Itt a bolgár vétó: az elnök megtorpedózta a páncélosok Ukrajnába szállítását

2023. december 04. 12:00

A megállapodást újbóli megfontolásra visszaküldte a bolgár parlamentnek.

2023. december 04. 12:00

A bolgár elnök, Rumen Radev megvétózta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) adományozásáról kötött megállapodást, amelyet a szófiai törvényhozás november 22-én hagyott jóvá. Az államfő sajtószolgálatának hétfői közlése szerint az elnök úgy véli, hogy a bolgár határőrségnek és a mentőknek szükségük van ezekre a járművekre.

„Az Ukrajnának szánt páncélozott szállító harcjárműveket a bolgár határ őrzésében és a lakosság katasztrófák és balesetek esetén történő megsegítésében lehetne felhasználni.

A bolgár állampolgárok életének és egészségének kell a legfőbb prioritásnak lennie”

– mutatott rá az elnök, aki a megállapodást újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Korábban a 240 tagú parlament képviselői 152-57 arányban jóváhagyták a megállapodást. Az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket kellett volna biztosítani, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ – összesen mintegy száz PSZH-t, valamint pótalkatrészeket. Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

A járművek többsége használaton kívül volt rossz műszaki állapotuk miatt, raktárakban tárolták őket, és a kormány szerint – az ellenzék vádjaival ellentétben – az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit. A bolgár parlament szeptemberben már jóváhagyott egy használaton kívüli SZ-300-as rakétavédelmi rendszerekből álló adományt.

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire harmadik országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 04. 14:50
Ez nem vétó, a cikkcímadó ember megint hazudik. Az elnöknek nincsen vétójoga. Magyarországon sincsen, bár azt is szokta hazudozni a Mandiner. Az államfő köteles aláírni bármit, amit az országgyűlés másodszorra elé küld. Tehát nincsen vétójoga. Ellenben az országgyűlés nem köteles "megfontolni" az államfő aggályait.
Szerintem
2023. december 04. 14:41
"Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően." Ezek is előbb igérnek oda és csak aztán néznek körül, hogy az teljesíthető-e. Ez valami libsi betegség. Ahogy Ursulai is már odaigérte azt a pénzt az ukiknak, amit még csak most próbál összetarhálni, remélem sikertelenül.
pollip
2023. december 04. 13:55
Na, a bolgárok maguk sem tudják eldönteni, hogy a vacakot elküldjék az ukránoknak, vagy megtartsák szemétnek ?
remi
2023. december 04. 13:43
Ahogy nézem a bolgár belpol mostanában egy komplett káosz. Nemrég, mikor a szinte bizonyosan a cica fizetési listáján is fennlévő petkov nevű libtard volt a miniszterálnok akkor 120%-ban feküdtek be az usákoknak (dőlt a fegyver, az üzemanyag meg minden egyéb a hoholoknak) azok mondjuk hamar megbuktak, de stabil kormányzás azóta sincs, ez a jelenlegi, gyakorlatilag természetellenes úgynevezett nagykoitusz egy rakat belső feszültségtől és nyílt marakodástól terhelt. Jó, azért még a petkov szintjén azért nincsenek, mint emlékszünk rá petkov kanadai felesége (aki valószínűleg egyben a tartótisztje is) és bolgár felesége ereszdelahajam típusú cicaharcot vívott a kormánygép fedélzetén, de eléggé kaotikusnak néz ki ez az egész anélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!