Vak vezethet világtalant

2016. március 07. 08:44

Mély válságban van a felvidéki magyar politika, érdekképviselet, ahogy tetszik. És nagyot hibázik az, aki csak a szlovákok ármánykodásával magyarázza az okokat.

2016. március 07. 08:44
Pataky István
Magyar Nemzet

„Harmadszorra sem sikerült bekerülnie a szlovák parlamentbe a Magyar Közösség Pártjának (MKP), csökkent a Most – Híd támogatottsága, s a jelek szerint a magyarok lakta régióban az országos átlagnál alacsonyabb volt a szavazási kedv. Pedig ideális esetben, azaz ha a közel félmilliós felvidéki magyarság egy irányba szavaz, és jobban mozgósítja magát a szlovákoknál, tíz százaléknál magasabb eredménnyel küldhetné harcba választott érdekképviseletét, ami jelen esetben a második helyre lett volna elég a pozsonyi törvényhozásban. De az ideálistól távol áll a szlovákiai magyar politika. A nemzeti színekben pompázó, de valójában szürke MKP vezetői, üzenetei helyi szinten még elégségesek, az országos politikában viszont kevésbé hitelesek. Közben Bugár Béla személyes varázsa még életben tartja a magyar–szlovák vegyes párt projektjét, az érdeklődés azonban ez iránt is lankad. A sokat emlegetett összefogás soha nem volt olyan távol, mint most.

Minden feltétel együtt van ahhoz, hogy megállapíthassuk: mély válságban van a felvidéki magyar politika, érdekképviselet, ahogy tetszik. És nagyot hibázik az, aki csak a szlovákok ármánykodásával magyarázza az okokat.

A helyzet ilyetén alakulásában jócskán megvan annak az úgynevezett nemzetpolitikának a szerepe is, amely budapesti pártemelvények és íróasztalok mögül ismerni véli egy egészen más közegben szocializálódó magyar közösség gondolkodását, életfilozófiáját. Nincsenek egységes receptek a kisebbségben élők számára, és főleg nincsenek határokon átnyúló, egyformán csengő közös szlogenek. Ideje visszatérni a kilencvenes években még működő politikai szokáshoz, hogy az anyaország kormányának nem derogáló, sőt illendő megkérdezni a segítség módjáról a határon túliak által választottakat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Drágha Márió
2016. március 07. 09:31
Többek között ezért is szép ez a liberális tömegdemokrácia:Spanyolo. után az EU-elnökséget július 1-én átvevő Felvidéken is politikai patthelyzet alakult ki,lélegeztetőgépek vásárlása helyett milliárdokat lehet elkölteni az előrehozott választásokra. (Szerintem két szélsőséges politikai berendezkedés van:az egyik a diktatúra,az egypártrendszer,ahol a hatalmon lévőket nem lehet békés úton leváltani;a másik a lib. töm. dem.,ahol a nyolc általánost elvégzett funkcionális analfabétának ugyanannyi szavazata van,mint egy professor emeritusnak...)
medve
2016. március 07. 09:25
Hát, ez az a cikk, amire azt tudom mondani, hogy egyetértek vele, sajnos.
Onurisz
2016. március 07. 09:24
Az is érdekes kérdés, hogy északon miért nem szavaznak a magyarok egy magyar érdekvédő pártra, az pedig még inkább, hogy miért szavaznak egy "vegyes" pártra. Csak nem akkora a vegyes házasságban élők, illetve abban születettek aránya, hogy már felülmúlják a színtiszta magyarokét? Mert ha így van, akkor valóban gyökeres fordulatra van szükség a magyarpolitikában, ha még egyáltalán lehetséges.
KannibálTatárÚr
2016. március 07. 09:10
A felvidéki magyarok nagyobb százaléka él falvakban. A falusiak érdekeit viszont nem képviselik a magyar pártok. Dél-Szlovákia lakosai a szoci alatt a legjómódúbbak voltak. Nagyrészt a zöldségtermesztésnek köszönhetően, bár ipar is volt a vidéken. Ma az ipar tönkrement, a zöldséget külföldről hozzák. A magyar pártok a szoci alatti modellért nem sokat tesznek. Inkább megelégednek a tanítók követelményeinek támogatásával. Azok viszont nem sok szavazatot hoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!