Léket vágnak a Citadellába

2021. április 21. 14:54

Új kilátóteraszokat alakítanak ki, felállítanak egy 35 méteres nemzeti lobogót is.

2021. április 21. 14:54
null

A Citadella felújításának és átépítésének tervében sajátos megoldás látható, számol be a Telex. Ezek szerint a rondellába (a kör alakú bástyába) mintegy négy és fél méter széles léket vágnak, s ezen lépcsősor vezet a belső udvarra. Itt egy feszített víztükrű tavat alakítanak ki. A Gellért-hegy fejlesztési koncepciója azt is tartalmazza, hogy a rondellában a magyarok szabadságküzdelmeire emlékező múzeumot hoznak létre, a Citadella belső területén pedig park lesz.

Az északi lépcsősor kapcsolatot létesít a Gellért-hegy parkjaival, és a Tabán irányába épített sikló fogadóállomásával, a déli pedig az erőd szoknyarészére tervezett szőlőskerthez vezet. Új kilátóteraszokat is kiépítenek a gyilokjáró nagyobb terein, láthatjuk többek között az Erzsébet és a Szabadság hidat, a múzeum tetőteraszáról a Margit-szigetet, a Budavári Palotát. Újjáépítik a várfalakat, óriási kertet alakítanak ki burkolt és zöldfelületekkel. Állítanak egy 35 méter magas nemzeti lobogót is az erődbe. A terveket az Artist Design Stúdió és a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. dolgozta ki.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze szerint kicsit meghökkentő a koncepció, de ki lehet belőle indulni. Annak örülnek, hogy a tervezők már lemondtak a kupoláról-walhalláról, és a Szabadság-szobor is megmarad.

Fotó: Forrás: Citadella, rehabilitáció

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2021. április 23. 06:24
A fasiszta, nácik azt hazudják hogy Horthy István emlékművének tervezték.
eligold
2021. április 22. 16:19
Hmm.. azt a lépcső menti falat tutira összefirkálják, graffitizzák és olyan kicsike kis szúnyogkeltető tavacskára semmi szükség, inkább a zászlónak csinálnék egy olyan talapzatot ami dicsőbb és ami az egész helyet kicsit emelkedettebbé teszi. Szerintem. Plusz azt a szabadságszobrot kidobnám a fenébe és simán kiraknék a főváros fölé! egy Szűz Mária szobrot mint Magyarország védőszentjét, mert a szimbólumoknak nem csak jelentősége, de hatása is van. Habár ettől a libernyákoknak akut és permanens visítása lenne. :-/ Még ennél is hangosabb. Ettől függetlenül szép terv. Csak kicsit olyan semmilyen, tavacska, zöldecske, lépcsősor. Mint egy legó.
hegyaljai
2021. április 22. 11:38
Kérem, hogy az összes építész, műemlékvédő, aki most fiázza a Citadlla bástyájának megbontását, hozza nyilvánosságra áláspontját a Hösök Tere Szépművészeti Múzeum lépcsőjének megbontási tervéről. Nos nem látom a tülekedést!
Amondó
2021. április 21. 21:20
Ami ott tornyosul, az legkevésbé sem magyar szabadság-szobor, hanem a szovtet győzelem emlékműve. Akár csak a "Szabadság tér" obeliszkje, mely a legyőzöttek főhajtása - a magyar nőket megerőszakoló - szovjet katonák előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!