DK-s belviszály, hatalmi harcok a XVIII. kerületben

2022. január 20. 19:00

Szaniszló Sándor és volt alpolgármestere, Ferencz István közt komoly feszültség alakult ki, aminek egy helyi ügy mellett, részben talán a személyes sértettség is oka lehet.

2022. január 20. 19:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Információink szerint Gyurcsány Ferenc tette helyre a XVIII. kerület polgármesterét, Szaniszló Sándort és Ferencz István volt alpolgármestert, ugyanis a két politikus között az elmúlt időszakban komoly konfliktus alakult ki. Az országos médiában talán csak a Kontra adott hírt róla, hogy Ferencz, a helyi DK-s politikus január 5-én lemondott alpolgármesteri tisztségéről, de a helyi média is csak az önkormányzat szűkszavú közleménye alapján számolt be a változásról. 

Egy hivatali forrásunk megerősítette: helytállóak voltak a Kontra információi, miszerint Ferencz István lemondása mögött a polgármesterrel a képviselői fizetések ügyében folytatott vitája állt. A kerületvezető Szaniszló Sándor ugyanis azt tervezte, hogy a képviselő-testülettel megszavaztatja a helyi önkormányzati képviselők fizetésemeléséről szóló előterjesztést.

Emellett arról is szó volt, hogy enyhül a Pestszentlőrincen ellenzékben politizáló Fidesz képviselőivel szemben az a demokráciákban példátlanul diszkriminatív gyakorlat, hogy

egyetlen bizottsági pozíciót sem kaptak a baloldali többségtől, és minden önkormányzati pozícióból kiszorították őket.

A pártelnök rendet tett (Kép: Kontra, Facebook)
A pártelnök rendet tett (Kép: Kontra, Facebook)

A DK-s polgármester, Szaniszló és alpolgármestere közt a pénz robbantotta ki a konfliktust 

Igen ám, de az ellenzék több tagjával együtt Ferencz István alpolgármester is ellenezte a fizetések emelését, és egyéb ellentétek mellett emiatt végül kenyértörésre került a sor a két DK-s között. Úgy tudjuk, 

Szaniszló megfenyegette alpolgármesterét,

hogy több, hozzá tartozó munkaterülettől és hatáskörtől is megfosztja (vagyis gyakorlatilag ellehetetleníti), Ferencz István munkatársait pedig elkezdték lefokozni és kiszorítani a kerületi munkából.

Ferencz pedig válaszul lemondott az alpolgármesteri pozícióról, és egyszerű önkormányzati képviselőként folytatja munkáját. A megüresedett alpolgármesteri székért nagy volt a tülekedés, az MSZP-s Fehér Gábor, a volt LMP-s Kassai Dániel és a momentumos Somody László is bejelentkezett. (Végül utóbbi lett az alpolgármester.)

Érthető is a versengés, hiszen ugyan a képviselők fizetését nem sikerült megemelniük, az alpolgármesterek bére mégis nőtt. A XVIII. kerületben jelenleg 1.170.000 forintot keresnek havonta a polgármester helyettesei, plusz közel 180 000 forint költségtérítést, valamint hivatali járművet kapnak. A párbeszédes alpolgármester, Petrovai László számára például 12 millió forinttól induló listaárú Ford terepjárót bérel az önkormányzat.

Itt még minden rendben volt a két DK-s között (Kép: Szaniszló Sándor Facebook-oldala)
Itt még minden rendben volt a két DK-s között (Kép: Szaniszló Sándor Facebook-oldala)

Feszültség a régi és új DK-sok között

Visszatérve a két politikus konfliktusára, érdemes egy kicsit jobban megnézni az ügy hátterét. Ferencz István a DK alapítói közé tartozik, 2011-ben SZDSZ-es politikusból lett Gyurcsány követője. Vele szemben Szaniszló volt pártját, az MSZP-t elárulva 2020-ban lépett át a DK-ba. Érthető tehát, amit a helyiek mondanak a két politikus kapcsolatáról:

Ferencz Istvánnak nyilván nem esett jól, hogy egy nála 7 évvel fiatalabb, „új DK-s” politikus lett a főnöke.

