Mi okozza a méhek pusztulását?

2018. augusztus 22. 09:45

„Ezt úgy kell elképzelni, mintha Magyarországról hirtelen eltűnne minden 20 év feletti férfi vagy nő.” Magyarországon is tömegesen pusztulnak a méhek idén. De mik okozhatják a tragikus jelenséget és mit lehet ellene tenni? Van rá egyáltalán válasz? Szakértőket kérdeztünk.

2018. augusztus 22. 09:45
Filemon Norbert

Miért fontosak a méhek a mezőgazdaságban? Hogyan dolgoznak a méhészek és mi az oka a méhpusztulásnak? A fenti kérdések megválaszolásában két szakértőt szólaltattunk meg Hajdú-Bihar megyéből. Barkó Árpád méhész a Hajdú-Bihar Megyei méhészeti szaktanácsadója, minden méhészegyesülettel és méhésszel kapcsolatban áll; Oláh Péter pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei mezőgazdaságért felelős alelnöke, ő szintén méhészkedik.

Mint ismeretes, a méhészet olyan gazdasági jellegű tevékenység, mely során főként mézet termeltetnek a méhekkel, ez az első számú bevételi forrás. Erre leginkább a repce, az akác és a napraforgó alkalmas a környezetünkben. A méhészek portfólióját persze lehet bővíteni virágportermeléssel, propolisztermeléssel, illetve méhcsaládok értékesítésével. Hazánkban kevés az a méhészet, ahol ezen a tevékenységek mindegyikét együttesen végzik. 

A legfőbb bevételt a napraforgóról termelt méz jelenti,

ami mindig biztos forrás volt. A repce és az akác viszont labilis, hiszen ezeknek a növényeknek a virágzásakor a tavaszi időjárás kiszámíthatatlan lehet: erős szél, hideg, esetleg fagy is felléphet, ami a méheket, illetve a virágzó növényeket károsítja. 

A méz felvásárlási ára jelenleg igen alacsony: míg korábban néhány évvel ezelőtt hasonló volt az Egyesült Államokban kialakult piaci árhoz, addig jelenleg  a magyar méz ára körülbelül ennek a fele. A Magyarországon megtermelt méz jelentős részét Nyugat-Európába exportálják, ahol esetenként a gyengébb minőségű mézekkel történő bekeverés után kerül a boltok polcaira.

A méhek mára olyan mértékben háziasodtak, hogy emberi beavatkozás nélkül már nem képesek megélni, ezért elengedhetetlen, hogy a méhész egész éves munkájával biztosítsa az életfeltételeiket. Hajdú-Bihar megyében Barkó Árpád elmondása szerint a 2017 őszi felmérés alapján 68 ezer méhcsalád és 1200 bejelentett méhész volt .

A méhek egészségi állapotát olyan szinten kell tartani, hogy az immunrendszerük ellenálló legyen az előforduló betegségekkel szemben: megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag álljon rendelkezésükre, a kaptárak higiéniája, az állomány összetétele ne hagyjon kívánnivalót maga után.

Jelentős veszélyt jelent a méhcsaládokban esetlegesen elszaporodó Varroa atka. Az élősködőt úgy kell elképzelnünk a méhek viszonylatában,

„mintha az ember testén egy házityúk méretű élősködő telepedne meg”.

Az általa okozott seb ráadásul bejáratot jelent más kórokozóknak is. Az atkát el kell távolítani a méhekről és a kaptárból, de úgy hogy a méheknek egészségkárosodást ne okozzon a kezelés és a megtermelt mézbe káros anyag ne kerülhessen bele. A méhek egészsége érdekében használható eljárások, illetve a felhasználható anyagok vonatkozásában a magyarországi szabályozás talán a legszigorúbb a világon – mondja Oláh Péter. 

A méhek legfőbb haszna a mezőgazdaság többi résztvevője számára abban áll, hogy megporozzák gazdasági növenyeiket, legyen az gyümölcsös, szántóföldi növénykultúra vagy bármilyen virágzó növény, ami rovarbeporzást igényel. A napraforgó például jelentős termésnövekedést produkál, ha megfelelő számú méh áll rendelkezésre a beporzáshoz. A nagyüzemi mezőgazdaság vegyszerhasználatának köze van az egyéb megporzó rovarok számának csökkenéséhez, ezért felértékelődött a háziméh szerepe. 

