„1956 a baloldali forradalmat jelenti”

2018. október 09. 16:09

Huszadik századi baloldali arcképcsarnokkal nyitották meg a Szabad Október Fesztivált a Gólya Presszóban. A Mandiner a baloldal dilemmáiról, múltjáról és jelenéről kérdezte a szervezőket. Videónk.

2018. október 09. 16:09
Czopf Áron
Czopf Áron

Hogyan újulhatna meg a baloldal? Mit kell elutasítani és mit kell mintául venni a 20. századi baloldal történelméből? – kérdeztük a Mérce szerzőitől és az alternatív baloldali Szabad Október Fesztivál szervezőitől a rendezvénysorozat megnyitóján, a Gólya Presszóban. 

Jámbor András kérdésünkre elmondta, a vörös terror és a Rákosi-rendszer elítélendő egy mai baloldali számára, viszont az őszirózsás forradalom és 1956 szerepét jelentősen át kell értékelni. A Mérce főszerkesztője arra is kitért, ugyan sokat emelkedett a minimálbér, de a szegénység óriási problémát jelent ma Magyarországon: bár ez nem látszik az elmúlt évek kutatásaiból, de a jövedelmi különbségek kezdenek durván elszakadni hazánkban. 

Jámbor szerint az ellenzéknek hátrébb kell lépnie abban a harcban, amit „Orbán Viktorral és rendszerével” szemben folytat és átgondoltabb baloldali politikát kell felmutatnia.

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2018. október 10. 11:22
Hmmm. A beszédhibások jelentősen felülreprezentáltak ebben az új baloldalban (is).
crydog
2018. október 10. 07:43
Istenem, a balfenéken csak boborjánok vannak? Az mekkora már hogy feliratozni kell a sok "értelmiségi" balfiatalt mert beszélni nem bírnak. De a sál mindnek ott fityeg a nyakában, mintha Farkasházy-t majmolnák a Heti Fosbúl..anyám ne hagyj el..
figyelő4322
2018. október 09. 23:55
Igen, nagyon jó pont. A cikk álláspontjának se füle, se farka. Hacsak nem úgy képzelik, hogy a forradalom baloldali volt, akkor Sztálin, Rákosi, et al, meg jobboldali szélsőségesek lettek volna. Ebből a cikkből, mint bolond lukból is bolond szél fúj.
Autofocus
2018. október 09. 23:22
Szuper! Tökéletes csapat! Markáns vélemények, érvényes üzenetek, határozott jövőkép, szilárd ideológia. :-DDDD Ezt az acélos szellemi nívót vessük össze egy Szájerrel, GulyásGerivel, Leimeiszter Balázzsal, Szilvayval. XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!