Heti Válasz: Garancsi nagyszabású üzletét is az Eximbank finanszírozta

2016. január 04. 12:28

A Heti Válasz szerint nem csak Andy Vajna tévécsatorna-vásárlásához nyújtott hitelt az állami tulajdonú, Szijjártó Péter által felügyelt Eximbank: a Videoton-tulajdonos Garancsi István a Kopaszi-gátra irányuló ingatlanügyletét is 16,5 milliárd forinttal finanszírozta a pénzintézet, amely egyébként azért jött létre, hogy a magyar exportőröket segítse a külkereskedelemben.

2016. január 04. 12:28

Garancsi Istvánhoz köthető cég szerezte meg a Budapest XI. kerületében található Kopaszi-gátat üzemeltető vállalat többségi tulajdonát. A Duna jobb partján fekvő ingatlan korábban Leisztinger Tamásé, később portugál társaságoké volt.

A tervek szerint a Videoton futballcsapat tulajdonosának cége a parkként üzemelő részeket változatlanul fenntartja, a terület más egységein viszont lakó- és irodaépületeket alakít ki.

Erre is az Eximbank adott pénzt

A Heti Válasz úgy tudja, az ügyletet az állami tulajdonú Eximbank 16,5 milliárd forintnak megfelelő euróval finanszírozta. Mint arról akkor írtunk, a lap decemberben azt is hírül adta, hogy a pénzintézet Andy Vajna kormánybiztosnak is nyújtott csaknem 7 milliárd forint hitelt a TV2 megvásárlásához.

Az Eximbank – ahogyan a bank honlapján fellelhető üzletszabályzatában áll – az 1994. évi XLII. törvény alapján jött létre, a jogszabály preambuluma szerint a magyar vállalatok külgazdasági kapcsolatainak, exportjának elősegítése érdekében. Ugyanezen törvény mondja ki, hogy a tulajdonosi jogokat a külgazdaságért felelős miniszter, jelen esetben Szijjártó Péter gyakorolja.

A partner mint érdekesség

A Válasz érdekességként teszi hozzá, hogy míg a Garancsi érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Kft. lett a Kopaszi Gát Kft. többségi, 51 százalékos tulajdonosa, a fennmaradó kisebbségi részt megszerző cég Kóbor Miklóshoz köthető. Kóbor a Wallis egyik igazgatója volt Bajnai Gordon vezetése alatt, majd pedig Kóka János sógorának, Lepp Gyulának lett üzlettársa.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2016. január 05. 08:10
Ha ez egy hitel, és nem támogatás, saját fedezettel és kamattal semmi baj nincs vele. Aggodalomra legfeljebb Szíjártó személye ad okot, a Questorba kihelyezett állami pénzek miatt a fiú teljesen alkalmatlan egy bank felügyeletére.
gudmen
2016. január 04. 19:47
cutcopy és photon..értetlenkednek nagy kerek szemekkel..védhetetlen védése müfaj ujabb epizodja...
gudmen
2016. január 04. 19:17
de nézz rá lázárra vagy demszkyre..esetleg rogán..fényévekkel különb a legtöbbnél..viszont kényszerpályán van az kétségtelen..
gudmen
2016. január 04. 18:23
"81 milliárd közpénzt költött hirdetésekre a kormány, de Rogánnak van egy jó híre is 2010 és 2014 között 81 milliárd forintot költött a kormány állami hirdetésekre, de ez hárommilliárddal kevesebb, mint az előző ciklus állami reklámköltései - derült ki Rogán miniszter írásbeli válaszából."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!