A méhészet a külső szemlélő számára annyit jelent, hogy le kell tenni a kaptárakat, a méhek összeszedik a mézet és ezt csak ki kell pergetni. A valóság azonban teljesen más. Minden egyes növény termesztése más-más környezetet igényel, ezért oda kell költözni a méhekkel a repcetábla mellé, az akácerdőbe vagy a napraforgótábla közelébe. A tavaszi idényben kell megalapozni az egész évet: ez különös gondosságot és odafigyelést igényel, ezért szinte minden nap ott kell lenni a méhek mellett.

A folyamatos utazás üzemanyagköltsége óriási. A méhészet élőmunkaigénye is nagyon magas:

a családok átvizsgálását – ha csak teheti – egyetlen méhész sem bízza másra,

viszont segítség nélkül elképzelhetetlen a munka elvégzése 50 családszám felett. A pergetés, a költöztetés egyes munkafolyamatai gépesíthetők, azonban ennek ellenére a jelentős kétkezi munka nem helyettesíthető. Egy méhcsalád éves élőmunka igénye 12 óra.

„A költözéssel vagyunk legnagyobb bajban, amikor a méhkaptárakat fel kell pakolni a szállítójárműre, ezt a munkát ráadásul késő este és éjszaka kell végezni. Az élőmunka ára jelentősen megnövekedett, a nagyobbik baj az, hogy nem is nagyon találunk embert, aki e mellett még az esetleges méhszúrást is elviseli” – mondja Oláh Péter. 

Barkó Árpád szerint kétféle méhpusztulás van, két tünetegyüttes különböztethető meg. Az egyik típus, amikor nyomtalanul eltűnnek a méhek a kaptárból. Ez a jelenség idén a napraforgó virágzásakor kezdődött – június 20-a körül –,

ekkor hirtelen, drasztikusan lecsökkent a méhcsaládok egyedszáma.

Éppen azok a korösszetételű méhek tűntek el, amelyek a virágokat látogatták, és azok a méhek maradtak meg, amelyek fiatalok és a belső munkákat végezték a kaptárban. Az elmúlt években ez abszolút nem volt jellemző. Ez súlyos dolog, mert a méhész arra számít, hogy a napraforgóról fog mézet pergetni, nem pedig arra, hogy egyik napról a másikra nem lesz gyűjtőméhe. 

Ahol a kijáró, „hordó” méhek eltűntek, ott nem lesz napraforgóméz. A család idővel regenerálódni fog, de a termeléskiesést nem tudja bepótolni, hiszen időközben a napraforgó elvirágzik.

„Ezt úgy kell elképzelni, mintha Magyarországról hirtelen eltűnne minden 20 év feletti férfi vagy nő. Mintha csak a gyerekek és idősek maradnának. Ebből óriási demográfiai katasztrófa lenne. A méhcsalád élete is ilyen” – mondja Barkó.

A másik méhpusztulás-jelenség az, amikor a kaptár előtt találhatók a méhhullák. Ez idén a napraforgóvirágzás közepétől a napraforgóvirágzás végéig jelentkezett. Valamennyi méhveszteség mindig szokott lenni a napraforgóvirágzás végére, ami természetes, mert a méh egy olyan állat, ami halálra dolgozza magát. Ugyanakkor ebben az évben nagyobb volt ez a mennyiség.

A pusztulás mértékéről azt mondja: volt egy felhívás a méhészek felé, hogy akinek problémája van az jelezze. Hozzá a megyéből 40 bejelentés érkezett, de szerinte ez a szám jóval nagyobb, csak egyszerűen nem jelentkeztek a méhészek. Országos problémáról van szó.

Érthetetlen, hogy egymástól néhány kilométerre lévő méhészek esetén az egyiknél van gond, a másiknál nincs.

Laboreredmények nélkül nehéz összerakni a képet. Húsz deka méhet össze kellene gyűjteni ahhoz, hogy analizálni lehessen a benne lévő anyagot, amitől elpusztult. Ezt viszont nehéz összegyűjteni, ha a határban pusztulnak el.

