Szijjártó: A demokráciafogalom monopolizálása rendkívül antidemokratikus

2021. október 01. 12:28

„Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában” – mondta a külügyminiszter az Athéni Demokrácia Fórumon.

2021. október 01. 12:28
null

„A liberális demokráciák képviselői megpróbálják kisajátítani a demokráciafogalmat, márpedig ez a megközelítés rendkívül antidemokratikus” – jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Athéni Demokrácia Fórumon.

Nem kell több minősítés

A közlemény szerint a külügyminiszter Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz polgárjogi aktivistával közösen vett részt a közép- és kelet-európai országok demokratizálódásáról szóló panelbeszélgetésen. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a demokrácia fogalma nem igényel további minősítést. Szerinte egy ország addig demokráciának nevezhető, amíg a nép dönthet a saját és a hazája sorsáról. „Négy évtizeden keresztül harcolnunk kellett a szabadságunkért, ugyanis mi nem a kontinens szerencsés felén voltunk (...) Ma sokszor kioktatnak, bírálnak minket Nyugatról, meg akarják mondani, hogyan kellene élnünk, hogyan kellene működtetnünk a politikai rendszerünket, azt állítják, hogy nem vagyunk demokratikus ország, pusztán azért, mert nem liberális a kormány” – mondta. Szijjártó Péter a magyar jogállamisági helyzetet érő bírálatokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: a kioktatások, kritikák oka pusztán az, hogy konzervatív, hazafias, kereszténydemokrata kormány van hatalmon Magyarországon. 

Aláhúzta, hogy a magyar külpolitika a nemzeti érdek követésén alapul, így a kormány a pragmatikus együttműködést tartja szem előtt, és próbál nem beavatkozni más országok belügyeibe. Ezzel összefüggésben a politikai stabilitás fontosságát hangsúlyozta, mondván, az teszi lehetővé a hatékony cselekvést, a nemzeti érdek képviseletét.    

Cihanouszkaja demokráciának tartja hazánkat

A miniszter a fehéroroszországi helyzet kapcsán rámutatott, hogy a válság és az arra válaszul hozott európai uniós intézkedések megmutatták, hogy milyen korlátozott hatású a közösség külpolitikai eszköztára, ugyanis a szankciók, a nyilatkozatok nem eredményeztek változást. Úgy vélekedett, hogy az elmúlt években nem bizonyult túl sikeresnek az EU fellépése ezen a téren, ezért hosszabb vitára lenne szükség a szankciók hatékonyságáról. Figyelmeztetett, hogy amennyiben nem eredményesek a büntetőintézkedések, akkor a velük való fenyegetésnek sem lesz elrettentő hatása.    

Emellett felvetette azt a kérdést is, hogy nem számít-e álszentségnek a különböző szankciók elrendelése, miközben a nagyobb tagállamok hatalmas üzleteket kötnek egyes, általuk hangosan bírált országokkal. Példaként a kínai tisztségviselők elleni korlátozásokat említette, illetve azt, hogy

eközben tavaly Kína volt az EU első számú kereskedelmi partnere.    

Szvjatlana Cihanouszkaja disszidens fehérorosz ellenzéki vezető a beszélgetésen védelmébe vette az EU-s szankciókat, mondván, ezek jelentik a közösség egyetlen eszközét a nyomásgyakorlásra. A moderátor kérdésére reagálva pedig leszögezte, hogy demokráciának tart minden európai uniós tagállamot, így Magyarországot is.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McFocker
2021. október 01. 15:25
"Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában" Kubatov választási irodánál megjelenő kopaszai, a választási rendszer meghekkelése, az ostobákra szabott propaganda és kérdőívek pont ezt mutatják.
Falfirka
2021. október 01. 13:12
gondoljatok bele: magyar csaucseszku házaspár vezetné az országot????????????????????????????? milyen sors várna ránk???????????????????????????
edieTHEGREATeagle
2021. október 01. 13:10
Petike, ajánlanám figyelmedbe, hogy a Horn-kormány alkotmányozó többséggel hozott egy szabályt, hogy csak 3/4-del lehet alkotmanyozni (tehát csak az akkori ellenzékkel együtt), míg a fidesz első dolga volt, hoggmy visszaélve a 2/3-dal, az ellenzék kizárásával alaptörvényt figadott el, és a választójogi törvény módosítasával (és a "sarkalatos törvényekkel") bebetonozta a hatalmát. A fideszben minden és mindenki Orbán kegyétől függ, szóval jobb lenne ha befognád a pofádat...
dakotasámán
2021. október 01. 13:05
"Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában-– szögezte le." (szájtépő) hát ez elég ütős mondat volt még tőled is, pincsikém. a mutyikirály, mint Európa legdemokratikusabb vezetője. hát igen, az. kicsit aggódom érted pincsi, mert azt nem tetted, hozzá, hogy ráadásul a legszebb, legokosabb és legsportosabb is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!