022. november 14. 13:21

Új energiaügyi minisztérium alakul, Lantos Csaba vezetésével – jelentette be Gulyás Gergely hétfő folyamán. De ki az új miniszter? Portrénk!

2022. november 14. 13:21
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Ahogyan arról a Mandineren is beszámoltunk, Palkovics László a Technológiai és Ipari Minisztérium minisztere benyújtotta lemondását, amit Orbán Viktor elfogadott. Gulyás Gergely hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, igazak voltak a sajtóhírek, Palkovics László távozik a hivatalából.

A TiM-et megszüntetik, helyette új minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével. 

A korábbi tárca feladatait a gazdaságfejlesztési és más minisztériumok veszik át.

December elsejétől megalakul az Energiaminisztérium, amit Lantos Csaba vezet majd. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter úgy fogalmazott, a nemzetközi energiabeszerzéssel kapcsolatban Szijjártó Péter és Lantos Csaba még egyeztetni fog, mi hova kerül. Gulyás Gergely közölte: Palkovics László megszűnő minisztériumától a paksi bővítés a külügyminisztériumnál marad, az ipari területek Nagy Mártonhoz kerülnek, a közlekedés Lázár Jánoshoz, a felnőttképzés pedig Csák Jánoshoz kerül.

Klasszikus kockázati tőkebefektető érkezik 

Az új energiaminiszter, Lantos Csaba hatvanéves, 1962-ben Hódmezővásárhelyen születetett, közgazdász-szociológusként végzett a Corvinuson 1986-ban, ahol a Rajk László Szakkollégiumnak volt tagja.

Itt ismerte meg többek között Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatót is, aki kollégiumi társa volt.

A kilencvenes években a Creditanstalt Értékpapír (később CA IB) Rt.-nél dolgozott, 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának, 2000-től 2007-ig vezérigazgató-helyettes volt az OTP Banknál. A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, korábban elnöke is volt. 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja.

Az üzletember a Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta pedig a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Egyik alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak, valamint alapítója a Közjó és Kapitalizmus Intézetnek. Jelenleg a 4iG tanácsadó testületének tagja.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

 

Lantos Csaba

magát alapvetően konzervatív beállítottságúnak tartja,

korábban a Heti Válasz lapban is volt érdekeltsége, ám vállalt tisztséget a Századvégben is. 

Az üzletember nős, hét gyermek édesapja. Az új miniszter névadó-tulajdonosa a Lantos Vagyonkezelőnek. Több piaci érdekeltsége is van a magánegészségügyben, irodapiacon, energetikában. 

Fontos a magyar tudomány támogatása

A Növekedésnek adott korábbi interjújában azt mondta, a Róbert Magánkórház eladása óta leginkább befektetéssel foglalkozik, alapvetően élettudományi szektorba rakja vagyona egy részét.

„Jellemzően, ha egy magyar tudós, professzor vagy mérnökcsapat kitalál valamit, amely élettudományi jellegű termékötlet, akkor én ezt valamilyen fázisig megfinanszírozom” – mondta.

Állítása szerint olyan ötletekbe szeret fektetni, melyek hozzájárulnak az emberek egészségi állapotának javításához és ha idővel sikeres lesz a termék, idővel eladja. 

– fogalmazott.

Gazdaságpolitikáról

A három évvel ezelőtt adott interjújában azt mondta, a kiegyezés óta nem volt a magyar gazdaságnak ilyen jó tíz éve, ugyanis 2009 második felétől gyakorlatilag megy a magyar gazdaság. „Ha jönni fog lassulás, egészen kedvezően jöhetünk ki belőle, kétségkívül válságállóbbak lettünk” – jelentette ki korábban.

Lantos Csaba szerint a jelenkori gazdaságpolitika „sok mindent rendbe tett, sokat nőttünk”.

– véleményezte korábban a leendő miniszter az elmúlt évtized gazdaságpolitikáját.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2022. november 15. 19:15
Lantos Csaba olyan ember, akit irritál a topmenedzserek kivagyi rongyrázása, az anyagi jólét látványos csillogtatása.
fonak
2022. november 15. 01:07
Kormánypártiként semmi pozitívumot nem tudok felfedezni Lantos kinevezésében.
Akitlosz
2022. november 14. 18:13
"Kicsoda Lantos Csaba, az új energiaügyi miniszter? " Hát, ha már a Mandiner sem tudja ...
letsgobrandon
2022. november 14. 17:39
Ha nem volt az MTA tagja akkor jöhet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!