A kikelt méhek 13-16 napos korukban, ha szükség van rá, képesek a kifejlett egyedek helyére lépni, alkalmassá válnak arra, hogy hordó méhekké váljanak, azonban ezek a méhek még nincsenek teljesen kifejlődve, fizikai teljesítő képességük alacsonyabb, hamarabb el fognak pusztulni, mintha teljesen kifejlett állapotban, 22-23 napos koruk után kellett volna külső munkára átállniuk.

A kaptárban így nem lesz annyi méz, hogy pergetni lehessen. A károsodott méhcsaládok gazdái annak is örülnek, ha annyi méz lesz a kaptárban, hogy saját magát el tudja látni a család élelemmel. 

Egyetlen dolog van ami enyhíti a mézveszteséget, mégpedig az, hogy tavasszal a vizállásos területeken később tudták elvetni a napraforgót: ez egy elhúzódó virágzást, ennek eredményeként hosszabb hordást biztosított – teszi hozzá Oláh Péter. „Azt el kell mondanom, hogy a napraforgó virágzásáig annak a méznek az ára, amit repcéről és akácról pergettünk, nem fedezi az ez évi eddigi költségeinket. Akinek pedig elpusztultak a méhei, annak előfordulhat, hogy ez az év veszteséggel fog zárulni.

A két szakember elmondása szerint

a probléma okát jelenleg még senki sem tudja.

Az Országos Méhészeti Egyesület már felvette a kapcsolatot Nagy István agrárminiszterrel és elkezdődtek az ezzel kapcsolatos vizsgálódások, mintavételezések a napraforgóból és az elhullott méhekből. Még várják a laboreredményeket, így addig csak találgatni tudnak. Hónapokig eltarthat az értékelés: a Velencén található NÉBIH labor szinte kizárólag a méh pusztulás helyszínein vett minták vizsgálatával foglalkozik.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2018. augusztus 22. 19:00
Nincs időm végigolvasni még a cikket sem, nemhogy kommenteket. Annyi időm van, hogy leírnám a mi tapasztalatainkat. Nekünk tavalyra egyetlen egy családunk maradt meg, a többi mind elpusztult, pedig minden kezelést, etetést, védelmet megkaptak. Ebből az egyből sikerült hat családot alapítani, viszont az égadta egy világon SEMMI kezelést nem kaptak. Egyszerűen nem volt időnk rá. A környéken nagyon csínján bánnak permetező. gyomírtószerekkel. Ősz elején kaptak cukros pogácsát, aztán drukkoltunk. MIND A HAT megmaradt, most 12 család van már tőlük, pedig volt rablás, kirajzás is. Kb 25 kg akácmézünk, jó 18 kg vegyesmézünk lett. Mi nem veszünk el sok mézet tőlük, meghagyjuk nekik a javát. A faluban két helyen volt nyúlós rothadás, minket is ellenőriztek, nálunk minden rendben. Egyelőre. Nem akarom elkiabálni.
Akitlosz
2018. augusztus 22. 17:33
"Ezt úgy kell elképzelni, mintha Magyarországról hirtelen eltűnne minden 20 év feletti férfi vagy nő. Mintha csak a gyerekek és idősek maradnának. Ebből óriási demográfiai katasztrófa lenne." És mégsem pusztulna ki az emberiség. Legalább újra lenne értelme a szaporodásnak. Jelenleg már régen nincsen.
Akitlosz
2018. augusztus 22. 17:30
"A folyamatos utazás üzemanyagköltsége óriási." Mert az állam brutális módon nyerészkedik rajta. Az üzemanyag árában csak az adó 60%. Piaci alapon fele ennyibe kerülnének az üzemanyagok még a világrekord mértékű ÁFÁ-val együtt is.
Akitlosz
2018. augusztus 22. 17:27
"A méz felvásárlási ára jelenleg igen alacsony" Akkor minek méhészkedni? Ameddig Magyarország nem hajlandó vámokat bevezetni addig a mezőgazdasági tevékenységnek a kitűnő adottságok ellenére sincsen sok haszna és értelme ebben az országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!