Dráma a végén, hatodik lett a magyar női vízilabda-válogatott a vébén

2023. július 28. 12:42

Miután a spanyoloktól vereséget szenvedett, nem jutott a legjobb négy közé Bíró Attila együttese, ami biztató: a helyosztón csak ötméteresekkel kaptunk ki az USA-tól.

2023. július 28. 12:42
KESZTHELYI-NAGY Rita

Igencsak kétarcú volt a magyar női vízilabda-válogatott a fukuokai világbajnokságon, és ezt az utolsó meccsünk is igazolta: az első negyedet kicsit átaludtuk (4:2-re elhúzott a háromszoros olimpiai bajnok rivális), de a második ráúszás után (delfinlányunk, Vályi Vanda természetesen magabiztosan hozta el a labdát), Szilágyi Dorottya és Máté Zsuzsa találataival nem csak hogy egyenlítettünk (4:4), hanem remek védekezésünknek köszönhetően 

az amerikaiak nem találták meg a „rést a pajzson”, sőt Leimeter Dóra remek góljával át is vettük a vezetést (4:5)!

Kipontozódtak a kulcsjátékosaink

A nagyszünetre végül döntetlennel mentek el a csapatok (5:5), ám a harmadik negyed elején kicsit újra az öltözőben maradtunk , így az USA - két emberelőnyös helyzetet kihasználva - ismét két góllal húzott el, de Bíró Attila időkérését, majd a csapatkapitány, Keszthelyi Rita remeklését követően az utolsó játékrészt csupán egygólos hátrányban (9:10) kezdtük el. 

Az utolsó negyed negatívuma, hogy két kulcsjátákosunk, Vályi Vanda, majd Garda Krisztina is kipontozódott, de a tartását nem vesztette el a magyar válogatott: a remek védekezés mellett a szerencse sem hagyott el minket (a világklasszis rivális három kapufát is lőtt), így Parkes Rebecca, majd Hegedűs Kamilla révén sikerül egyenlítenünk (11:11).

GURISATTI Gréta; FARAGÓ Kamilla
Nem történt tragédia... Gurisatti Gréta vigasztalja Faragó Kamillát Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sőt 45 másodperccel a vége előtt a győzelemre is volt esélyünk, de Hegedűs ezúttal a kapufára bombázott, Keszthelyi lövését pedig védte az amerikai kapus. Az olimpiai bajnoknak 1,1 másodperce maradt a győztes gól kiharcolására, de az időkérésük után már idő sem volt a középkezdés elvégzésére, így jöhettek az ötméteresek.

Az amerikai válogatott titkos ásza, az ötméteresölő Aisleigh Johnson a mieinket is megbabonázta, 

Faragó Kamilla a felső kapufára bombázott, míg Hajdu Kata lövését hárította rivális cserekapusa. Innentől kezdve csupán formalitás volt a vége, az Amerikai Egyesült Államok szerezte meg az ötödik helyet, számunkra enyhe vigasz, hogy a négy gólt szerző Keszthelyi Rita lett a meccs embere, az olimpai kvótát pedig már a januári Európa-bajnokságon kiharcolhatjuk.

„Többet kellett volna tennünk annak érdekében, hogy szerencsésebbek legyünk” 

A mérkőzés után Bíró Attila szövetségi kapitány a következőképpen értékelt:

- Mivel Vályi Vanda és Garda Krisztina kipontozódott, a végjátékban nem tudtam azokat a játékosokat szerepeltetni, akiket szerettem volna. A mérkőzés második felében sokkal több élet volt bennünk, és talán még többet kellett volna tennünk annak érdekében, hogy szerencsésebbek legyünk. Eszem ágában sincs mentségeket keresnünk, de mivel a - sok sérülés miatt - a felkészülés során egyszer sem tudtunk komplett csapattal kiállni, a vébén kellett a különböző védekezési és támadási variációkat begyakorolnunk. Ez egy ilyen szezon volt, nagyon bízom abban, hogy a jövőben semmi sem keresztezi majd az utunkat. 

Hollandia lett a világbajnok!

A döntőbe a mieink ellen remek teljesítményt nyújtó Spanyolország és Hollandia került, és ez a mérkőzés is kiélezett küzdelemben, ötméteresekkel dőlt el.

Hollandia - Spanyolország 12:12 (ötméteresekkel 5:4)

A vízilabda-világbajnokság végeredménye:

1. Hollandia

2. Spanyolország

3. Olaszország

4. Ausztrália

5. Egyesült Államok

6. Magyarország

7. Kanada

8. Görögország

Nyitókép Keszthelyi Rita az egész vébén vezéregyéniség volt Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd  

  

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!