Pláne, hogy ők ketten a 2010 előtti időszakban egy szinten voltak, mindketten alpolgármesterként dolgoztak a kerületben.

Ferencz számára nem alakult valami fényesen az elmúlt időszak. Tavaly még úgy tűnt, karriere felfelé ívelhet, a DK ugyanis őt indította az ellenzéki előválasztáson, és annak ellenére, hogy ellenfele a legutóbb (némi LMP-s segítséggel) a körzetet egyéniben megnyerő MSZP-s Kunhalmi Ágnes volt, úgy látszott, van esélye a győzelemre. Végül azonban alulmaradt.

Szaniszló eleinte Ferencznek kampányolt, ma már Kunhalmival osztogat tűzifát

Pedig Szaniszló és közte ekkor még minden rendben volt. Látszólag. A volt MSZP-s polgármester teljes mellszélességgel beállt Ferencz mögé, és kampányolt mellette (a DK-ban komolyan veszik a pártfegyelmet).

Olyannyira, hogy keményen be is szólt volt párttársának, Kunhalminak, sőt konkrétan felelőtlennek nevezte és meghazudtolta a képviselőnőt. Szaniszló akkor úgy fogalmazott: „sokan látjuk, hogy az utóbbi évek során, mióta a képviselő asszony pártvezető lett, nincs ideje a 18. kerületiek ügyeivel foglalkozni.” De megjelentek a kerületben a politikusnő ellen kampányoló szórólapok is.

Egy másik MSZP-s politikus, Ujhelyi István reagált is Szaniszló kampányposztjára: Azt írta, „Sanyi! Tényleg nincs egy aprányi rossz érzet sem benned, hogy Kunhalmi Ágnes ellen kampányolsz? ... Ez nem a mandátum megszerzéséről, hanem valami más gyilkos taktikáról szól. ...Lelked rajta, hogy ehhez asszisztálsz, sőt aktívan kampányolsz.”

A helyzet mára megváltozott Szaniszló és Ferencz között, a polgármester pedig ma már lelkesen segíti Kunhalmi kampányát. Legutóbb például tűzifát vittek a rászorulóknak,

de posztolt már olyan közös képet is, amelyen lámpásokat tartva mosolyognak a legnagyobb békességben. Úgy tűnik, a polgármester szerint a képviselő asszony újra eleget foglalkozik a kerületiek ügyeivel.

Szaniszlót a hírek szerint korábban pártelnöke, Gyurcsány Ferenc komolyabb pozíciót ígérve  kereste meg, arra az esetre, hogyha megnyerik a választást. Ezek után Ferencz István joggal érezhette, hogy őt mellőzték, ami miatt úgy tudjuk,

még az is felvetődött, hogy kilép a DK-ból,

ez azonban – talán Gyurcsány közbelépésének köszönhetően – végül nem történt meg. A történet mindenesetre a DK-n belül a régiek és az újak közti feszültséget, valamint Szaniszló polgármester karakterét is jól bemutatja.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wadaderika
2022. január 21. 11:29
Annyra akarnak, hogy kicsinaljak egymast
Szerintem
2022. január 21. 07:22
Hű milyen őskommunista TSZ elnök, párttitkár fejek. Régi archiv filmeken látni Rákosinak, Sztálinnak vastapsolni ilyeneket.
Sany Xepi
2022. január 21. 06:18
Saját szarukat kenik magukra, kommunista módszer és haladó.
bela barva
2022. január 20. 23:28
Mindig a mocskos anyagiak miatt oda a párt és az ideológia. És ezek maffiáznak másokat. Elő a dobtárast elvtársak azt aprítsátok egymást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!