Nyár óta megszüntetné a párhuzamossági moratóriumot az NVI elnöke

2016. február 23. 17:27

Már nyáron kezdeményezte az igazságügyi miniszternél az NVI elnöke, hogy szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot, amely alapján a Nemzeti Választási Iroda egy témakörben csak egy kérdést hitelesíthet. Pálffy Ilona szerint el kell kerülni a keddihez hasonló tömegjeleneteket és a versenyfutást, ezért megváltoztatnák az elutasított kérdések „védettségi idejét”, és ügyfélkapun keresztül is lehetővé tennék népszavazási kezdeményezések benyújtását.

2016. február 23. 17:27

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Pálffy Ilona kedden azt követően beszélt erről, hogy délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, hogy a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelenők arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. 

Az NVI elnöke emlékeztetett: a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás. „A párhuzamossági moratórium” miatt „versenyfutás” van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges – fűzte hozzá.

Mint mondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel „érkeztetnek”, de ahogyan a kedden történtek is mutatják, „ez még mindig nem elég”.

Megszüntetnék a párhuzamossági moratóriumot és megváltoztatnák az új kérdés beadási időpontját

Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. Vagyis, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást megtartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás. 

Jelenleg „mindenki a Kúria honlapját figyeli”, hogy ott mikor jelenik meg a végzés a kérdés hitelesítésének elutasításáról, ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés „védettsége” – közölte. 

Pálffy Ilona elmondta: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben „elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket” ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lilla
2016. február 23. 21:31
Mi lenne, ha barki, barmirol, barmikor tarthatna nepszavazast. Egyetlen feltetel lenne, hogy neki kellene allnia a koltsegeket. Nem abszurd felvetes. Szerintem. Ha van egy jo cel, akkor biztosan lehet kore talalni annyi tamogatot, hogy osszejojjon az osszeg. Ha meg nem, akkor lehet, hogy annyira nem is kozerdeklodesre szamottarto a kordes.
Fahrenheit 451
2016. február 23. 18:07
Így lehet egszüntetni a tülekedést a beadásnál és azt, hogy valaki végleg lemaradjon: "Ennek a botránynak a nyomán, legalább annyit kéne változtatni a választási törvényen, hogy mindenki beadhassa a kérelmét, aztán érkezési sorrendben tárgyalják azokat. Ha az elsőt elutasítják, tárgyalják a következőt és ne kelljen mégegyszer lefizetett demens vénasszonyokkal és kopasz pribékekkel megmérkőzni még a beadásért is, akik hatályos törvényeket akarnak újraszavaztatni egy vagyonért. remélhetőleg ebből büntető eljárás lesz, ami alap a jogalkotásra: "A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény 350. §121 (1) Aki a választási eljárásról szóló törvény vagy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés során (...) e) arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népszavazási vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik, (...) bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!