Heteken belül hangjelzéssel látják el a pestszentlőrinci horrorzebrát

2022. november 14. 18:00

Hetekkel ezelőtt beszámoltuk egy veszélyes gyalogátkelőhelyről, ahol egy évvel ezelőtt a csodával határos módon úszott meg egy tizenegy éves kislány egy súlyos balesetet.

2022. november 14. 18:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Egy hónap híján egy év telt el azóta, hogy a XVIII. kerületben elsodort egy 11 éves kislányt az 50-es villamos. A baleset a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Iskola előtti, a szülők szerint

történt. A baleset körülményeiről és arról, miért veszélyes a zebra, a Mandiner is beszámolt.

Bemutatjuk a pestszentlőrinci horrorzebrát, amely rettegésben tartja a helyi iskolások szüleit

Egy hónap híján egy év telt el azóta, hogy a XVIII. kerületben elsodort egy 11 éves kislányt az 50-es villamos. A baleset a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Iskola előtti, a szülők szerint „hajmeresztően veszélyes" gyalogátkelőhelyen történt.

Ahogy arról is, hogy a balesetet követően az iskola igazgatója, Nagy Adrienn nem hagyta annyiban a történteket: kezdeményezésére a gyalogátkelő biztonságossá tételéhez összeült egy stáb: az igazgatónő mellett Jánosik István – a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője –, Sági Zoltán – a kerület közbiztonsági tanácsadója –, valamint Petrovai László alpolgármester, akik javaslatokat nyújtottak be a BKK illetékeseinek. Ebben egyrészt kérték, hogy a Béke tér felől érkező villamosok megállóját helyezzék át a gyalogátkelő elé – vagyis ne keresztezze lefékezhetetlen sebességgel a zebrát – másrészt azt is javasolták, hogy a villamos közelítse meg eleve lassabban a megállót. Indítványozták továbbá, hogy lássák el a jelzőlámpát hangjelzéssel, és állítsák be a lámpák működését úgy, hogy az iskolába érkezés-távozás időszakaiban a gyalogosok közlekedését segítse.

Előző cikkünk megjelenése előtt megkerestük Petrovai László alpolgármestert és Szaniszló Sándor polgármestert is. Szerettük volna megtudni, pontosan kihez, a BKK mely részlegéhez fordultak a balesetet követően, és kaptak-e választ javaslataikra, ha igen, mi volt ez. Arra is kíváncsiak voltunk, az 50-es villamos vonalának megújítása során miért nem újították fel ezt a szakaszt; és azt is megkérdeztük, mit tesznek azért, hogy a zebra biztonságosabb legyen. A fentieken kívül arra is választ kértünk, hogy miért nem szerepel ez a gyalogátkelőhely azon a listán, amit fényjelzéssel látnának el a kerületben. Választ tőlük azóta sem kaptunk.

A gyalogátkelő biztonságosabbá tétele kapcsán október 20-án a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Kommunikációs Osztályához is intéztünk kérdéseket. Ők november 11-én válaszoltak: megköszönték az érdeklődést és rögzítették, hogy a „Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút is egyaránt elkötelezett a balesetmentes közlekedés, és ennek feltételeinek megteremtése mellett. A 2021. novemberi sajnálatos esemény kapcsán

hogy milyen feltételekkel lehet még biztonságosabbá tenni az átkelőt”. Megerősítették továbbá, hogy azéérintett szakasz a főváros hatáskörébe tartozik. Azt is megtudtuk a BKK-tól, hogy az igazgatónő és a kerületvezetés a BKK Mobilitásfejlesztési Igazgatóságát kereste meg, valamint a Budapest Közút is megkapta a levelet.

Fotók: Mátrai Dávid/Mandiner

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem történt előrelépés egy év alatt az átkelő ügyében, azt válaszolták, hogy a Budapest Közúttal együtt megvizsgálták az átkelőt, hogyan lehetne még biztonságosabban átkelni a helyszínen, és arra jutottak, hogy hangjelzőkkel is segítik a gyalogosan közlekedők átkelését. Mint írták, „az említett hangjelzők telepítését a Budapesti Közút az esetet követően elindította, és 2022-ben meg is rendelte a kivitelezőtől 36 másik csomópont hangjelzőkkel való felszerelésével együtt. Így a korábbi ígéretünknek megfelelően

A konkrét helyszínen ez egy-két héten belül várható”. Levelükben felhívták továbbá a figyelmet az edukáció fontosságára is. Az iskola egyébként erre is hangsúlyt fektetett, a balesetet követően több előadást is meghallgathattak a diákok a biztonságos közlekedésről. A szülők hiányolják viszont, hogy a lámpák életszerűre hangolására még ígéret sincs és – bár nem jár anyagi ráfordítással – egy év alatt nem bírtak azokat átállítani.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2022. november 14. 21:53
Látom, hogy Noéminak a szívügye a 18.kerület. (Ami nem baj.) Látom, Noéminak szívügye, hogy a Fidesz-médiában szopassa azt a köcsög Szaniszlót. (Szintén nem baj, hajrá!) Csak ne ezzel, mert ez kurva szar (százmillió mással is lehet) . Én ide születtem, és itt is fogok meghalni. Jelen pillanatban egy olyan 400 méterre lakok attól a zebrától, és majdnem naponta átmegyek rajta. Nincs azzal a zebrával semmi gond - már ÖTVEN éve is ott volt. (Ha az idősebbeknek megvan még, az "Utánam, srácok!" c. filmsorozatban láthatta is.) NEM balesetveszélyes, jó helyen van, és a lámpák is tűrhetően vannak összelőve. Nyilván jobb lenne, ha a Határ út irányába kicsit feljebb állna meg a villamos - csak akkor meg elállná az Üllői útról a behajtást a Mikszáth Kálmán utcába. A lehetőségekhez képest a legjobb helyen van, úgy a zebra, mint a villamosmegálló. Pont. A szégyen az, amikor a fidesz-média ilyen szarokkal kábítja a népet, hogy "Bemutatjuk a pestszentlőrinci horrorzebrát, amely rettegésben tartja a helyi iskolások szüleit". Tartja a faszom! Három haverom gyereke jár oda iskolába. És egyébként is menjetek a picsába ezzel a szövegezéssel! Ez kurva kontraproduktív. A 18. billegő kerület, neccesen nyertek a posztkomcsik - ha a fidesz-média ennyit tud, akkor viszont ne számítsanak fordulatra. Felteszem ezt meg tudja erősíteni HakapesziM olvtárs is, aki szintén itt lakik.
Zsolt75
2022. november 14. 18:52
Meg kell 2 fogdmeg minden zebrához, aki kirángatja a füldugót a közlekedőből.
teklapavle
2022. november 14. 18:48
Pintér 2010-ben "két hét alatt rendet tett" az országban, de máig akkora a bürökrácia, hogy egy év alatt sem sikerül egy zebrát biztonságossá tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!