A parlament közbelépett – mégis küld Bulgária páncélozott járműveket Ukrajnának

2023. december 09. 07:03

A bolgár törvényhozás felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját.

2023. december 09. 07:03

Bulgária páncélozott szállító járműveket és légvédelmi rakétákat ad át Ukrajnának, miután pénteken a parlament felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját.

Az államfő hétfőn azzal indokolta döntését, hogy a nagyjából száz járműre a bolgár határőrségnek és mentőszolgálatnak is szüksége van. Az elnöki vétót azonban a 240 tagú törvényhozásban a kormánypárti többség 162 szavazatával elutasította 55 ellenzéki voks ellenében.

Egy további szavazáson 147 vokssal 55 ellenében újabb segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának a parlament. Ez utóbbi is katonai támogatás, hordozható légvédelmi indítóberendezéseket és rakétákat tartalmaz. Ezenfelül Bulgáriában is képeznének ki ukrán pilótákat F-16-os amerikai harci repülőgépek használatára.

Ezt is ajánljuk a témában

Szófia az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket biztosít, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ, összesen mintegy száz járműről van szó, valamint pótalkatrészekről. Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire más országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

(MTI)

Nyitókép: AFP/Ercin Erturk / Anadolu Agency

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 09. 17:02
Nem túlzás, ORBÁN MINDEN CSELEKEDETE -- NEMZETELLENES. pl. Az lenne a nemzeti érdekünk, hogy a ruszki messze legyen a határainktól. erre jó megoldás, ha Ukrajna áldozza fel magát értünk. De ORBÁN inkább a minket gyarmatositókat segiti. más a szomszédban háború zajlik, a Ruszki Nyugat felé terjeszkedik, és bejelentette igényét a hazánk feletti uralma visszaállitására. Ez ellen a legjobb orvosság, ha a hazánkat védő NATO minél erősebb. De ORBÁN mit tesz? Szándékosan GYENGITI a NATO-t
Nasi12
2023. december 09. 13:42
E szerint nem csak az EU parlamentben van soros lista. Mégha a fönök ott nem is "Made in Amerika"
Tommaso
2023. december 09. 13:30
"A demokratikusan működő bolgár törvényhozás felülbírálta Rumen Radev elnök vétóját" A teljhatalommal uralkodó Orbánbasi országában ez elképzelhetetlen. Mert a parlamentben mamelukok ülnek, kiknek jövőbeli sorsa a Felcsúti Rém kezében van. Előbb fordulnak szembe a választóikkal, mint Orbánbasival. Lásd. a XI. ker fideszes képviselőit.
Tommaso
2023. december 09. 13:28
Teljesen jogos és ésszerű követelés a demokratikus oldaltól, hogy a VELEJÉIG KORRUPT PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRA 2.0 szavazati jogát függesszék fel. S ha ehhez még hozzávesszük, hogy az EU-ban a velük ellenséges viszonyban lévő, háborúkirobbantó Ruszki Birodalom érdekeit képviseli, akkor ez a szavazati jog felfüggesztés nem is elegendő. A tagságot ( és a kifizetéseket) kellene felfüggeszteni, amig a demokratikus jogállamrend helyre nem áll. A rezsimoldalról vártam az értelmes ellenérveket --- de hiába vártam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!